Maryse Oranje is advocaat, ze woont en werkt in Amsterdam. Ze neemt jullie maandelijks op een laagdrempelige manier mee in de juridische wereld en geeft tips en tricks. Dit keer: het wel en wee van contractverlenging (of opzegging).

Soms blijkt de match op je werk minder goed dan gehoopt en eindigt je contract. Dat kan zijn omdat jij weg wil of de werkgever jouw contract wil beëindigen. Geen probleem, jij gaat je droom ergens anders najagen. Maar gaat dat wel zo makkelijk?

Let op de kleine lettertjes
Of je na het einde van je contract vogelvrij bent, ligt eraan. De werkgever kan een concurrentiebeding in je contract opnemen. Dat is een beding dat jou zal beperken in je vrijheid om na het eindigen van je contract werkzaam te zijn bij een andere werkgever (of een concurrent), of om zelf iets op te starten.

Hoewel we uit enthousiasme vaak niet moeilijk doen over een concurrentiebeding, is het handig je er volgende keer in te verdiepen. Ook goed om te weten: een werkgever mag niet zomaar een concurrentiebeding opnemen in het contract.

Onbepaalde tijd contract
Een concurrentiebeding mag alleen worden opgenomen in een contract voor onbepaalde tijd. Voor een contract voor bepaalde tijd en korter dan een jaar, geldt dat een concurrentiebeding alleen afgesproken mag worden als het voor de werkgever écht noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfsbelangen. De werkgever moet in het contract aangeven waarom daarvoor zwaarwegende belangen bestaan. Doet de werkgever dit niet, dan kan de werkgever de werknemer niet aan het concurrentiebeding houden.

Op tijd opzeggen
Als je eenmaal je contract hebt getekend, met of zonder concurrentiebeding, ga je lekker aan de slag. Alleen, bij een contract voor bepaalde tijd weet je dat het moment van contractverlenging er op een gegeven moment aan komt. Dat blijft altijd spannend. De vraag is natuurlijk of je mag blijven of niet.

In dat geval is het goed om te weten dat je werkgever je op tijd moet laten weten of je contract wordt verlengd of niet. Als je werkgever dat niet doet, kan jou dat nog wel eens geld opleveren. Dat heet de zogenaamde 'aanzegverplichting' en geldt bij een contract voor bepaalde tijd van minimaal zes maanden.

Extra zakcentje
Maar wat is ‘op tijd aanzeggen’? De werkgever moet jou minimaal één maand voor het einde van je contract schriftelijk laten weten of het wordt verlengd of niet. En zo ja, onder welke voorwaarden.

Zegt jouw werkgever niet 'aan', oftewel, laat hij jou niets weten, dan moet hij een vergoeding betalen die net zo hoog is als één bruto maandsalaris. Doet de werkgever het wel, maar te laat, dan moet de werkgever een vergoeding betalen voor de periode dat hij te laat is. Mocht hij bijvoorbeeld drie weken voor het einde ‘aanzeggen’ dan is dat één week te laat. De werkgever moet dan één week extra uitbetalen als vergoeding voor de te late aanzegging.

Het fijnste is natuurlijk dat je werkgever je op tijd op de hoogte stelt. Maar vooral in het geval je niet mag blijven, kan zo’n extra zakcentje geen kwaad. Elk nadeel heb z'n voordeel, zou Cruijff zeggen.