Ik durf m'n cijfer nooit te bekijken (wie ook niet?) en dit is de reden volgens een psycholoog

Shortest horror story ever: "zal ik voor je kijken?"

Jonge vrouw met krullen
Btihal RemliGetty Images

De schoolexamens gaan bijna van start. Naast veel stress rondom het vele leren en de examens zelf, komt daarna altijd het zenuwslopende moment waar je moet wachten op de uitslag. Durf jij je cijfer van een toets nooit te bekijken? Dít is de reden.

Vijf soorten studenten

Wat cijfers innen betreft zijn er vijf soorten studenten:

 • De student die zogenaamd denken dat ze het slecht hebben gedaan - "Wist niets, had amper geleerd" -, vervolgens een 8.7 haalt en er nog een leugen ingooit: "Oke, dit had ik écht niet verwacht."

 • De student die - zodra de cijfers op intranet staan - iedereen bestookt met de vraag: "En, wat heb je?"

 • De student die bij een hoog cijfer nog dagen teert op de euforie. Verliefd is op haar prestatie, zeg maar.

 • De student die precies leert wat nodig is voor een 5,5 of zes en vervolgens terloops intranet op zijn telefoon checkt. Voldoende: chill. Onvoldoende: balen. Ennnnnn weer verder met de orde van de dag. Terras op, iemand?

 • De student wiens hartslag de marathon loopt (tikt dus) tijdens het openen van intranet, ongeacht of het tentamen gevoelsmatig goed of slecht ging. Het moment suprême daarom het liefst zo lang mogelijk uitstelt.

  En je hebt een buitencategorie. De categorie waartoe ik behoorde, en misschien jij wel als je je erin herkent. Ik was tijdens m'n studie de overtreffende trap van punt vijf. Mijn hartslag nam tijdens de bekendmaking van de cijfers een vergelijkbare snelheid aan als bij m'n rij-examen.

  Herkenbaar voor studenten

  Resultaat: ik ontweek intranet, stak zo lang mogelijk m'n kop in het zand. "Zal ik voor je kijken?" vroegen studiegenoten wel eens. Alsjeblieft niet zeg, dacht ik dan, dat is nóg erger dan zelf kijken. Ze bleven aandringen, ik bleef passen. Ramptoerisme vond ik het.

  Faalangst

  Psycholoog Carien Karsten geeft de volgende verklaring: "Faalangst. Dan heb je de angst om te mislukken, de angst om minder te zijn dan anderen."

  Ik heb eens een maand gewacht met kijken naar m'n cijfer voor marketing in het tweede jaar. Voor het eerst had ik geleerd volgens het motto van student nummer vier: samenvatting-lezen-en-hopen-op-een-zes. Ja, ik was een streber. Pas toen m'n humeur dankzij een goed nieuws bericht - nieuwe woning in Amsterdam - met geen mogelijkheid verpest kon worden, keek ik. Ik had een 6,8.

  Wie nu een flashback krijgt naar m'n beschrijving van de huilie huilie student en me verdenkt van zulke leugens: snap ik, maar deze situatie is anders. Echt. Ook als ik goed geleerd had (lees: zelf samenvattingen had getypt - again: ja, ik was een stuud), en een goed gevoel had over het tentamen, durfde ik m'n cijfer niet te checken.

  Cijferangst

  Ik had immers een theorie die meerdere keren slaagde in praktijk: bij een goed gevoel na een tentamen, valt het cijfer tegen, bij een blegh-gevoel, valt het cijfer mee. Vertel je honderduit over hoeveel je wel niet wist tijdens het tentamen? Dan word je qua cijfer extra gestraft.

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Talking points