Backpacken door Zuidoost Azië of meteen na de middelbare school de collegebanken in? Keuzestress, dat kende de Belgische Jozefien Debaillie (29) niet.

Net als Chantal Janzen en Igoné de Jongh wist de danseres ten tijden van de vriendinnenboekjes al dat ze later wilde dansen: "Ik wilde de hele dag bewegen." Toch bewandelde Jozefien niet het doorsnee ballerina pad: vooropleiding - dans of balletacademie - podium.

Althans, niet meteen. Een gevalletje 'de aanhouder wint' bracht haar naar de Koninklijke Balletschool van Antwerpen, naar Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam en naar het Scapino Ballet. Jozefien lijkt een abonnement te hebben op succesclichés. Nu ze voor haar rol in Pas de Deux is genomineerd voor De Zwaan - de Oscar van de danswereld - in de categorie 'meest indrukwekkende dansprestatie van 2016' kan ze 'hard werken wordt beloond' ook afvinken.

Momenteel danst ze in TING!, de spectaculaire voorstelling waarmee het Scapino Ballet zijn 70-jarige jubileum viert. "Ik leef m'n droom," zegt de doorzetter als we haar een week voor de première spreken. Rest alleen nog de vraag: hoe ziet de weg naar haar meisjesdroom eruit?

Afwijzing
"Ik begon op mijn derde met balletlessen. Op mijn twaalfde deed ik auditie voor de balletschool in Antwerpen, maar werd niet aangenomen. Toen ging ik naar een gewone middelbare school. Dat was pijnlijk. Ik kon me er niet bij neerleggen. Niet dansen was geen optie. Daarom ging ik in diezelfde balletschool van zomerstage naar zomerstage. Totdat een leerkracht op veertienjarige leeftijd tegen me zei: "Waarom zit je hier niet op school? Jij hoort thuis op een professionele opleiding."

Ik heb ook wel eens jazz en hiphop lessen gevolgd. Mijn hiphop bewegingen waren alleen niet om aan te zien. Ik was niet stoer genoeg en had een betere connectie met ballet. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik al jong wist wat ik later wilde worden. Mijn tienerjaren heb ik doorgebracht op een internaat. Dat vond ik fantastisch. Ik kon immers de hele dag dansen."

Niet in het plaatje passen
"Om een goede ballerina te worden, moet je een bepaald lichaam hebben en de juiste uitstraling. Denk aan lange lijnen, een mooie coup du pied zodat je voet er goed uitziet in spitzen. Bovendien moet je licht genoeg zijn voor de man die je optilt en geen vrouwelijke rondingen hebben, dat leidt af op het podium. Daarnaast moet je de techniek tot in de puntjes beheersen.

Ik paste niet in dat plaatje. Na een paar jaar intensief klassiek ballet, stapte ik over op moderne dans. Ik verhuisde naar Nederland en ging naar Codarts in Rotterdam, een balletschool gespecialiseerd in moderne dans. Het mooie aan deze dansstijl vind ik dat je eigen bewegingen kan maken. In de bewegingen zit veel meer vrijheid dan bij klassiek ballet. Een moderne danser mag wat meer gewicht en vlees hebben dan een ballerina, maar dat hoeft niet."

Ik vermijd geraffineerde suikers en afvalstoffen.

Gezonde levensstijl
"Ik ben als danser ontzettend breekbaar. Raak ik geblesseerd, dan kan ik mijn werk niet meer doen. Ik moet dus goed voor mezelf zorgen. Bier drinken kan gerust, maar met mate. Ik zorg dat ik genoeg slaap en gezond eet. Ik ga bijvoorbeeld niet uit als ik de volgende dag moet werken. Ook vermijd ik geraffineerde suikers en afvalstoffen. Ik maak zelf gerechten from scratch met biologische groenten en eet het liefst vegetarisch. Chocola kan ik vaak niet weerstaan.

Soms werk ik van 11:00 tot 23:00: van de les en de repetities tot de show. Is die show in Groningen, dan ben ik pas 01:00 uur thuis. Je moet een flink portie motivatie en liefde voor dansen hebben om dat vol te houden. Ik haal veel voldoening uit optredens. Ik vind het fijn om mensen een bepaald gevoel te geven. Danseres zijn is een dankbaar beroep."

Concurrentie
"Concurrentie binnen het gezelschap hoort erbij. Soms zie ik een danser mooie bewegingen maken en denk ik: shit. Maar, ik kan bewegingen die andere dansers weer niet kunnen - en andersom. We bewonderen elkaars talent en proberen elkaar alles te gunnen."

TING

Goed nieuws voor vrouwen die hun man maar niet meekrijgen naar dansvoorstellingen. Van TING! gaat het hart van houten Klaas zelfs harder kloppen. Een podium vol artiesten en performers komen samen in de havens van Rotterdam voor een spectaculaire show waarin dans, muziek en circus wordt gecombineerd. De voorstelling is tot 9 otkober 2016 te zien.