Zó wordt een hippe kledingwinkel dus ingericht (en de interieurstylist geeft tips voor je eigen huis)

Je woonkamer restylen zonder veel nieuwe spullen te kopen? Margriet Kok heeft trucs die je makkelijk kunt toepassen

margriet-kok-stylingtips
Margriet Kok

Verdwalen in de jungle van Scandinavische interieurstijlen op Pinterest, foto's van perfect gestylde woonkamers posten op Instagram: iets met #goals #inspiration #futurehouse, anyone guilty

Margriet Kok van MeK Styling pint zich ook een muizenarm, mét goed excuus: het is onderdeel van haar baan. Van mode tot interieur, ze stylet alles wat er te stylen valt - zolang ze maar "wereldjes kan creëren."

Dat laatste deed Margriet onlangs voor de eerste fysieke winkel van Amatør, een Amsterdams modemerk dat in 2011 is opgericht door Eline Starink. Het merk wordt in zeven landen verkocht, waaronder in Italië, Engeland en zelfs in de Verenigde Staten. In de Negen Straatjes kun je de Amatør wereld voor het eerst instappen. Margriet neemt je mee in het stylingproces van de winkel en geeft tips. Je woonkamer restylen zonder veel nieuwe spullen te kopen? Ze heeft trucs die jij ook makkelijk kunt toepassen. Zijn die hashtags straks niet meer nodig.

De winkel ademt Amatør
"Ik ken Eline, de eigenaresse, goed. Zij heeft Amatør een sterke identiteit gegeven. Denk aan een Scandinavische insteek en het ø-tje in het logo, om een paar voorbeelden te noemen. We waren er snel uit dat die elementen terug moesten komen in het interieur. Alles wat je in de winkel ziet, is handgemaakt, zoals de toonbank, die bestaat uit oude spiegels. De tuin lijkt een mini-oerwoud: het is een binnenplaatsje waar je niet kunt zitten, dus we vonden het cool om die vol te zetten met planten en bamboe. De achterwand met het logo erop heeft een streetstyle achtige uitstraling en het paskamer-gedeelte is juist weer een gezellig hoekje, met sterren op de vloer."

Amatør
Amatør

Persoonlijke touch creëren
"Het ø-tje uit het logo zie je terug in sommige kledingstukken en nu ook in de winkel: in de kledingrekken. Ik maak zelf dingen van staal, om zo bepaalde spullen, in dit geval een rek, te personaliseren. Zo heb je alsnog een stalen rek, maar dan nét even wat leuker, daar hou ik van."

Amatør

Inspiratie opdoen
"Ik kijk altijd eerst in tijdschriften. Ik koop stapels, voornamelijk buitenlandse bladen, zoals het Scandinavische RUM, en ga dan scheuren, collages maken. Shoppen doe ik het liefst op markten of in brocante winkels. Daar verzamel ik vooral unieke spulletjes, zoals kunst en boeken. Voor Amatør heb ik dat alleen niet gedaan, daar is alles speciaal voor gemaakt. Leuke tip: het linnen voor de gordijnen kocht ik bij Evert de Groot. Hij staat op de Noordermakt en heeft prachtig linnen in verschillende kleuren."

Smaak ontwikkelen
"Ga op zoek naar je persoonlijke smaak. Dat is voor een stylist makkelijk, die weet duidelijk wat hem of haar aanspreekt. Ik hou van een goede basis en de juiste materialen. Dat vul ik aan met gekke elementen. Weet je dat niet? Ga dan op zoek naar beelden op Pinterest, Instagram, Milk en in bladen.

Print en scheur uit wat je leuk vindt. Ik wil mensen stimuleren om uit tijdschriften te blijven scheuren. Bladen maken de beelden speciaal voor jou: het is een verzameling van alles wat - Glamour bijvoorbeeld - wil uitstralen. Als je een blad hebt gevonden dat bij jou past, is dat een goede houvast. Gebruik Pinterest als zoekmachine. Dus zoek op termen en pin niet de laatste dertig beelden die je van anderen tegenkomt. Zo krijgen we niet allemaal dezelfde smaak."

Zelf aan de slag
"Je kunt je huis 'inkleuren' met unieke spulletjes die je in de loop der jaren verzamelt. Denk aan stapels boeken, tijdschriften, kussens. Ook leuk: stoffen op - bijvoorbeeld de Albert Cuyp markt- kopen, en daar kussenslopen van maken. Dan krijg je eigen items in plaats van één op één uit een woonwinkel gekopieerd. Je plafond verven in plaats van wit houden, dat zie je niet vaak, terwijl dat juist leuk is. Als je een tint kiest die bij je huis past en combineert met kleuren op de bank, geeft dat zeker andere sfeer in huis.

Wat ook werkt: ál je accessoires uit de woonkamer halen, op bed leggen en opnieuw kijken: wat vind ik mooi, welke spullen wil ik weer een plek geven? Alles wat je over houdt, berg je op in een doos. Herhaal dat elk halfjaar. Zo kun je een bepaalde vaas op het moment van groeperen niet meer mooi vinden en opbergen, en vijf jaar later denken: hé, die zet ik weer neer."

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points