Van Amsterdam naar het Gelderse Gaanderen. Lotte (33) verruilde een jaar geleden de hoofdstad voor een vrijstaand huis in de natuur. Met Glamour maakt ze de balans op. Maakt het echt gelukkiger om in rust te leven?

“We wonen in een vrijstaand huis dat aan een onverhard natuurpad ligt. Het heeft een moestuin en een grote vijver. We hebben direct kippen gekocht en ik wil nog graag twee alpaca’s voor de deur en een bloementuin naast het huis.

Zeilreis
Het idee ontstond drie jaar geleden, toen mijn vriend Leon en ik een zeilreis maakten en de Atlantische oceaan overstaken. Je zit nachtenlang met zijn tweetjes op zee. Je kunt niet lezen of televisie kijken, dus ga je dromen visualiseren en samen plannen maken. We spraken over de toekomst en we vroegen ons hardop af of we wel in die dwaze stad wilden blijven.

Er knapte iets
We hebben niet direct de knoop doorgehakt. De daadwerkelijke stap kwam pas toen we weer in Amsterdam woonden. Ik zat op de fiets en werd bijna aangereden. Ik moest huilen. Er knapte iets en ik besefte dat ik het niet meer wilde. Het mooie Amsterdam waar ik ruim tien jaar zo gelukkig was geweest, was er niet meer. Het had plaatsgemaakt voor drukte en hectiek. Als ik op een yoga-mat lag voor rust, kwam iedereen binnen gesjeesd om rustig te worden. Dan vroeg ik me af wat we aan het doen waren.

Op elkaar ingespeeld
Leon en ik hebben het geluk dat we al een jaar op een boot hebben gezeten en veel hebben meegemaakt, tot heftige stormen aan toe. Op het land staan we voor nieuwe situaties, maar door ons zeilavontuur zijn we op elkaar ingespeeld. Ik moet zeggen dat het leven hier soms heftiger aanvoelt dan op die boot. Na de storm, kwam er altijd een mooi moment door een ondergaande zon of een dolfijn die naast onze boot sprong. Hier op het land is het gematigder.

Epe
Een boerderij was mij niet onbekend. Mijn ouders hadden een boerderij in Epe (Gelderland, red.). Daardoor weet ik hoe leuk het is. We hadden geiten, kippen en konijnen. Toch koos ik er toentertijd voor om de stad in te trekken om te studeren. Ik heb vriendinnen die in Epe zijn blijven hangen. Die hadden andere dromen. Ze begonnen jong aan kinderen en vonden daar hun beroep. Ik wilde bij Nike of Puma werken, dat kan niet in een dorp.

Lotte

Dagen zijn ook maar dagen
Natuurlijk heb ik ook moeten wennen aan het leven hier. Het voelt alsof ik iets groots doe door te verhuizen naar de natuur, maar uiteindelijk zijn de dagen hier ook maar dagen. Tijdens zo’n zeilreis ga je van hoogtepunt naar hoogtepunt. Je blijft je verrassen en verbazen. De verhuizing was een grote stap. Nu blijken de dagen opeens voort te kabbelen. Vandaag was de lucht heel grauw, en dat valt hier extra op. Dit is wat ik wilde, maar ik realiseer me dat het soms wel heel rustig is.

Rustiger
Toch probeer ik dat om te zetten in iets positiefs. Een groot verschil is dat ik nu bewuster dingen aangrijp. In Amsterdam zag ik door de bomen het bos niet meer. Hier is het veel rustiger, dat geeft me de ruimte om dingen te initiëren.

Festival
Afgelopen september hebben we in het weiland hiernaast een festival georganiseerd. Er kwamen vrienden en vrienden van vrienden, met campers en caravans. We hadden een circustent en live muziek. Dat maakt me super trots en ik besef me dat ik dat in Amsterdam nooit zou doen.

Bed and Breakfast
We hebben een Bed and Breakfast naast ons huis gebouwd. Ik had nooit verwacht dat ik van die oude kale ruimte in 6 maanden iets zou maken. In het begin wist ik het verschil tussen een waterpomptang en een nijptang niet. Nu run ik het. Ook heb ik me aangemeld als correspondent van het plaatselijke krantje. In Amsterdam zou ik niet de tijd nemen om ook nog voor een krantje te schrijven. Alles gaat zoveel sneller in de stad. Ook afspraken met vriendinnen. Daar was het altijd “heb je een uurtje voordat ik naar yoga moet?” of “Ik kan niet lang tafelen, want ik moet mijn kind straks oppikken”.

Verdieping
Ik heb geen vriendschappen hoeven opgeven. Ze gaan juist een stap verder. Ik neem de moeite om naar mensen toe te gaan en mensen komen hierheen. Hier zit je onder een sterrenhemel bij een kampvuur met een gitaar. Vervolgens blijven ze slapen in mijn B&B. Dan komt die droom die ik had echt uit.

Gemis
Ik mis wel de spontane avonden met vriendinnen. Toen mijn vriend twee weken in Detroit zat voor zijn werk, was ik ’s avonds alleen thuis omdat ik met de trein 2,5 uur later pas in Amsterdam zou zijn.

Voorbereiding
Toch was ik goed voorbereid op dit soort momenten. Ik heb namelijk van te voren alle voors- en tegens opgeschreven. Bij de tegens stond het gemak van Amsterdam. Denk aan even snel je fiets laten maken, de bijzondere types die je tegenkomt en de lichtjes op de gracht.

Het beste van twee werelden
Daartegenover stond mijn eigen kampvuur voor de deur, een moestuin en een eigen plek om te mediteren. Deze zomer heb ik dertig pannen courgettesoep gemaakt om in te vriezen en ik verbouw pompoenen. Ik was getuige van kuikens die uit hun ei kwamen. Ik heb het beste van twee werelden. Ik kan naar Amsterdam en overnachten bij vriendinnen en de dag daarna rij ik hier het zandweggetje weer op waar kippen scharrelen. Het is bijzonder om je over dingen in het leven te verwonderen. Dat miste ik in Amsterdam. Daar voelde het alsof ik niet meer werd verrast, terwijl ik de helft niet had gezien. Hier heb ik meer de tijd om bij het leven stil te staan.”

Ben je ook geïnteresseerd in het leven in de natuur? Lotte’s gouden tips:
Ik raad je aan om het idee met mensen te delen, om zo daadwerkelijk een stok achter de deur te hebben. Wel is de kans groot dat je een moeder of een beste vriendin hebt die vraagt of je het wel moet doen. Mensen geven je vaak advies vanuit angst of gewoontes.

Ze komen met antwoorden waarop je niet hoopt. Het beste advies wat ik kan geven is laat angst geen raadgever zijn. Denk niet aan dramatische scenario’s’, maar hou vast aan het mooie plaatje. Op die manier kom je er.Daarnaast is het ook slim om praktisch te denken. Ga je samenwonen? Eén van de twee moet bijvoorbeeld weten hoe je dakpannen legt wanneer deze eraf waaien. In Amsterdam had ik een VvE die het appartementencomplex verzorgde, maar hier moet ik het zelf doen.

Het is hier makkelijker om een huis te kopen. Je hebt geen erfpacht die jaarlijks omhoog gaat of de kosten van een VvE. Je koopt het en het is van jou.