This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Daar staat hij dan. 10 minuten online en al heel wat likes ‘gevangen’. Het heeft een half uur van je dag gekost, maar al die digitale complimentjes maken je dag weer geslaagd.

Ms. Instagram perfect
De pose is wellicht een beetje gek. Zo met je linkerbeen iets naar voren, terwijl het puntje van je teen de grond aantikt. Maar hé, zo lijken je benen in ieder geval langer. De draai met je bovenlichaam waardoor je zowel je gezicht als je billen ziet, is ook niet heel natuurlijk. Maar ach, zo zie je wél je dunne taille. Om over het perfecte licht in het rommelhok van je huis nog maar te zwijgen. Een halve voetstap naar links en je buikspieren zijn ineens verdwenen..

Manipuleren of niet laten zien?
We doen het online bijna allemaal: het perfecte plaatje neerzetten. Yes, ook ik. Want wie zit er te wachten op foto’s van mij, terwijl ik de wasmachine volgooi of ik mijn saaie broodje pindakaas sta te smeren? Maar wanneer manipuleren we de waarheid, in plaats van dat we de mindere dingen niet laten zien?

Is dit wanneer we honderden foto’s schieten voordat we dat éne 'perfecte' plaatje hebben..?

Is het wanneer we onze gezichten een digitale brush geven of wanneer we onze taille een paar centimeter smaller maken..?Is het wanneer we onze billen naar achteren gooien en onze (opgespoten) lippen tuiten..?

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Ideaalbeeld
Wie heeft bijvoorbeeld écht opgemerkt dat de foto’s van de prachtige Instagram-beroemdheid Alexis Ren zijn veranderd van jaloersmakende reisfoto’s in afbeeldingen vol billen en borsten. Zijn we niet gewoon gewend geraakt aan dit soort onwerkelijke beelden met een onrealistisch vrouwenideaalbeeld. Wederom: ook ik maak me er schuldig aan en druk al op ‘follow’ voordat ik me realiseer dat de knappe verschijning op ieder ander platform de stempel ‘ordinair’ of nog erger krijgt..

Begrijp me niet verkeerd. Er is niks mis met jouw vakantiefoto in bikini. Maar sinds wanneer staan we massaal in onze zwemkleding voor de spiegel, terwijl het buiten regent?

Helikopter view
Natuurlijk, het is mooi dat we zelf bepalen wat we plaatsen. Maar zijn we er wel bewust van wat dit inmiddels is? Of zijn we inmiddels zo gewend aan bepaalde plaatjes, dat we er ondertussen blind voor zijn. Doe jij wel eens een stap terug, om met een andere bril jouw social media-activiteiten te beoordelen?

Druk
Ben je nog steeds trots op de foto, als het bekeken wordt door de ogen van je nieuwe werkgever of schoonmoeder? En misschien nog wel belangrijker, wil jij dat wij vrouwen elkaar deze druk opleggen met zulke onmogelijke plaatjes? Of liken we elkaar ook als we een ‘échte’ foto plaatsen?

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Lara Stone in Cannes
Een voorbeeld van bovengenoemde gebeurde gisteren. Topmodel Lara Stone een foto met Olivier Rousteing op Instagram plaatste. Een prachtige foto mét fijne lijntjes om haar ogen. Geen app waarmee haar gezicht wordt gepoetst, wél tientallen reacties van vrouwen die haar adviseerden om eens aan botox te beginnen. Why?

We zijn mooi zoals we zijn. Jouw lijf hoef je niet in de meest onmogelijke hoeken te wurmen om ‘geliket’ te worden. En ik die van mij trouwens ook niet. Uit onderzoek van Glamour en de Universiteit Utrecht blijkt namelijk dat we allemaal best onzeker worden van post van vrouwen met - in dit onderzochte geval - een strakke buik. Tijd dus om het tij te keren. Wie durft?