Hoe de Cito-toets 13 jaar na dato nog steeds invloed heeft op mijn leven

Instanties zetten hun vraagtekens bij de toets en dat maakt mij enorm blij

waarom-tegenstander-cito-toets
Getty Images

De Cito-toets. Nog steeds een zwarte bladzijde uit mijn leven. Ik was destijds enorm zenuwachtig, waardoor ik de toets verprutste. Wekenlang was het op het NOS Jeugdjournaal, al in groep 6 sprak mijn lerares over het belang van een goede score én ik wilde per se bij mijn beste vriendin in de klas komen: een enorm slimme blondine waar ik niet zonder kon leven.

Leerwegondersteunend onderwijs
Huilend heb ik na de toets aan het bureau gestaan van mijn leraar. “Ik heb het helemaal verpest.” Ja, ik wist het zeker. Ik kon tijdens de test niet meer denken en de pennen die over de papieren van mijn klasgenootjes gleden maakten me nog nerveuzer. Mijn leraar drukte mij op het hart dat het wel mee zou vallen, maar de toetsresultaten logen er niet om: LWOO, ofwel Leerwegondersteunend onderwijs.

Ik weet nog steeds hoe het blok in mijn maag voelt dat ik kreeg toen ik de enveloppe opende. Mijn leven was voorbij. Hoe ging ik dit tegen mijn ouders vertellen? Ook de dramatische sprint naar mijn lievelingsjuf Silvia een aantal lokalen verderop weet ik nog als de dag van gisteren.

Mijn faalangst voor toetsen zat er in het eerste jaar nog goed in.

Faalangst
Ik had het geluk dat mijn leraar mij naar het vmbo-T/havo wist te praten. Mijn vriendin wist overigens zonder moeite naar het Atheneum te gaan. Mijn faalangst voor toetsen zat er in het eerste jaar nog goed in, maar gelukkig is het door de hoeveelheid testen – SO’tje hier, repetitie daar – weggeëbd. Wel ben ik nog steeds groot tegenstander van de toets. Want hoeveel zegt zo’n momentopname over je?

Een artikel in Volkskrant
Ik las afgelopen donderdag het artikel ‘Heeft tweede advies op de middelbare school zin?’ in de Volkskrant. “Ja!” Schreeuwde een stem in mij. Ik ben blij voor alle groep 8’ers dat er vraagtekens bij de toets worden gezet. ‘Moet er nou nog zo’n stressvol schooladvies bijkomen?’ is de eerste vraag uit het stuk.

"Ja", luidt het antwoord van Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad. “Zo’n tweede schooladvies in de vorm van een toets moet er volgens de organisatie van middelbareschoolbesturen juist voor zorgen dat de stress rond het basisschooladvies vermindert. Valt het advies in groep 8 tegen, dan kan een leerling in de eerste twee jaar van de middelbare school alsnog bewijzen dat hij meer in zijn mars heeft..”

Combinatieklassen als vmbo-T/havo en havo-vwo verdwijnen.

Combinatieklassen verdwijnen
Toch schrok ik ook van de veranderingen in het onderwijs dat werd beschreven in het stuk. Zo staat er dat combinatieklassen als vmbo-T /havo en havo-vwo verdwijnen. Hierdoor is het nog lastiger om door te stromen als je misschien meer in je mars hebt. De journalist beschrijft dat 10 jaar geleden 70 procent van de leerlingen in zo’n brede brugklas zat, nu is dat 54 procent. Een van de verklaringen is dat ouders denken dat hun vwo-kind het beste leert tussen andere vwo’ers en scholen bewegen zich hiernaar. Tegelijkertijd verdwijnen ook de brede scholengemeenschappen, waar leerlingen van vmbo, havo en vwo in hetzelfde gebouw zitten.

Bewijsdrang
Wat de ontwikkelingen in het onderwijs ook mogen zijn, ik wil alle ouders en groep 8’ers op het hart drukken dat er meer is dan de test. Gelukkig heeft het bij mij positief uitgepakt, maar ik heb het als lange tijd erg negatief ervaren. Juist omdat ik zo geschrokken ben van de uitslag, heb ik een enorme bewijsdrang. En onder andere dat zorgt ervoor dat ik op mijn vijfentwintigste leidinggevende van Glamour online ben. Ik hoop dat die boodschap ook wordt uitgedeeld aan de jeugd, net zoals het witte velletje papier met lege bolletjes op de tafels van de leerlingen..

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points