Ze is de grootste balletheld van Nederland. Igone de Jongh (37) is de enige Nederlandse eerste soliste van het Nationale Ballet. Reden genoeg voor Olcay Gulsen om de powervrouw tot gezicht van haar ST. Studio herfst-wintercampagne te benoemen. Glamour sprak Igone over haar enorme drive en ambities.

De collectie staat voor vrouwen met karakter. Waar komt jouw doorzettingsvermogen en kracht vandaan?
"Als je echt gepassioneerd bent en iets heel graag wil, dan is doorzettingsvermogen iets wat je overkomt omdat je telkens je eigen grenzen opzoekt."

Je wordt omschreven als een vrouw die haar zwakheden durft te tonen. Welke zijn dat? "Mijn verlegenheid en introverte karakter worden misschien gezien als ‘zwakheden’, maar dat ervaar ik zelf niet zo."

Pablo Delfos

Heb je jouw kwaliteiten als ballerina kunnen toepassen tijdens de shoot?
"Dat denk ik wel. Ik ben gewend te luisteren naar aanwijzingen en die meteen toe te passen. Ik had eerder prettig samengewerkt met fotograaf Pablo Delfos. De shoot voelde heel vertrouwd."

Welke vooroordelen uit de film Black Swan over de balletwereld zijn waar, welke niet?
"Ik vind de vergelijking met de film Black Swan altijd heel lastig. De film is enorm gedramatiseerd en ook heel Amerikaans. Hier in Nederland zijn we nuchter. Natuurlijk is er competitie: er zijn maar een paar solisten bij een groot gezelschap, maar ik ervaar geen enkele negatieve sfeer. Ik vind het heerlijk om met jonge dansers te werken en hun te stimuleren om een nog hoger niveau te bereiken."

Pablo Delfos

Wat is je tip aan jonge vrouwen die de ambitie hebben om danseres te worden? "Volg je hart en ga er voor. Het is heel hard werken en heel tijdrovend, maar je krijgt er zoveel voor terug."

Hoe vond je de sfeer toen je begon bij Het Nationale Ballet en later eerste soliste werd?
"Ik ben begonnen als aspirant na mijn opleiding aan de Royal Ballet School in Londen. Ik heb geen enkel moment besef gehad van concurrentie; wij moesten allemaal heel hard werken en de onderlinge sfeer was prima."

Je lijf doet vaak pijn als balletdanser en daar moet je doorheen.

Wat is je grootste 'blunder' op het podium geweest?
"Toen ik een totale black out kreeg en mijn partner James mij aankeek met een blik van ‘oh oh oh’. Hij wist mij zo te partneren dat het niemand is opgevallen."

Op welke stap in je carrière ben je het meest trots?
"Ik ben heel trots op La Dame aux Camelias omdat het een buitengewoon dramatische rol is waarin je een complex karakter moet neerzetten. Heel zwaar, maar prachtig om te doen. Het was een fantastische rol om te dansen samen met mijn vriend en collega Marijn Rademaker."

Wat moet je laten om op jouw niveau te dansen?
"Geen wijn en bitterballen iedere avond! Je moet gezond leven en genoeg slapen. Je lijf doet vaak pijn en daar moet je doorheen."

Pablo Delfos

Heb je ook gevoel voor andere dansstijlen?
"Ja. Iedere vorm van dans is een vorm van expressie. Ballet ligt vaak aan de basis van andere dansstijlen. Kijk bijvoorbeeld naar de choreografieën van Michael Jackson. Michael heeft ook balletlessen gevolgd en dat zag je duidelijk terug."

Wat zijn je doelen voor de aankomende jaren?
"Zoals ik eerder vertelde zijn er nog een aantal nieuwe werken die ik graag wil dansen. Verder ontwikkel ik me als ‘balletmeester’ en studeer ik balletten in met de dansers van Het Nationale Ballet. Aan de andere kant geniet ik enorm van mijn aandeel als jurylid van het programma Dance Dance Dance en voel ik me steeds meer op mijn plaats in detelevisie studio. Ik wil mijn ervaring en expertise doorgeven aan een nieuwe generatie."