Ik beken: ‘Ik blow iedere dag’

"Vanaf het moment dat ik mijn pretsigaret aansteek, kom ik tot rust. Me-time, noem ik dat."

ik beken blow iedere dag
Lauren Hillebrandt

Lonneke (23) heeft een prima baan, een leuk leven én rookt dagelijks een of twee joints. ‘Op vakantie gaan is lastig want softdrugs zijn niet overal legaal. Liever blijf ik daarom thuis.’

Verslaafd aan wiet

“Elke week neem ik me minimaal twee keer voor om te minderen. Maar zodra er iets tegenzit – bijvoorbeeld een akkefietje op mijn werk of een onverwachte rekening – dan vind ik dat een prima excuus om ’s avonds het kleine houten kistje te openen. Dan rol ik in een grote vloei een joint.

Al naar gelang mijn humeur verpulver ik grote of kleine brokjes wiet door de tabak. Vanaf het moment dat ik mijn pretsigaret aansteek, kom ik tot rust. Op de bank neem ik mijn dag door en voel alle stress van me afglijden. Problemen zijn er dan even niet. Me-time, noem ik dat.

Mijn eerste joint

Op mijn vijftiende rookte ik mijn eerste stickie, op de verjaardag van een vriendin. Ik vond het meer spannend dan lekker. Maar ik merkte dat ik daarna nooit een hijs afsloeg wanneer die werd aangeboden.

Naarmate ik ouder werd, kocht ik ook zelf weed en hasj. Je kunt de werking vergelijken met alcohol, het verdooft even. Maar het is veel minder schadelijk voor je. Dat is bewezen. Het is pijnstillend en ontspannend. En je wordt er vrolijk van. Dat merk ik altijd. Ik kan er ook goed van slapen.

"Ik zorg prima voor mezelf, kook elke dag vers"

Natuurlijk pak ik mijn problemen aan. Werkissues los ik op. Facturen betaal ik. Ergernissen spreek ik uit. Dat zijn dingen die bij het leven horen. Overdag kan ik alles aan, de avonden zijn voor mezelf. Ik doe er niemand kwaad mee. Ik woon alleen, ben bewust single en heb een leuke baan als verkoopadviseur. Ik zorg prima voor mezelf, kook elke dag vers.

Effecten van een joint

Maar na een joint voel ik me heerlijk loom. Ontspannen. Ik ben dan net zo vrolijk en vrij als na een stuk of zes glazen wijn. Alleen krijg ik van een joint geen kater. Als ik drink, voel ik me de volgende dag beroerd, inclusief knallende hoofdpijn. Ik kan mijn drugs ook prima betalen. Eén gram wiet kost tussen de vijf en vijftien euro. Voor acht euro heb je goede kwaliteit. Van één gram draai ik tussen de negen en twaalf joints. Met shag erbij, kost mijn hobby me zo’n 25 euro per week.

"Mijn werk lijdt er niet onder. Mijn financiën en vriendschappen ook niet"

Drugs in het buitenland

Het is alleen de laatste vier jaar een beetje uit de hand gelopen, moet ik bekennen. Vakanties zijn bijvoorbeeld lastig. In tropische landen durf ik geen softdrugs te kopen uit angst voor een undercoveragent. En bij de douane of treinstations in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk of Denemarken staan soms drugshonden. Softdrugs zijn niet overal geaccepteerd of legaal. Liever blijf ik daarom thuis. Als ik toch naar het buitenland ga, doe ik het zonder. Uit frustratie en als alternatief rook ik dan rustig een pakje sigaretten per dag.

Op mijn werk of aan vreemden vertel ik het niet, maar vriendinnen weten dat ik dagelijks blow. Soms doen ze mee. Of ik wacht tot ze weg zijn. Mijn ouders vinden het niets. Ze denken dat ik alleen in de weekenden gebruik. Dat laat ik maar zo. Mijn werk lijdt er niet onder. Mijn financiën en vriendschappen ook niet.

Nadelen van wiet

Wel word ik er lui van. Ik onderneem steeds minder. Ik zit duizendmaal liever op de bank met een peuk en een lekkere cd, dan dat ik me in de kroeg laat vollopen of afspreek met een Tinderdate die voor één nacht seks wil scoren. Mijn enige dilemma is dat blowen prima is zolang je zonder kunt. Wanneer je elke dag een joint nodig hebt, of zoals in mijn geval zelfs twee, dan heb je wél een probleem. Misschien moet ik mezelf binnenkort dan toch maar serieus op dat weekenddieet zetten.”

Herken je jezelf in dit verhaal en zoek je hulp? Check jellinek.nl.

Dit artikel stond in 2017 in het augustusnummer van Glamour. Deze maand ligt er ook weer een gloednieuw issue in de winkel, bomvol real life verhalen, interviews, het laatste fashion nieuws, alles wat je wil weten over beauty en nog véél meer. Geen zin om de deur uit te gaan? Je bestelt 'm hier online!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points