Ik beken: ‘Ik dacht dat ik mijn cokegebruik wel in de hand had’

Monica (37) gebruikt tijdens een avondje stappen voor het eerst cocaïne. Het bevalt haar zo goed dat ze steeds vaker snuift.

cocaine-drugs
Lauren Hillebrandt

“Er rouleerden veel partydrugs in de discotheek waar ik vaak kwam. Ik blowde al jaren, maar toen ik door een stapvriendin een keer coke kreeg aangeboden in de toiletruimte, wilde ik het proberen.

Ik zag heus wel haar malende kaken en hyperactiviteit. Toch drukte ik met een wijsvinger een neusgat dicht en snoof het witte poeder met een opgerold biljet het andere gat in. Ik vond het fantastisch. Al mijn onzekerheden smolten weg. Ik stuiterde van energie en voelde me vrolijker dan ooit.

Drugs tijdens feestje

Vanaf die dag snoof ik vaker, maar alleen als ik uitging. Dat hield ik vier jaar vol tot op mijn tweeëndertigste mijn vriend onverwacht onze relatie verbrak. Ik liep vast in mijn werk als freelance webdesigner. Na de zoveelste dipdag belde ik via mijn stapvriendin een dealer. Ik wilde even ‘los’ gaan.

Al na de eerste snuif raakte ik in een zalige hyperfocus. Ik werkte de hele nacht door. In tien uur tijd had ik de werkachterstand van een week ingehaald. Ik maakte de meest fantastische websites met kleurenschema’s die ik daarvoor nooit had bedacht. Het leek wel of mijn gedachten spuitend vuurwerk waren.

Coke in huis

Steeds vaker belde ik de dealer en er kwamen steeds grotere voorraden in huis. Ik dacht dat ik het allemaal wel in de hand had, maar al snel raakte ik mijn routines kwijt. Ik isoleerde mezelf. Nu ik alleen woonde, maakte het niemand meer uit dat ik doorwerkte tot zeven uur ’s ochtends.

Ik maakte lange dagen en verdiende veel geld om mijn cokegebruik te kunnen financieren. Eetlust had ik door de cocaïne niet meer, dus haalde ik pizza of patat. Naar vrienden of naar buiten gaan lukte me niet langer dan een paar uur. Dan haakte ik af met een smoes, omdat ik weer wilde snuiven.

Betrapt met drugs

De omslag kwam toen mijn zus me op heterdaad betrapte. Ik liep al drie weken in mijn pyjama en leek op een zombie met piekhaar. Mijn zus was woest en is direct zes weken bij me ingetrokken. Samen zijn we door een hel gegaan, terwijl we tegelijkertijd enorm close werden.

Ik heb in haar armen gejankt, gesmeekt, en gevloekt. Het was verschrikkelijk. Het was niet mijn lichaam, maar mijn geest die smeekte om coke. Ik hield vol, maar ik miste de kick ontzettend, voelde mezelf een loser en verlangde naar de rush waarin ik me weer fantastisch voelde. De steun van mijn zus was voor mij een grote stimulans om sterk te blijven.

Afkicken

Nadat ik stopte, heb ik nog een paar keer gebruikt. Toch bleef mijn zus in mij geloven. Vrijwel dagelijks kwam ze langs. Dat weerhield me er vaak van opnieuw in de fout te gaan. Ik kreeg steeds meer motivatie om door te gaan en erop te vertrouwen dat niet alles verloren was.

Inmiddels zit ik nu al tien maanden fris achter mijn bureau. Ik ben zeven kilo aangekomen en bruis weer van de energie. En, ik heb weer écht contact met mensen, iets waar ik nu ontzettend van geniet. Zelfs zonder drugs in mijn lijf heb ik het nu gezellig op een feestje. En als ik die troep dáár kan verslaan, kan ik het overal.”

*Monica wil om privacyredenen niet met haar echte naam in Glamour. Nog meer realityverhalen lezen? Bestel Glamour's gloednieuwe crime special nu en ontvang 'm zonder verzendkosten bij jou thuis.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points