Ik beken: ‘Zelfs mijn vriend weet niet dat ik steel’

'Het meest vreemde wat ik ooit gestolen heb, is een schemerlamp.'

vrouw voor gucci winkel in berlijn
Christian VierigGetty Images

Een vingervirtuoos, zo noemt Lieke (29) zichzelf. Al jarenlang pikt ze alles wat los en vast zit. ‘Ik wil wel stoppen, maar stelen gaat me te makkelijk af.’

Spullen stelen

“Het meest vreemde wat ik ooit gestolen heb, is een schemerlamp. In een drukke lampenzaak stopte ik haar, compleet met kap, in een big shopper. Niemand zag het. Thuis heb ik nog minutenlang naar het ding staan staren, stomverbaasd dat het me gelukt was.

Geen geld

Toen klasgenootjes vroeger voor de kick lippenstift of parfum in hun zakken stopten, schaamde ik me. Ik vond het zo ordinair. Tot ik jaren later studeerde en platzak was. Uit nood gapte ik voor een verjaardag een doos bonbons. Een kick gaf het me niet. Eerder stress. Mijn handen trilden toen ik buiten stond. Ik verbaasde me erom dat ik niet gepakt was, zo rood was mijn hoofd. Ik had verwacht dat ik me zou schamen, maar dat deed ik niet.

Na die keer gingen alle remmen los. Op mijn hoogtepunt vroeg ik ooit in een lunchroom of ik een tas mocht stallen. Ik zei dat het sinterklaasinkopen waren en dat ik last had van mijn arm. In werkelijkheid wilde ik mijn buit veiligstellen mocht ik in andere winkels betrapt worden. De serveerster vond het geen probleem. Later heb ik de tas met een glimlach weer opgehaald.

Geheim houden

Niemand weet dat ik steel. Zelfs mijn vriend niet. Ik heb inmiddels een fijne baan en verdien genoeg. Toch blijf ik hebberig. Het is een soort gierigheid. Want waarom zou ik vijftig euro uitgeven voor een oogschaduw als ik die gratis kan meenemen?

Ik denk dat ik in totaal voor zeker zesduizend euro heb gestolen. Het duurste was een designersjaal van vierhonderd euro in een boetiek zonder beveiliging. Ik deed alsof ik hem paste, frommelde hem onder mijn kraag, en liep er zo mee de winkel uit.

We zijn blij dat je het artikel interessant vindt en je het hier tot de laatste regel hebt gelezen! We linken nu door naar Blendle, een site waar je de mooiste, meest ontroerende en leukste stukken uit alle kranten en tijdschriften leest. Daar lees je het bovenstaande artikel voor een paar eurocenten uit. Zo kunnen wij mooie content delen en wordt de journalist beloond voor haar werk. Check hier 'Zelfs mijn vriend weet niet dat ik steel' op Blendle en lees of Lieke betrapt wordt.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points