Experts komen met de oplossing voor mensen met keuzestress: mediteren

Voor iedereen die tien minuten naar een menukaart staart om uiteindelijk hetzelfde als altijd te bestellen

experts-oplossing-keuzestress-meditatie
Anthony Tran

Je zit in een restaurant en bekijkt de menukaart. Wat te bestellen? Het wordt de pasta pesto. Of toch een ovenschotel? Beter een veilige keuze, zoals pizza. Maar die zalm ziet er ook wel lekker uit..

Tien minuten later is de ober al drie keer langs geweest, maken je vrienden afkeurende geluiden omdat ze nu toch wel echt eten willen bestellen en kies jij maar gewoon voor het gerecht dat je altijd kiest. Herkenbaar? Dan ben je een typisch gevalletje ‘keuzestresskip’.

De gouden tip
Gelukkig voor iedereen die geen knoop kan doorhakken (en de vrienden van wie de magen nét iets langer moeten blijven rommelen) komen experts met een tip die keuzestress verhelpt: mediteren.

Science says
Onderzoek van de Universiteit van Californië toont aan dat meditatie voordelen heeft voor je hersens. Het helpt je helder nadenken, waardoor je ook beter beslissingen kunt maken waar je achter staat.

Het onderzoek
De onderzoekers van de afdeling Laboratory of Neuro Imaging keken naar de hersenscans van honderd mannen en vrouwen. De helft hiervan mediteert regelmatig, en de andere helft helemaal niet. Wat bleek? Er waren meetbare verschillen tussen de mediteerders en niet-mediteerders. Degenen die wél regelmatig mediteren, scoorden onder andere beter op het gebied van efficiënt beslissingen maken.

Meditatie expert
Elite Daily probeert de resultaten van het onderzoek te verklaren. Volgens meditatie expert Veronica Parker kan mindfulness inderdaad helpen bij het maken van beslissingen. De yoga docente en meditatie coach vertelt dat meditatie ervoor zorgt dat je gedachten helderder zijn en je zelf kalmer bent: “Door je innerlijke stemmen vrij te laten, kun je helderder nadenken en kun je je beter focussen op de keuzes die je moet maken.”

Worth a shot
Natuurlijk is een onderzoek met maar honderd deelnemers niet genoeg om de resultaten als een absolute waarheid te zien. Maar hé, proberen kan nooit kwaad, toch?

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points