Experts leggen uit: zo weet je of je je partner bent ontgroeid

Zijn deze tekenen herkenbaar? Dan is het tijd voor verandering

relatie-ontgroeit
Asdrubal luna Unsplash

Soms hou je wel van iemand, maar ontgroei de relatie. Dat is jammer, maar daar kan niemand echt iets aan doen. Hoe weet je nu of je jouw partner ontgroeid bent? Relatie-experts leggen het uit.

Professionals talking
Relatie-expert LeslieBeth Wish vertelt over het ontgroeien van je partner (via EliteDaily). De psychotherapeut vertelt: “Het is zo verwarrend en ontmoedigend om te voelen dat je je partner ontgroeit. Je kunt nog steeds verliefde gevoelens voor iemand hebben, maar je begint te voelen dat je partner misschien niet de beste match is voor de lange termijn. Uiteindelijk moet je jezelf voorop stellen. Als je het gevoel krijgt dat je partner je tegenhoudt, is het misschien beter voor jezelf om verder te gaan zonder partner. Als je in je leven een bepaalde richting op gaat en partner niet mee kan of wil komen, dan zou je voor jezelf moeten kiezen en niet moeten vechten voor een relatie die jouw groei belemmert.”

Tekenen
Hoe weet je of jij in zo'n relatie zit? Als je deze tekenen herkent, kan het zijn dat jij je partner ontgroeid bent:

1. Jullie willen andere dingen
Wanneer jij niet volledig in paniek raakt bij het horen van verhuizen, trouwen of zelfs een gezin stichten, maar je partner wel, is dit een teken dat jullie niet op één lijn zitten.

2. Je carrière lijdt eronder
Heb je het idee dat jouw carrière op een laag pitje komt te staan (terwijl je je baan wel belangrijk vindt) vanwege je partner? Kies je bijvoorbeeld die promotie te laten liggen (omdat je dan minder tijd aan je partner kunt besteden) of wil je niet voor je werk verhuizen omdat je vriend(in) dat niet wil? Bad sign. “Het zou kunnen dat je jezelf tegenhoudt met het nemen van deze stappen, omdat je het gevoel hebt dat je je partner hiermee intimideert en hem/haar daardoor kwijtraakt,” aldus LeslieBeth.

3. Andere interesses
Zit jij het liefst ieder weekend thuis op de bank, terwijl je partner graag de stad onveilig maakt tot in de late uurtjes? Dan verschillen jullie (wat dat betreft) van interesses. LeslieBeth: “Je hebt ontdekt dat je andere doelen en manieren hebt om je tijd door te brengen. Wanneer je bang bent om alleen te zijn of je partner teleur te stellen, ga je tóch mee (terwijl je dat eigenlijk niet wil),”

4. Focus verandert
Psychotherapeut Jeffrey Rubin vertelt over het laatste teken dat je jouw partner aan het ontgroeien bent: “Financiële veranderingen, zoals geld besparen in plaats van alles er door heen te brassen, kan ook een teken zijn. Je bevindt je in een andere tijdzone: één van jullie concentreert zich op het nu, terwijl de ander zich op de toekomst richt. Hoewel er niks mis is met het focussen op het nu, kan het een kloof veroorzaken als jij meer wilt”.

Hoe verder?
ZIjn de punten (maar al te) herkenbaar? LeslieBeth tipt: “Voordat je je relatie beëindigt, praat met je partner, zonder hem of haar te beschuldigen.” Volgens huwelijks- en gezinstherapeut Nicole Richardson moet je je partner vertellen dat je op zoek bent naar nieuwe dingen en hem/haar zeggen dat je zou willen dat hij/zij het ook probeert. “Soms kun je ze aanmoedigen om samen met jou te groeien,” aldus Nicole.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points