Columnist Lianne Marije (30): ‘Wat we allemaal (en vooral ik) kunnen leren van Famke Louise'

"Famke heeft gewoon heel veel schijt. En daar kan ik nog heel wat van leren."

famke-louise
Marc de Groot

Lianne Marije Sanders (30) werpt elke week een blik op wat millennials bezighoudt. Van Famke Louise tot 'op zoek gaan naar jezelf', Lianne heeft er een mening over.

Zij is twintig, ik ben dertig. Zij zwemt in het geld, ik kijk elke dag op welke verse producten de Appie een 35 procent korting sticker heeft geplakt. Zij heeft honderdduizenden volgers, mijn stories worden bekeken door m’n ex, m’n vriendinnen van de middelbare school en een enkeling die mijn columns leest.

Nee, behalve dat we allebei twee voornamen hebben, hebben Famke Louise en ik weinig met elkaar gemeen. En toch vind ik haar heel erg cool. Wat zeg ik? Ik vind haar echt een topwijf.

Kennismaking
Ik kan me de eerste keer dat ik over haar hoorde nog goed herinneren. Ik zat op een eenzame doordeweekse avond naar RTL Boulevard te kijken, toen voorbij kwam dat ene ‘Femke Louise’ (want zo spreek je het uit) een clip had gemaakt die heel Nederland in de ban hield. Je vond haar fantastisch of je vond haar helemaal kut. Stond ze daar een beetje, met haar hotpants en badpak sexy aan een lolly te likken en taal uit te slaan waarvan ik dacht: het klinkt wel hip maar ik heb geen idee wat het betekent. En ik hield gelijk van haar.

Verschil
Ik vind haar namelijk stoer, eigen en sterk. Volgens mij moet je heel wat in je mars hebben als je keer op keer foto’s van jezelf en je leven blijft plaatsen en controversiële liedjes blijft maken, terwijl duizenden mensen je berichtjes sturen als ‘ik hoop dat je kanker krijgt’ en ‘beter pleeg je zelfmoord’. Dat je je vervolgens met je waanzinnige lijfje in badpakken en lingerie blijft heisen in je clips terwijl mensen je uitmaken voor ‘slet’ en ‘hoer’, vind ik ook heerlijk. Daar kan ik nog wat van leren, aangezien ik halverwege de Pride in Amsterdam al m’n badpak verwisselde voor een t-shirt.

Gelijkenis, of toch niet?
Toen ik een paar jaar geleden columns schreef voor een online magazine en nog nieuw was in de journalistiek, keek ik altijd naar de reacties op Facebook die onder mijn columns werden gezet. Meestal waren die in de trant van ‘hahaha herkenbaar’ of ‘omg waar maak je je druk om’. En dan dacht ik: tsja, klopt. Ik maak me druk om niks maar dat vind ik geinig om over te schrijven. Laat me. En dat vond ik dan best wel cool van mezelf. Sterk, enzo.

Haatcomments
Tot ik een keer een column schreef over fulltime werken. Iets wat ik niet deed. De strekking was dat ik fulltime werken heel heftig vond, omdat ik dan best veel tijd nodig had om bij te komen in het weekend van m’n werkweek en zo niet echt uitgerust weer aan m’n nieuwe week begon.

Weer plaatsten een paar mensen dat ze m’n column herkenbaar vonden en een enkeling gaf aan dat parttime werken niet voor iedereen was weggelegd in verband met hun vaste lasten. Begreep ik allemaal. Maar er was één iemand, die had mijn hele LinkedIn uitgeplozen en een persoonlijke aanval onder m’n column gepost. Haar relaas begon met dat ik twee masters had gedaan in Groningen (waar), dat haar belastinggeld ging naar mijn hebzucht om ‘studies te sparen’ (misschien waar) en dat ik nu ook nog eens zo verwend was dat ik na die twee masters en een bijbaantje bij de Suitsupply (ook waar), niet eens fulltime wilde werken (gedeeltelijk waar). Als kers op de taart had ze de link naar m’n LinkedIn profiel erbij gedaan, compleet met e-mailadres en telefoonnummer.

Ik heb er drie nachten niet van geslapen. Ja, echt. Ik heb het magazine gemaild of ze de reactie wilden verwijderen, ik heb dat meisje een persoonlijk bericht gestuurd waarin ik mezelf compleet overexplainde en nam me voor om nooit meer persoonlijke dingen van mezelf te delen in columns (niet gelukt).

Schijt
Nee, dan Famke Louise. Die wil binnen een paar jaar vijf miljoen binnenslepen en laat zich daarvoor, als het moet, dan maar aan de schandpaal nagelen. En ja, dat vindt ze heus wel kut, maar zoals ze bij RTL Late Night zei (ja, ik zit lekker in de tv-programma’s): ‘Ronnie en ik hebben gewoon heel veel schijt.’ En daar kan ik nog heel wat van leren.

Lianne Marije volgen op Instagram?

Interview in Glamours mental health issue (nu in de winkel)
Onlangs deed Famke Louise in een exclusief interview met Glamour een boekje open over haar privéleven: "Ik heb geen zin in gezeik, ik hou mijn vriendenkring klein." Benieuwd naar Famke's verhaal?


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points