"Iedereen heeft toch issues, hoe erg is dat nu eenmaal?"

"Het leven is één grote mengeling van fijne en minder fijne momenten"

issues-psychische-problemen-mental-health
Quentin DeBriey

Lianne Marije Sanders werpt elke week een blik op wat millennials bezighoudt. Van Famke Louise tot 'op zoek gaan naar jezelf', Lianne heeft er een mening over.

Laatst dronk ik een kop koffie met een vriendin, die verzuchtte: ‘Álle jongens die ik ontmoet, hebben issues. Ze zijn depressief, hebben een angststoornis of een of ander trauma uit hun jeugd. Echt, waar zijn de normale mensen?’ Ik dacht: nou, volgens mij zíjn dat de normale mensen. Want kom op, we hoeven tegenwoordig toch niet meer te doen alsof het leven een bloemenveld is waar je met je zomerjurkje doorheen huppelt terwijl je je ogen stijf op elkaar drukt zodat je de brandnetels niet ziet?

Nee, volgens mij hoeft dat niet. Ik denk namelijk dat het leven één grote mengeling is van fijne en minder fijne momenten. Bloemenveld en brandnetels. En die brandnetels, tsja, die laten soms hun sporen achter.

'Moeilijke chick'

Ik wees ooit een jongen af toen ik niet lekker in m’n vel zat en het idee had dat ik eerst mezelf een beetje bij elkaar moest rapen, voor ik met iemand wilde daten. Afgelopen zomer stond ik in een badpak op een boot op de Pride in Amsterdam, met bier te vieren dat het leven soms inderdaad een heel roze bloemenveld is, toen ik hem tegenkwam. Hij sprak me aan over onze halfslachtige poging een keer te daten. ‘Weet je, als je me niet aantrekkelijk vond, had je dat ook gewoon kunnen zeggen. Nu kwam je echt over als een moeilijke chick.’ Ik voelde me heel ongemakkelijk. Hij vervolgde: "‘Kijk, als je gewoon zegt: ‘Ik voel geen klik’, dan zeg ik tegen m’n vrienden: ‘Ja, het is niks geworden want ze voelde ‘m niet’. Nu zeg ik dan eerder: ‘Yooo, die chick had íssues jonge!’" Z’n boodschap was helder. Een chick met issues wil je niet. En je wilt haar ook niet zijn.

Meisje met issues

Maar, ik bén dat. Een meisje met issues. Dus ja, of hij dat nou veroordeelde of niet, en of ik het nou leuker verpakte dan het was, het veranderde niet zoveel aan wat er daadwerkelijk aan de hand was.

Totdat ik aan die issues ging werken, leerde ik dat heftige emoties vaak z’n wortelen hebben in oud verdriet. Dingen die gebeurd zijn in je jeugd, bijvoorbeeld. En dat wanneer je dat gaat helen, je emoties een stuk minder heftig zullen oplaaien. En het allemaal goedkomt. En je leven leuker wordt.

Dus: worstel jij met woede-uitbarstingen, depressieve gevoelens of angst, dan wil ik zeggen: dat is helemaal niet erg. Je bent geen moeilijke chick. Ja, je hebt wat issues. Maar wie niet?

En je kunt er wat aan doen. Dat begint bij er niet over te oordelen. En je niks aan te trekken van mensen die dat wel doen. Die mensen zijn namelijk niet goed voor jou. Net zoals die jongen met z’n ge-yo-chick, die duidelijk niet goed voor mij was.

Lianne Marije volgen op Instagram?


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points