Kim (31) zakte letterlijk in elkaar van een burn-out

“Ik kon de weg naar huis niet meer vinden.”

Calm, Sea, Landscape, Wing,
Unsplash

Er waren al langer signalen, maar ze ging maar door. Totdat ze letterlijk in elkaar zakte. Kim (31) is herstellende van een burnout. Toen ze niet meer kon stoppen met trillen wist ze dat ze hulp moest zoeken. Ze vertelt over haar ‘burnout-breekmoment’: “Ik kon de weg naar huis niet meer vinden.”

“Ik zat op mijn werk achter mijn laptop. Het was de derde dag nadat ik terug was van een heerlijke vakantie. Opeens voelde ik me niet goed worden. Geluiden kwamen keihard binnen. Ik zag de letters dansen op het scherm. Ik moet hier weg! dacht ik in paniek. Tegen mijn werkgever zei ik dat ik een paar dagen thuis ging werken. Dat ik even tot rust moest komen, maar dat het de week erop vast beter zou gaan. Niets was minder waar. Ik stortte volledig in.

Achteraf waren er al signalen. Ik sliep heel slecht, soms helemaal niet. Continu had ik een opgejaagd gevoel. Alsof je overal achteraan loopt, je steeds te laat bent. Maar ik ben iemand die altijd doorgaat. Straks gaat het vast wel weer beter, dacht ik dan.

Eenmaal thuis begon ik te trillen. Mijn hele lichaam was aan het shaken, ik kon het niet stoppen. Geen seconde kon ik achter mijn laptop zitten. Alle adrenaline van de afgelopen tijd kwam eruit. Ik had heel veel gewerkt, gesport en was door alle feestjes, verjaardagen, babyshowers en vrijgezellenfeesten amper thuis geweest. Alles kwam eruit. Het trillen kostte zoveel energie dat ik doodmoe was als ik een klein stukje had gelopen. Mijn huisarts verwees me door naar een psycholoog. Diagnose: burnout in combinatie met een angststoornis. Toen ik wist wat er aan de hand was gaf me dat geen rust. Sterker nog, mijn angst en paniekaanvallen werden alleen maar erger. Van elk klein geluidje schrok ik. Ik was bang dat het huis in zou storten, dat ik dood zou gaan. De straat ging ik zo min mogelijk op. Het liefst was ik thuis, met mensen om me heen. Als ik alleen was werd de paniek alleen maar groter. Vier maanden heb ik me verschrikkelijk ellendig gevoeld.

Inmiddels zijn we een half jaar verder en gaat het bergopwaarts. Ik ben weer een paar uur per dag aan het werk en aan het sporten. Alles in een rustig tempo. Ik heb geleerd om naar mijn lichaam te luisteren en geef nu veel meer mijn grenzen aan. Als ik geen puf heb om af te spreken of om naar een feestje te gaan dan voel ik me niet meer verplicht, maar zeg de afspraak af. Ook neem ik veel meer rust tussendoor. Het herstel gaat met pieken en dalen, soms krijg ik een terugslag. Dan ben ik moe, ga ik weer trillen en voel ik me depressief. Maar al met al is er een stijgende lijn en daar ben ik enorm blij mee.”

Wat is het verschil tussen een burnout en overspannenheid?
Het belangrijkste verschil is de mate van uitputting en de duur van het herstel. Overspannenheid is een situatie die ontstaat als er in een relatief korte periode van een aantal maanden teveel van je verwacht of geëist wordt. Er is dan geen balans tussen draaglast en draagkracht. Meestal is een periode van zes weken voldoende om hiervan te herstellen.

Een burnout ontstaat als iemand jarenlang over zijn grenzen is gegaan en zelfs de reserves zijn opgebruikt. Daardoor is er sprake van een totale uitputting en zijn er serieuze uitvalsverschijnselen. Je bent bijvoorbeeld niet meer in staat om simpele huishoudelijke taken te doen, je hebt geen energie meer om te wandelen (laat staan sporten), je kunt je niet concentreren en geen prikkels meer verdragen (televisie kijken, naar een feestje gaan). Het herstel duurt een stuk langer.

Checklist
Overspannenheid is een voorstadium van burnout. Pak overspannenheid dan ook grondig aan om erger te voorkomen. Kenmerken van overspannenheid:

 • Niet in staat zijn om probleemsituaties op te lossen;
 • Opgejaagd gevoel;
 • Ongeordend gedrag;
 • Stemmingswisselingen;
 • Periode van hyperactiviteit wordt afgewisseld met periode waarin je het gevoel hebt niets meer te kunnen;
 • Het gevoel nergens grip op te hebben;
 • Prikkelbaarheid.


  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Talking points