Sem (31) wist dat hij een burn-out had toen hij de weg naar huis niet meer kon vinden

"De gesprekken van mijn vrienden gingen volledig langs me heen en ik wilde maar één ding: weg."

Face, Black, Nose, Head, Chin, Portrait, Human, Forehead, Darkness, Black-and-white,
Unsplash

Er waren al langer signalen, maar hij ging maar door. Totdat hij letterlijk in elkaar zakte. Als Sem (31) de weg niet meer naar huis kan vinden weet hij dat het goed mis is.

“Het klinkt heel gek, maar ergens vond ik het grappig. Fascinerend vooral. Dat je jezelf zo naar de kloten kunt helpen dat je lichaam alleen nog maar basaal functioneert. Ik bleef maar naar de dezelfde hoek lopen. Waar moet ik nu naartoe? dacht ik. Linksaf of rechtsaf? Ik was op een groot plein waar ik elke week mijn boodschappen doe. Geen idee had ik hoe ik thuis moest komen. ‘Gast,’ zei ik tegen mezelf. ‘Je hebt écht een burnout. Het wordt tijd dat je je leven gaat omgooien.’ Een paar weken daarvoor waren dat nog de exacte woorden van de huisarts geweest. Ik was naar haar toegegaan nadat ik in een café het gevoel had dat ik zweefde. De gesprekken van mijn vrienden gingen volledig langs me heen en ik wilde maar één ding: weg. Bloedonderzoek wees uit dat er niets lichamelijks aan de hand was. De arts had het over een burnout. Toch drong het pas écht tot me door toen ik daar op dat plein stond. Er moést iets veranderen. Mijn drukke baan bij een snel, hip IT-bedrijf heb ik opgezegd. Ik realiseerde me dat ik niet langer in die sfeer wilde werken. Al maanden reisde ik veel op en neer naar Londen en was ik 24/7 met het bedrijf bezig. Mijn slaap pakte ik in het vliegtuig. Het gekke is: toen had ik helemaal niet door dat ik roofbouw aan het plegen was. Ik was super ambitieus, had voor mijn gevoel mijn droombaan. Maar de druk die ik mezelf oplegde was veel te groot. Ik ging er aan onderdoor, zo bleek.

Inmiddels zijn we drie jaar verder en gaat het beter dan ooit met me. Ik heb gesprekken gehad bij een psycholoog en door de behandelingen bij een haptonoom mijn energie weer terug gekregen. Ik ben nu ondernemer en help door middel van mijn Planner anderen uit hun burnout. Het ondernemerschap past veel beter bij me. Achteraf was dat moment op het plein echt een wake-up call.”

Wat is het verschil tussen een burnout en overspannenheid?
Het belangrijkste verschil is de mate van uitputting en de duur van het herstel. Overspannenheid is een situatie die ontstaat als er in een relatief korte periode van een aantal maanden teveel van je verwacht of geëist wordt. Er is dan geen balans tussen draaglast en draagkracht. Meestal is een periode van zes weken voldoende om hiervan te herstellen.

Een burnout ontstaat als iemand jarenlang over zijn grenzen is gegaan en zelfs de reserves zijn opgebruikt. Daardoor is er sprake van een totale uitputting en zijn er serieuze uitvalsverschijnselen. Je bent bijvoorbeeld niet meer in staat om simpele huishoudelijke taken te doen, je hebt geen energie meer om te wandelen (laat staan sporten), je kunt je niet concentreren en geen prikkels meer verdragen (televisie kijken, naar een feestje gaan). Het herstel duurt een stuk langer.

Checklist
Overspannenheid is een voorstadium van burnout. Pak overspannenheid dan ook grondig aan om erger te voorkomen. Kenmerken van overspannenheid:

 • Niet in staat zijn om probleemsituaties op te lossen;
 • Opgejaagd gevoel;
 • Ongeordend gedrag;
 • Stemmingswisselingen;
 • Periode van hyperactiviteit wordt afgewisseld met periode waarin je het gevoel hebt niets meer te kunnen;
 • Het gevoel nergens grip op te hebben;
 • Prikkelbaarheid.
  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Talking points