Girls need to support girls: dit zou iedereen moeten doen

Een flink staaltje sisterhood

vrouwen-steunen-girlpower-feminisme-empowerment
Jasper Rens van Es

2018 was tot nu toe een goed jaar voor een flink staaltje sisterhood, maar het kan nog beter. Door vrouwen en meiden te steunen, overal en altijd. Hoe je dat doet in je dagelijks leven? Journalist Noor Spanjer heeft vijf tips voor vrouwen die vrouwen willen supporten.

Tip 1: Vraag altijd om een vrouw

Mijn loodgieter is een vrouw, mijn hypotheekadviseur is een vrouw, mijn rijinstructeur was een vrouw, mijn accountant is een vrouw, en mijn klusjesman is ook een vrouw. Ook als ik moet bellen met instanties zoals mijn telefoonprovider, de energieverzekering of de klachtenlijn van de krant, vraag ik of ik misschien met een vrouw kan spreken. Ik heb gemerkt dat mannen met verstand van zaken waar ik niks van weet, graag in extra specifiek jargon aan mij, “mevrouwtje”, willen uitleggen wat er mis is of wat er moet gebeuren. Vrouwen hebben dat in mijn ervaring een stuk minder, en willen vooral graag dat ik dingen begrijp – in plaats van indruk op mij te maken of op te scheppen. En bovendien leg je – door te vragen om een vrouw – iets bloot bij het betreffende bedrijf: werken er inderdaad wel genoeg vrouwen?

Tip 2: Draai het probleem om

Leg het probleem bij mannen en niet bij jezelf. Een voorbeeld: in Australië besloot de eigenaar van café Handsome Her om mannen 18 procent extra belasting in rekening te brengen. Op een krijtbord in het café legde ze uit waarom: “Mannen moeten 18 procent belasting betalen om zo een afspiegeling te zijn van de loonkloof – de opbrengst zal worden gedoneerd aan een vrouwenorganisatie.” Ook liet ze in een interview weten dat de extra kosten vrijwillig zijn en dat het haar vooral om bewustwording gaat: “Dit is een manier om mannen te confronteren met hun privileges.”

Tip 3: Tel vrouwen

Aan de vooroordelen die iemand heeft, kun je niet direct veel doen – maar cijfers zijn feiten. Tel hoeveel vrouwen je ziet: in je boekenkast, in praatprogramma’s op tv, op de personeelslijst van een bedrijf waar je wil werken, in de bioscoop op het witte doek, aan de managerstafel. De aantallen zijn wat ze zijn, en van het verschil (of juist de gelijkheid: *duim omhoog*) kun je je in ieder geval bewust zijn en je kunt er eventueel naar handelen. Het gemis aan vrouwen in bepaalde beroepsgroepen en werkvelden laat zien dat het nog vaak een mannenwereld is, en als je dat wil veranderen, kun je ervoor kiezen om boeken te lezen van vrouwen, films te zien die zijn gemaakt door en gaan over vrouwen, of te werken in een bedrijf waar vrouwen werken en de dienst uitmaken.

Tip 4: Be a sister

Lieke Martens zei het al over haar rol in het vrouwenvoetbal, en 3FM-dj Roosmarijn Reijmer vertelde onlangs in een interview met NRC dat ze een paar keer per jaar een uitzending maakt waarin iedereen vrouw is: de nieuwslezer, de prijswinnaar, de samensteller én alle artiesten die ze draait. Dit doet ze omdat ze die steun zelf niet heeft gehad en nu graag een voorbeeld wil zijn voor andere vrouwen: “Als ik dan toch een beetje de wegbereider zit te zijn, dan ga ik de weg ook zo geplaveid mogelijk maken.” Een dag na deze publicatie kondigde NPO-zenderbaas Jurre Bosman aan dat er binnen een halfjaar vrouwelijke dj’s op de middagprogramma’s van 3FM te horen zullen zijn. En inderdaad, vanaf het nieuwe seizoen, dat begon in september, hoor je overdag dj’s Eva Koreman en Angelique Houtveen.

Tip 5: Vier elk jaar op Internationale Vrouwendag dat je een vrouw bent

Retegezellig en een uitstekend excuus om exorbitant met al je vriendinnen uit eten te gaan. Bovendien pik je juist datgene eruit waarop je zo vaak wordt aangesproken en eigen je het je toe als ware het een geuzennaam. Ik heb tiet, dus ik vier feest vandaag!

Noor Spanjer (1982) is hoofdredacteur van Broadly – women’s experiences by VICE. Ze schrijft veel over seksisme in populaire cultuur, onconventionele relaties en het leven van singles. Dit verhaal verscheen eerder in Glamour.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points