Column Lianne Marije (30): waarom ik soms overspannen raak van online shoppen

"Het moment dat het pakketje binnenkwam voelde wel even euforisch"

online-shoppen-stress
Unsplash

Lianne Marije Sanders (30) woont in Amsterdam en leeft een heel normaal leven. Een beetje werken, eten, slapen en soms over een stoeptegel struikelen. Ze schrijft het liefst over wat haar bezig houdt.

In februari ga ik een maandje naar Bali. Schrijven in de zon, dus je zou zeggen: da’s het ultieme droomleven. Nou is natuurlijk niemands leven zo fantastisch als het van de buitenkant lijkt, want ik wil er wel even bij vermelden dat ik ongeveer de gehele maand december met intens liefdesverdriet heb doorgebracht. Inclusief de feestdagen, ja. Tranentrekkende liedjes, mezelf opsluiten in m’n huis met chocola met Rice Krispies van de Lidl (een aanrader) en m’n ex op elk social platform dempen en negeren. Dempen, dempen, dempen en voor je het weet bestaat-ie echt niet meer. Daar hoopte ik tenminste op.

Inslaan
Maar goed, in februari naar Bali dus. Voordat ik vrijwillig achttien uur in een vliegtuig ga zitten, heb ik nog wat spullen nodig. Een kleine backpack, een of twee bikini’s en wat zomerkleding. Je zou denken: leuk, shoppen! Nou, ik kan je vertellen: van de stress die ik krijg van online shoppen moet ik een maand bijboeken om tot rust te komen.

Plan van aanpak
Allereerst: keuzestress. Welke webshop verkoopt momenteel leuke zomerkleding? Googlen, zoeken, aha, hier hebben ze leuke dingen maar de verzendtijd is een week, en uiteindelijk toch uitkomen bij de H&M. Maar daar hebben ze weer niet alles en al helemaal niet in mijn maat (met m’n 1.85 zijn de jurkjes daar een topje). Dus naast het tabblad van de H&M, ook maar die van wat andere ketens. Uitzoeken, in je winkelmand, betalen. Fuck. Dat kan niet overal achteraf. M’n creditcard er maar weer bijpakken dan, die nog ligt na te gloeien van m’n vliegticket. Bestellen. Rust. Klaar.

Ellende
Zou je denken, hè. Na zoeken, selecteren en betalen ben je klaar. Als je in een fysieke winkel bent, ja. Wanneer je online shopt begint de ellende nu pas. Want je pakketje komt precies nooit op het moment dat track & trace het zegt. Dus moest ik m’n agenda leegruimen, thuis werken en tot minimaal vier uur ’s middags met vet haar ongedoucht in m’n pyjama zitten wachten tot m’n pakketje kwam. En dat keer drie, want: drie webshops.

Reality
Oké, ik geef toe, het moment dat het pakketje binnenkwam voelde even euforisch. Gisteravond voelde ik me de koningin te rijk. Maar toen ging ik passen. Ja, nee, we zijn er nog niet. Ik ging passen en het bleek dat van de achttien dingen die ik had besteld (ja, je moet groot denken), er drie leuk waren. Drie! En ondertussen lagen al die miniscuul kleine plastic zakjes door m’n hele kamer verspreid hè, en moest ik er daar weer vijftien van zien te vullen. Een Zweedse puzzel is er niks bij.

Vanmiddag mag ik dus met drie grote zakken kleding die ik zorgvuldig had uitgekozen én betaald terug naar een PostNL punt om ze weer in te leveren. Een week verder en twee rokjes en een bikinibroekje rijker. Ik denk dat ik daarna maar door naar de winkelstraat ga.

Lianne Marije volgen op Instagram?


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points