Kunnen we stoppen met het bekritiseren van schaars geklede vrouwen?

Dank u.

kunnen we stoppen met het bekritiseren van schaars geklede vrouwen
Giphy

Ik moet even iets kwijt. Over het commentaar dat vrouwen krijgen wanneer ze schaars gekleed op de foto gaan. Neem rapper Cardi B, mijn spirit animal. De Lil’ Kim van deze generatie krijgt dagelijks een bak ellende over zich heen, omdat zij zich ‘ordinair’ zou kleden en daardoor geen ‘goede moeder’ (whatever that is) en rolmodel is. Cardi werkte voorheen als stripdanseres en heeft een voorliefde voor minuscule pakjes, het liefst van lak of leer. Wat zegt dat over iemand? Helemaal niks. We denken het te weten en nemen aan dat mensen die weinig tot de verbeelding overlaten, waarschijnlijk weinig inhoudelijks te melden hebben en daarom hun goods in de strijd gooien. En laat dat nou bij Cardi B absoluut een misvatting zijn. De vrouw heeft namelijk heel veel te vertellen.

Cardi for president

Zo vertelde ze haar vreemdgaande man Offset, toen hij haar op zijn knieën op het podium om vergiffenis vroeg, dat hij als de sodemieter van het podium moest gaan, omdat het háár show was en hij haar stoorde tijdens háár werk. Ook zette ze Fox-presentatrice Tomi Lahren op haar plek toen Cardi kritiek uitte op de langste ‘shutdown’ van de Amerikaanse regering ooit. In december 2018 sloten een aantal overheidsdiensten hun deuren, omdat Trump overhoop lag met de Democraten in het Congres, waardoor er onrust en chaos ontstond in de Verenigde Staten. Trump-aanhanger Lahren vond het nodig om haar commentaar te retweeten, met de tekst: “Nog zo’n briljant brein dat de Democraten steunt. Ha! Ga zo door jongens!” Echter kwam Cardi terug met de woorden: “Je realiseert je niet dat de beslissingen van de president die jij steunt het land ruïneren waar je zegt van te houden. Je bent het perfecte voorbeeld van dat je, ook al heb je gestudeerd en ben je slim, toch een kuddedier kan zijn.”

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Ik zie het ook bij de Nederlandse rapper Latifah gebeuren. In plaats van haar op handen te dragen, als beste vrouwelijke rapper van Nederland die zich begeeft in een door mannen gedomineerde wereld en doet waar ze zin in heeft, krijgt ze commentaar op haar kledingstijl. Ik wil hier niet al te veel aandacht besteden aan de vreselijke woorden die onder haar foto’s geplaats worden, maar een ding is zeker: als je dagelijks dat soort uitspraken voor je kiezen krijgt, dan heb je stalen ballen nodig om je ding te blijven doen.

En dan was er natuurlijk Anna Nooshin. Giel van STUK TV vond het nodig om Anna te vertellen dat zij zich wat meer moest bedekken. Ongevraagd stijladvies van een niet-modekenner. Gelukkig had Anna de ultimate revenge: ze fotoshopte zichzelf in allesverhullende gigatruien. Score: -100 voor Giel, +1000 voor Anna op de respectmeter. Giel bood gelukkig zijn excuses aan voor zijn “ongelukkige” uitspraak.

Het vervelende is: het zijn voornamelijk vrouwen die met dit commentaar te maken krijgen wanneer ze huid tonen. Denk maar aan mannelijke rappers, presentatoren of influencers die hun lijf showen op social media. Vertellen wij hen ook dat ze alsjeblieft hun lijf moeten bedekken? Of dat ze geen goede vader zijn?

Ik woonde onlangs een lezing bij met in een paneltalk iemand die ik bewonder en beschouw als een ruimdenkende feministe: Femke Halsema. Ze zei iets wat mij nog meer aan het denken zette. Namelijk dat haar dochter “alles mag dragen naar school” en dat wanneer een jongen haar daardoor objectiveert, dat het probleem van de jongen in kwestie is. Het zijn anderen die vrouwen neerzetten als lustobject. Een vrouw (en dus ook haar dochter) mag zelf beslissen wat ze draagt en waar zij zich goed bij voelt. Ik kon het niet anders dan met haar eens zijn. Maar toen Beyoncé op tafel kwam, hield burgemeester Halsema er een andere mening op na. Ze vond het onverantwoordelijk hoe Beyoncé haar lijf gebruikt om een statement te maken, en zij is daarom geen goed rolmodel. Dat lijkt me tegenstrijdig.

'Wanneer je huid toont, is dat geen vrijbrief voor nare reacties'

Ik bedoel, ik vind het ook vervelend dat ik dagelijks naar de ab crack van Emily Ratajkowski ‘moet’ kijken, voornamelijk omdat ik ’m zelf niet heb. Of naar die onwerkelijk ronde billen van Kim Kardashian West, die ook telkens weer moet verantwoorden waarom ze plaatst wat ze plaatst. Maar dat zij zich blootgeven, wil niet zeggen dat ze vrouwen neerhalen, vrouwen een laag zelfbeeld willen aanpraten of geen feminist kunnen zijn. Volgens mij willen ze laten zien (bewust of onbewust) dat zij zelf bepalen wat ze met hun lijf doen. En daarmee kaarten ze (bewust of onbewust) vooroordelen over vrouwen aan die zich comfortabel genoeg voelen om een (deels) ontbloot lijf te plaatsen of zich op een bepaalde manier te kleden.

Natuurlijk snap ik ook dat iemand als Kim Kardashian West zichzelf heel bewust neerzet als lustobject, want ook Kim weet dat sex nog steeds sells. Maar al deze vrouwen maken ons iets duidelijk. Namelijk dat wij het recht hebben om te doen en dragen wat wij willen. Dat wanneer je huid toont, dat absoluut geen vrijbrief is voor nare reacties. En als iemand daar problemen mee heeft, klikt-ie maar op de ontvolgknop. Tot nooit meer ziens.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points