Waarom het zo moeilijk is om te stoppen met roddelen

'Ik weet uit ervaring dat mannen net zo erg zijn, zo niet meer roddelen dan vrouwen.'

kim cattrall and sarah jessica parker on location for "sex and the city"
James DevaneyGetty Images

Eline Cordie (33) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

Laatst zat ik met een vriendin te lunchen toen me opeens een sappige roddel te binnen schoot over een wederzijdse kennis. Het kostte al mijn wilskracht om mijn mond te houden en over iets anders te beginnen. Ik had me recent namelijk voorgenomen om te stoppen met roddelen, of in elk geval flink te minderen. Tot nu toe gaat het me nog niet zo best af. Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik bij de minste stilte in een gesprek meteen in actieve roddelmodus schiet.

Roddelen

Ik ben er niet trots op maar het blijkt voor mij nogal moeilijk om niet te roddelen. Ik heb dan nog wel het fatsoen om de diepste zielsgeheimen van mijn vrienden voor me te houden maar de rest – van relatiestrubbelingen tot kantoorroddels – gaat erin als koek.

Daarnaast smul ik van sites als People.com en Nu.nl/achterklap. En voel me na het onbekommerd consumeren van andermans privéleven vrijwel altijd schuldig. Wat kan mij het nou schelen of Justin Bieber getrouwd is en met wie? Ik ken die vent niet en het gaat me ook nog eens niks aan. Waarom lees ik het dan en waarom is het zo moeilijk om ermee te stoppen?

Waarom roddelen we?

Bijna niemand wil toegeven dat ze graag roddelen en toch doen we het allemaal. Volgens deze studie zit de neiging tot roddelen ingebakken in ons brein: in de prehistorie leefden we in kleine groepen waarin we voornamelijk van elkaar afhankelijk waren. Het uitwisselen van informatie was essentieel: we moesten weten wie het met wie deed, wie te vertrouwen was en wie niet om onze eigen overlevingskans te vergroten. Een klein belrondje onder mijn vriendinnen wijst uit dat ook zij weleens roddelen (waarschijnlijk ook over mij). “Ik weet eigenlijk niet of ik veel roddel, want vaak bevindt het zich op de grens van bespreken van wat ‘iedereen nu doet’ en roddelen”, aldus vriendin A. “Toch heb ik weleens op de fiets terug van een wijnvol etentje gedacht: dit gesprek was niet nodig.”

Ook ik vraag me af wat de definitie van roddelen precies is. Soms wissel je neutrale informatie uit over een persoon die er op dat moment niet is maar dat zou ik niet per se roddelen willen noemen. Het wordt pas problematisch als je opzettelijk iemand naar beneden haalt, een in strikt vertrouwen verteld geheim wereldkundig maakt of een gerucht over iemand verspreidt dat helemaal niet waar is.

Roddelen mannen ook?

Roddelen wordt vaak weggezet als een vrouwenhobby. Maar ik weet uit ervaring dat mannen net zo erg zijn, zo niet meer roddelen dan vrouwen. Mijn vriend heeft een WhatsApp-groep met vrienden waarin alle smeuïge feiten en geruchten in Amsterdam uitgebreid worden besproken. Een theekrans is er niks bij. En ik heb nu ook niet het idee dat ze zich er erg schuldig over voelen. Zij zien het als onschuldig tijdverdrijf, en misschien is het dat ook.

Daarnaast is het ook nog eens nuttig: door te roddelen – bijvoorbeeld over een kennis die vreemdgaat – toetsen we of onze gesprekspartner dezelfde normen en waarden deelt als wij. En soms moet je gewoon even je ei kwijt tegen een derde over een irritante eigenschap van een vriend of vriendin maar heet dat niet meteen ‘kwaadspreken’.

Het enige wat je aan roddelen op zou kunnen merken is dat je entertainment maakt van de problemen van een ander. Maar ja, hoe lang kun je het in godsnaam hebben over de mooie nieuwe schoenen van Pietje of de fijne vakantie van Marietje? Dat is een stuk minder interessant dan het feit dat Pietje in het geheim een haartransplantatie heeft laten doen.

Zo drastisch hoef ik dus misschien niet te stoppen met roddelen. Maar ik zou het nog steeds niet aanraden om mij je geheim te vertellen, puur voor de zekerheid.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points