'Een feminist houdt zich net zo bezig met inclusiviteit als met gelijkwaardigheid'

Iets met the more the merrier en hou van je naaste zoals je van jezelf houdt.

intersectioneel-feminisme-feminist-emancipatie
AtypeekGetty Images

Voor sommige vrouwen is feminisme niet: de weg naar hetzelfde uurloon als haar mannelijke collega, voor sommige vrouwen beginnen gelijke rechten bij evenveel sociale contacten kunnen leggen of dezelfde bewegingsvrijheid hebben als een man.

Intersectioneel feminisme

Misschien wil jij je niet bemoeien met de vrouw in boerka, of de alleenstaande moeder die alles in haar eentje rooit, maar dit zijn vrouwen voor wie feminisme veel kan betekenen. In regelgeving, maar vooral in erkenning, waardering en a seat at the table. Voelen zij de vrijheid en gelijkwaardigheid waarvoor feministen de bres opgaan binnen de emancipatiebeweging? Of voelen zij zich beschaamd en gemarginaliseerd door de consequenties van hun autonome keuzes? Soms is dit laatste het geval en dan rijst de vraag: hoe kunnen we dat veranderen?

Waar wij – de vrouw met privileges – ons onbewust schuldig aan maken, is wat Simone de Beauvoir mannen eerder verweet: ‘He is the subject, he is the absolute, she is the other.’ Vandaag de dag is de vrouw met privileges de feminist en de vrouw die van haar zelfgekozen man niet mag autorijden, de ander. Uit angst dat onze overtuigingen mogelijk botsen en er een conflict komt, knopen we geen praatje aan, want wat hebben wij nou gemeen met elkaar? Zij plaatst haar man op een voetstuk, terwijl wij de inferioriteit van ons af willen schudden. Of een lesbische vrouw met een religieuze overtuiging die tegen haar geaardheid is; deze vrouw valt tussen wal en schip. Ze zal zich niet helemaal welkom en thuis voelen in haar religieuze nest, maar vanwege haar traditionele geloof zal ze zich ook niet helemaal geaccepteerd voelen in de lgbtq-cultuur. Aan twee kanten moet ze zichzelf continu verantwoorden, bewijzen en begrip en liefde inwinnen binnen haar community.

We willen alledrie de vrijheid om ons openlijk uit te spreken over waar we voor staan, worden gerespecteerd en financieel worden gehonoreerd op basis van wat we inbrengen en niet op basis van onze levensstijl of achtergrond. Gezien worden voor wie we echt zijn, vraagt van de ander een open houding om iets te leren wat je eerder nog niet wist.

Even een oppervlakkig en ogenschijnlijk futiel voorbeeld: vandaag steilde ik mijn haar, waarop mijn man opperde dat mijn steile haar in een staart meer verzorgd staat. Dit lijkt alleen over esthetiek te gaan, maar dat is niet zo. Los valt mijn gesteilde haar breed en stijf: dat doet de structuur kroeshaar van nature. Dat ziet er volgens hem onverzorgd uit en try-hard uit. Een intersectionele feminist zegt dan: nee, sluik haar is niet het absoluut. De manier waarop sluik haar valt en niet pluist is niet de norm van verzorgd haar. De norm voor verzorgd haar zou beter vertaald worden naar gewassen, fris geurend haar zonder dode punten. Dit gesteilde kroeshaar staat op zichzelf en probeert niet hetzelfde te zijn als Europees steil haar.

Hetzelfde geldt voor de vrouw in boerka, de alleenstaande moeder, de vrouw zonder kinderen of de bejaarde vrouw met alleen een stel katten. Niet iedereen heeft dezelfde ambities als de stereotype feminist. Niet heel gek als je niet direct geniet van gelijke lonen of eerlijk ouderschapsverlof, maar wij genieten er wel van als alle vrouwen voelen dat feminisme een verbetering van ons leven is. Als zij er de vruchten van kunnen plukken omdat we ieder individu gelijkwaardig behandelen. Een intersectioneel feminist is iemand die begrijpt dat alles met elkaar verweven is en dat iedere andere variabele de ervaring voor een feminist anders maakt. Een feminist die ruimte maakt voor de autonomie van een ander ook al druist dat in tegen alles waarin zij gelooft. Zij erkent dat gelijkwaardigheid niet altijd gelijke resultaten betekent en dat er aan gelijke resultaten ook niet altijd een gelijke behandeling vooraf is gegaan. Dat kiezen om een thuisblijfmoeder te zijn net zo prijswaardig kan zijn, wanneer in jouw collectieve cultuur waardigheid afhangt van het beroep dat je uitoefent, als op een directiepositie komen in een branche die traditioneel wordt gedomineerd door mannen. Intersectioneel feminisme gaat niet over een absolute waarheid, het gaat over absolute vrijheid en respect voor het individu.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points