Het is helemaal prima als je de wereld niet over wilt reizen

"Backpacken, Azië, rondtrekken, reizen: ik heb er niks mee," zegt Lianne Marije in haar nieuwste column

reizen-solo-reizen-thuisblijven-millennial
Glamour

Lianne Marije Sanders (30) woont in Amsterdam en leeft een heel normaal leven. Een beetje werken, eten, slapen en soms over een stoeptegel struikelen. Ze schrijft het liefst over wat haar bezighoudt.

Dus ik zat een maand op Bali. Zon, zee, strand, smoothiebowls en talloze mensen met zo’n air van ‘dit is het goede leven.' Elke dag surfen, roerei met avocado voor drie euro en prachtige zonsondergangen. Op Bali krijg je hoogtepunt na hoogtepunt voorgeschoteld. Maar de mijne was het moment dat ik de deur van m’n studio in Amsterdam weer opendeed.

Temptation Island
Ik verbleef een maand in het drukke Canggu. Dat is een kustplaats die de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een soort Mallorca in Azië. Vijf jaar geleden zaten daar drie tenten die smoothiebowls verkochten en mocht je blij zijn als er ’s avonds nog een kokosnoot te verkrijgen was, maar tegenwoordig is dat hele dorp volgebouwd. Of zoals mijn huisbaas daar zei: ‘buildings buildings buildings, tourists, tourists, tourists’. En op elke hoek van de straat een hipstertent waar millennials met ‘be you’-tattoos banaan uit een blender slurpen.

Ik pas
En daar, in dat overbevolkte Canggu, bleek maar weer dat zo’n trip niet voor mij is weggelegd. Backpacken, Azië, rondtrekken, reizen: ik heb er niks mee. Ik wil niet in een hostel, ik wil niet met een backpack op m’n rug van dorp naar dorp trekken en ik wil al helemaal niet allerlei nieuwe mensen leren kennen met wie ik dan zogenaamd diepgaande gesprekken over het leven voer en die ik vervolgens nooit meer zie.

Bullshit
Maar ja, iedereen reist. Want je moet je wereld vergroten. Uit je comfortzone gaan. En wie reist, leert zichzelf kennen. Zeggen ze. ‘Uit elke solo-reis haal je wel iets.' ‘Je ontdekt pas wie je bent als je een tijdje in je eentje over de wereld bent getrokken.’ ‘Andere culturen kunnen je zoveel inzicht geven in wie je écht bent.’ Nou, dat geloof ik allemaal graag, maar ik vond de afgelopen twee jaar bij m’n psycholoog anders ook behoorlijk inzichtelijk, en daar hoefde ik niet voor naar Laos. En ik garandeer je: dat was nog goedkoper ook.

Realiteit
Reizen wordt naar mijn idee ongelofelijk geromantiseerd. Je ziet jezelf waarschijnlijk knetterbruin en slank met je haren in een nonchalante knot de beste curry van je leven eten bij de ‘locals’, waarna je high on life biertjes drinkt met die knappe Australische surfer in je hostel, maar in werkelijkheid duurt het eindeloos voor je met factor vijftig een kleurtje krijgt en doet die Australiër het de dag erna met je reisgenoot.

Is reizen nou altijd al jouw droom geweest, dan zou ik zeggen: ga ervoor. Maar heb je vooral het idee dat het moet, dat het erbij hoort, dat je laf bent als je het niet doet, neem dan van mij aan: Texel is ook leuk. Reizen is niet dé manier om je te ontwikkelen. Om het beste uit jezelf te halen. Om een leven vol voldoening en geluk te leiden. Om uit je comfortzone te gaan. Je kunt jezelf ook prima uitdagen daar waar je nu bent. Of ontdekken wie je écht bent. Om daarna een ‘be you’-tattoo te zetten.

Lianne Marije volgen op Instagram?


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points