Waarom het belangrijk is om vandaag op een vrouw te stemmen

En níet op de eerste van de lijst

Danielle Levitt

Het is zover: de Provinciale Statenverkiezingen zijn vandaag. En ja, het is erg belangrijk dat ook jij gaat stemmen. Niet alleen omdat je stemrecht hebt, en er dus gebruik van moet maken. Maar, wist je dat slechts 31,5 procent van de leden van de Provinciale Staten een vrouw is? We zijn dus flink in de minderheid. Hoog tijd voor verandering.

Vrouwen
De stichting Stem op een Vrouw zet zich keihard in voor meer female empowerment in onze politiek. Volgens de website is diversiteit ontzettend positief voor de democratie: "Uit onderzoek blijkt dat als de volksvertegenwoordiging de bevolking goed weerspiegelt, de politieke agenda een betere weergave zal zijn van de onderwerpen die spelen in de samenleving."

Kwaliteit boven geslacht?
Veel mensen komen met het argument 'kwaliteit gaat boven geslacht'. Kwaliteit is inderdaad erg belangrijk: "Zoek dus vooral een vrouw die past bij jouw eisen," raadt de stichting aan. "Ook andere kenmerken zijn van belang. Je achtergrond, bijvoorbeeld dat je vrouw bent, vormt mede je ervaringen en perspectief op de samenleving. Vrouwen en mannen hebben nu eenmaal verschillende ervaringen en zullen daarmee deels ander beleid voeren."

Welke vrouw?
Voordat jij morgen zwetend om keuzestress in een stemhokje staat, is het slim om van te voren een stemwijzer te doen. Veel mensen denken dat ze het best op de eerste vrouw van de lijst kunnen stemmen, maar niets is minder waar. Grote kans dat zij toch wel een zetel krijgt. Wil je écht verandering? Dan is het slimmer om op een vrouw te stemmen die in het midden van de lijst staat.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points