Waarom het belangrijk is om tijdens de verkiezingen op een vrouw te stemmen

En níet op de eerste van de lijst

handen vasthouden
Unsplash

Het is zover: de Tweede Kamerverkiezingen komen er weer bijna aan. En ja, het is erg belangrijk dat ook jij gaat stemmen. Niet alleen omdat je stemrecht hebt, maar omdat je de richting van de Nederlandse samenleving en de representatie binnen de overheid kunt beïnvloeden. Zo zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd; wist je dat slechts 32 procent van de leden van de Tweede Kamer vrouw is? Hoog tijd voor verandering dus!

Vrouwen in de politiek

De organisatie Stem op een Vrouw zet zich in voor meer politieke emancipatie en het bevorderen van de representatie van vrouwen in de Nederlandse politiek. Politici in de Tweede Kamer zijn tenslotte volksvertegenwoordigers: hoe meer deze vertegenwoordiging aansluit bij de realiteit, des te groter het positieve effect. Zo stelt de organisatie: "Uit onderzoek blijkt dat als de volksvertegenwoordiging de bevolking goed weerspiegelt, de politieke agenda een betere weergave zal zijn van de onderwerpen die spelen in de samenleving."

Kwaliteit boven geslacht?

Toch is volledige representatie op verschillende vlakken nog niet geheel aanwezig, zo ook binnen gendergelijkheid. Zoals eerder benoemd is 32 procent van alle politici in de Tweede Kamer vrouw, terwijl in Nederland 50,3 procent van de samenleving vrouw is. Om te zorgen voor meer emancipatie van vrouwen in het parlement, kun je met je stem bewust kiezen voor een vrouw. Toch wordt dan vaak het argument gebruikt dat kwaliteit boven geslacht zou moeten gaan en er nooit gekozen zou moeten worden vanuit gender.

Kwaliteit is onbetwistbaar een erg belangrijk onderdeel bij het maken van de keuze op wie je uiteindelijk gaat stemmen. Maar we kunnen ervan uitgaan dat alle geselecteerde kandidaten op de lijst van de verschillende politieke partijen voldoen aan dat criterium. "Zoek vooral een vrouw die past bij jouw eisen," raadt de organisatie aan. "Ook andere kenmerken zijn van belang. Je achtergrond, bijvoorbeeld dat je vrouw bent, vormt mede je ervaringen en perspectief op de samenleving. Vrouwen en mannen hebben nu eenmaal verschillende ervaringen en zullen daarmee deels ander beleid voeren."

Welke vrouw op de lijst?

Politieke partijen gaan al wel de goede kant op, want er staan dit jaar meer vrouwen dan ooit op de kandidatenlijsten. Trouw deed onderzoek op basis van het aantal zetels dat de partijen hebben in de huidige peilingen (zodat je een goed beeld krijgt bij de ware betekenis van deze cijfers).

GroenLinks en de Partij voor de Dieren (op basis van de eerste 20 plekken) gaan aan kop; maar liefst 60 procent van de verkiesbare plaatsen is ingevuld door een vrouw. Daarna volgen PvdA en de VVD met 50 procent en SP met 45 procent, waarna het CDA, D66 en de ChristenUnie een lijst hebben met 40 procent vrouwelijke kandidaten. SGP is de enige partij die enkel mannelijke kandidaten voordraagt. Van Forum en PVV is nog geen lijst bekend.

Vrouw lager in de lijst

Voordat jij zwetend om keuzestress in een stemhokje staat, is het slim om van tevoren een stemwijzer te doen. Veel mensen denken dat ze het best op de eerste vrouw van de lijst kunnen stemmen, maar niets blijkt minder waar. De eerste vrouw op de lijst staat vaak op een hoge positie, waardoor de kans zo goed als zeker is dat deze persoon een zetel zal krijgen in de Tweede Kamer. Wil je écht verandering? Dan is het slimmer om op een vrouw te stemmen die lager in de lijst staat omdat hun plek in de Kamer minder evident is dan van diegene aan het begin van de lijst.

Glamour's VOTE-issue

Het nieuwe issue van Glamour is eindelijk hier! We trappen dit jaar af met twee belangrijke thema’s: de aankomende Tweede Kamerverkiezingen én het nieuwe modeseizoen. Samen met coverster Monica Geuze doken we de politiek in. Je vindt in dit nummer Monica's interview met Hugo de Jonge en interviews met jonge politici waar wij in de (nabije) toekomst veel meer van gaan horen. Extra leuk: als je het nieuwe nummer online bestelt, ontvang je twee exclusieve Glamour mondkapjes.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points