Ik beken: 'Ik verbraste mijn erfenis van €50.000'

"Ik huurde een privévliegtuig naar Londen, boekte een theatervoorstelling en een high tea plus drie kamers in het Ritz-hotel"

real-life-erfenis
Unsplash

Christel (27) erfde onverwacht 50.000 euro. In plaats van dat ze hier verstandig mee omging, joeg ze het volledige kapitaal er in een paar weken door.

Ik verbraste mijn erfenis

Dat mijn oma geen big spender was, wist ik. Ze ging liever naar de kerk dan naar de stad. Over haar jurken droeg ze schorten tegen slijtage en ze hamsterde als een malle. Na haar overlijden bleef na belastingaftrek een verrassende twee ton over voor mijn moeder. Mijn ouders hielden een ton en losten daarmee hun hypotheek af, kochten een nieuwe caravan en boekten een cruise. De rest van het geld werd verdeeld tussen mijn zus en mij.
Ik ben gelovig opgevoed. Elke zondag naar de kerk, bidden voor het eten en leven volgens de tien geboden.
Rond mijn veertiende verzette ik me. Waar was God in deze verrotte wereld waar kinderen stierven? Ik besloot te leven volgens het principe ‘heb een ander lief’, maar brak met mijn geloof. Mijn ouders vonden het jammer, maar zolang ik geen godslasterende dingen zei accepteerden ze mijn beslissing.

Na jaren van regelmaat en ingetogenheid was 50.000 euro mijn ticket naar vrijheid. Voor een vijfde deel van dat bedrag kocht ik een splinternieuwe auto. Daarna trakteerde ik mezelf op een nieuwe garderobe en een hoekbank, salontafel en vloerkleed. Mijn huis was prachtig. Ik was gelukkig. Daar had ik het bij moeten laten.

Geluk delen

Maar in plaats daarvan kreeg ik het idee om ‘iets geks’ te doen. En waarom zou ik mijn geluk niet delen? Dus huurde ik een privévliegtuig naar Londen, boekte een theatervoorstelling en een high tea plus drie kamers in het Ritz-hotel en nodigde vijf vriendinnen uit voor een ‘girls night out’. Deze twee dagen kostten me 9000 euro, maar het is een herinnering die ik nooit meer vergeet. Geweldig vond ik het. Het was zo decadent.

'We zaten tussen zakenlui en miljonairs en het voelde belachelijk en magisch'

We zaten tussen zakenlui en miljonairs en het voelde belachelijk en magisch. Daarna kreeg ik de smaak van het luxe leven te pakken. Ik trakteerde een fling op een ultraluxe weekend Parijs inclusief helikoptervlucht. Ik kocht een peperdure camera en flatscreen van samen 10.000 euro. Huurde een dag een racecircuit inclusief vier Porsches. Ik bestelde flessen champagne in een club en boekte thuis zelfs een personal trainer om de duur aangevreten kilo’s er weer af te krijgen. Het geld vloog eruit. En ik genoot ervan.

Spijt van uitgaves

Tegen mijn ouders zweeg ik. Ze weten nog steeds van niets. Mijn zus wel. Zij waarschuwde me, ik luisterde niet. Zelfs stak ze het geld in haar hypotheek en een vervolgstudie. Mijn geld waaide weg. Ik gaf het uit zonder ook maar één seconde van spijt.
Nu voel ik me verschrikkelijk. Mijn auto gaat gelukkig nog een tijd mee, maar de dure tv levert op Marktplaats amper de helft op. De rest is foetsie op 3000 euro na. Om schaamte te voelen, heb ik te veel genoten. Maar spijt: immens! Waarom heb ik mijn studieschuld niet afgelost? Beter nagedacht? Al had ik de helft compleet verkwist en de rest daarna met beleid gebruikt. Dit was een peperdure les. Daarmee moet ik verder. Ik heb gelukkig een goede baan, dus ik red me wel. Maar wanneer oma zou weten dat een kwart van haar kapitaal verbrast is in amper drie maanden tijd, zou ze zich omdraaien in haar graf.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk