Column 'Meer dan een modemeisje': "Sisterhood in een mannenwereld, dat is pas powerful!"

Sisterhood is geen trend, maar wat is het dan wel?

sisterhood-feminisme-vrouwen-nsimba-valene
Luca Guadagnino

Nsimba Valene Lontanga werd geboren in de Congolese hoofdstad Kinshasa, groeide op in Leusden en studeerde in Tilburg. In haar columnreeks 'Meer dan een modemeisje' deelt ze haar kijk op de mode en wereld. In haar eerste column voor Glamour.nl legt Valene uit wat sisterhood echt is. En wat het zeker niet is. Pay attention modewereld!

Ik zag laatst de nieuwe Christian Dior T-shirts met teksten als ‘Sisterhood is global’, ‘Sisterhood is powerful’ en ‘Sisterhood is forever’ voor de FW19/20-collectie en ik ben helemaal fan. Sterker nog, als klein meisje wist ik niet dat er ook vrouwen zijn die zonder zo’n speciale band zijn opgegroeid: sisterhood werd mij namelijk met de paplepel ingegoten. Zo moedigde mijn moeder mij aan om niet zomaar vriendinnen te maken, maar nieuwe zussen. Want die zouden, net als de twee die ik al heb, voor het leven zijn. Het vormen van krachtige vrouwencirkels werd mij als een serieuze zaak meegeven, omdat ik als zwarte vrouw genoeg momenten zou meemaken waarop ik deze vrouwen hard nodig zou hebben. Dat sisterhood ‘on trend’ kon zijn had ik nooit gedacht, want zo sisterhood-vriendelijk ervaar ik de mode-industrie (nog) niet.

Ondanks dat ik ontzettend blij ben met de laatste ontwikkelingen – waarbij krachtige relaties en solidariteit tussen vrouwen onderling aangemoedigd worden – signaleer ik ook een romantisering van deze beweging. Een romantisering die onder de invloed van de mode-industrie alleen maar groter wordt. Oftewel: de opkomst van ‘fashionable sisterhood’. Wanneer je niet van de daken schreeuwt dat je een girlsquad hebt of een toffe #girlgang-foto post met veel likes, hoor je er tegenwoordig niet meer bij. En wat dacht je van influencers die sisterhood inzetten om samen meer bereik te hebben? Voorwaarde: je moet wel een knappe babe zijn om zulke sterke samenwerkingen voor elkaar te krijgen. De vraag is natuurlijk of deze vrouwen behind the scenes net zo veel met elkaar gemeen hebben.

Ik vraag me af wat er echt speelt en denk dat we obsessed zijn met laten zien dat relaties tussen vrouwen onderling echt werken. Wanneer die gelinkt worden aan mode moet dat ook nog op een zogenaamde ‘stijlvolle’ manier. Met als gevolg dat (mainstream) modellen en influencers rolmodellen worden voor sisterhood. Diezelfde sisterhood wordt dan onderdeel van een perfecte Instagramrealiteit, waaraan iedereen mee wil doen. Maar als je het mij vraagt is juist de modewereld er een die nog veel kan leren als het gaat om sisterhood, en wat die echt inhoudt. Niet alleen vóór de schermen, maar ook áchter de schermen. Lieve modemeisjes: het stukje ‘sister’ in sisterhood betekent dat echte feministen niet alleen ruimte maken voor coole, witte, slanke vrouwen maar voor álle vrouwen. Wit, zwart, bruin, slank, vol, trans – dat is pas sisterhood global.

De mode-industrie voelt soms als een soort ‘back to high school’, waarbij je maar al te graag bij de populaire meisjes wilt horen. En tijdens mode events zie ik het ‘high school effect’ continu domineren: vrouwen die selectief praatjes maken met het clubje dat een ‘titel’ heeft – want wat zou dat meisje dat eigenlijk ‘helemaal niks doet’ nou voor mij kunnen betekenen?

sisterhood-feminisme-nsimba-valene
Victor VIRGILEGetty Images

Mijn sisterhood

Sisterhood is voor mij altijd een noodzaak geweest, in een wereld waar ik voorbereid moest worden op het feit dat ik me door mijn huidskleur vaak buitengesloten zou voelen. Waar ik bij mijn eerste baan zou ontdekken dat ik wéér de enige zwarte vrouw op kantoor ben. Een presentatie zou moeten geven voor wéér een wit publiek. Of wéér de vraag zou krijgen wat ik ervan vind dat ik de enige zwarte vrouw ben (inclusief de kans gelabeld te worden als angry black woman). En dan heb ik het nog niet eens over het zoveelste magazine dat ik open zou slaan zónder haar- en beautytips voor mij. Veel vrouwen van kleur hebben voorgaande allemaal wel een keer meegemaakt. En dat is het moment waarop de sisters waarover mijn moeder het had, mij er weer even aan herinneren dat ik er ook mag zijn. Sisterhood gaat voor mij dus over me veilig, begrepen en aangemoedigd voelen. Het is een cirkel van vrouwen waarin het niet uitmaakt hoe ik eruitzie, waar ik vandaan kom, wat ik kan of wat ik heb meegemaakt en die zich niet bedreigd voelt door mijn ambities. Dat is de sisterhood die ik graag wil overdragen.

Daarom werd ik ontzettend enthousiast toen ik erachter kwam dat Nederland binnenkort een nieuw voorbeeld rijker is. Deze maand werd namelijk de nieuwe podcast Fufu & Dadels gelanceerd met een gesprek over sisterhood. Geproduceerd door Dipsaus Podcast – de plek waar vrouwen van kleur het honderd procent real met elkaar houden.

Wat ik eigenlijk wil zeggen, is dat het tijd wordt dat we kiezen voor een band die ervoor zorgt dat wij als vrouwen niet te stoppen zijn. Dat we geen verhalen meer hoeven te horen van vrouwen de getraumatiseerd zijn door andere vrouwen. Of meiden die zich buitengesloten voelen, omdat ze niet in het plaatje passen ‘voor de gram’. Sisterhood gaat verder dan online foto’s plaatsen met de perfecte #girlsquad en elkaar de liefde verklaren in de commentsectie met woorden als ‘Super cool babe’, ‘Love you’, ‘Miss you’! Sisterhood gaat over ervoor een ander willen zijn, zonder daar credits voor te willen krijgen. Een ander steunen, ook wanneer het niet zichtbaar is. Die ene vrouw die al een uur twijfelt voor de paskamerspiegel even laten weten dat ze die outfit helemaal rockt. Of dat meisje dat voor dezelfde functie solliciteert even moed inspreken of laten weten dat ze een vlek op haar bloesje heeft. Vrouwen die sisterhood omarmen, weten wie ze zijn en voelen zich niet bedreigd door andere vrouwen. En weten dus ook dat wanneer een andere vrouw wint, we eigenlijk allemaal winnen.

Natuurlijk willen we als individuen allemaal iets anders uitstralen en gaan we ergens anders naartoe. Maar willen we het Queendom uitbreiden en het ‘in formation’-effect zijn werk laten doen, dan wordt het tijd dat vrouwen er ook echt voor álle vrouwen zijn.

Want sisterhood in een mannenwereld? Geloof me, dat is pas echt powerful.

XXX
Meer dan een modemeisje

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points