Deze drie levenslessen leerde Eline Cordie van Michelle Obama

Michelle is een groot voorstander van wat zij the swerve noemt

The 2017 ESPYS - Show
Kevin WinterGetty Images

Eline Cordie (33) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

Afgelopen week was Michelle Obama in Amsterdam en daar móest ik bij zijn. Haar boek Becoming (in het Nederlands vertaald als Mijn Verhaal) las ik namelijk in één adem uit. Omdat mijn pasgeboren zoontje toentertijd bij ons op de kamer sliep, las ik het boek voor het grootste gedeelte onder de dekens, met een zaklamp, om hem niet wakker te maken. Iets wat ik niet meer heb gedaan sinds ik 9 was.

De avond opent met een vraag: Who are you becoming? Een blitse videomontage volgt, met beroemde (Beyoncé! Oprah!) en niet zo beroemde mensen die allemaal vertellen over hun dromen. Amerikaans en glad? Ja. Maar het werkt, want voor ik het goed en wel doorheb moet ik mijn tranen wegvegen met mijn mouw.

En dan is ze daar, gestoken in een fantastisch glitter colbert. Een tot de nok vol Ziggodome hangt aan haar lippen terwijl ze aan journaliste en interviewer Isha Sesay vertelt over haar jeugd, de eerste kriebels voor Barack Obama (die ze in eerste instantie maar een suffe geek vond) en hun tijd in het Witte Huis. Hier een paar wijsheden die ze die avond deelde met ons, haar nederige onderdanen.

Wees niet bang voor “the swerve”

Michelle was als kind al een uitzonderlijk streberig meisje, dat een checklist in haar hoofd had van haar doelen en daar keihard voor werkte. Princeton, check. Harvard Law, check. Tot ze op een dag inderdaad advocaat was, haar grote droom (“I even signed up for a wine subscription”).

En dacht: is dit alles? Michelle is nu een groot voorstander van wat zij the swerve noemt: soms kun je je zo blindstaren op wat je wilt bereiken dat je vergeet stil te staan bij waarom je het ook alweer doet en of het eigenlijk nog wel bij je past. Probeer open te blijven staan voor andere wegen, andere dromen. Het leven valt maar tot op zekere hoogte te plannen. In haar eigen woorden: “It’s not a straight line to being a human being”.

Waarom ik? Waarom ik niet!

“The notion that some belong and some don’t is nonsense.” Aldus Michelle. Volgens haar zijn we geneigd op te kijken naar succesvolle mensen als een soort halfgoden, die vast veel slimmer en getalenteerder zijn dan wij. Maar dat is niet per se waar. Sommige mensen hebben gewoon mazzel, of kennen mensen die weer mensen kennen waardoor ze nu die droombaan hebben. En sommigen werken gewoon heel hard maar hebben net zo goed tekortkomingen en maken fouten. Onderschat jezelf niet en probeer te denken: waarom ik niet?

Wees open en durf kwetsbaar te zijn

Michelle had ooit veel moeite om zwanger te raken. Ze kreeg een miskraam en uiteindelijk zijn haar dochters Sasha en Malia met behulp van ivf verwekt. Michelle voelde zich alleen en alsof ze gefaald had. Maar toen ze haar worstelingen deelde met vrouwen om haar heen bleek dat velen van hen ervaring hadden met onvruchtbaarheid, of in elk geval iemand kenden die dat had. Zeker nu zijn we geneigd alleen de leuke dingen te laten zien aan elkaar. Maar het kan zo veel opleveren om kwetsbaar te zijn, want dat geeft de ander weer toestemming om zijn of haar struggles met jou te delen. En als ze minzaam glimlachen en doen alsof het bij hen wél altijd feest is, zit daar ook weer een les in (namelijk dat je die persoon moet mijden als de pest). Elk huisje heb z’n kruisje. Dat is dan weer geen wijsheid van Michelle maar van de Amsterdamse Jordaan. En heel erg waar.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points