Alles wat je moet weten over de Europese verkiezingen

Waar stemmen we voor?

europese-verkiezingen
Sophie van der Perre

Volgende week mag je weer stemmen. Ditmaal voor de Europese Verkiezingen. Speciaal voor jou hebben we uitgezocht wát dit precies inhoudt, zodat je geen enkel excuus hebt om 23 mei niet naar het stembureau te gaan.

Stemmen
Elke vijf jaar stemmen we voor het Europese Parlement. In totaal mogen 373 miljoen mensen van over heel Europa hun voorkeur uitbrengen. Je stemt op de persoon en partij die jou mag vertegenwoordigen in het parlement. In België, Luxemburg, Griekenland, Cyprus en Bulgarije moet je gaan stemmen. In Nederland is er geen sprake van een opkomstplicht. Toch is het belangrijk om wél te gaan stemmen. Wist je dat vrouwen pas honderd jaar kiesrecht hebben? De EU maakt belangrijke beslissingen: van klimaat tot migratie tot defensie, dit is dus je kans om je mening te geven en invloed uit te oefenen.

Partijen
In Nederland doen er in totaal zestien partijen mee. Zo kun je stemmen op D66, VVD, Groenlinks, Denk of Partij voor de Dieren. Naast partijen die ook meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen, zijn er ook partijen die alleen meedoen met de Europese verkiezingen. Zoals Jezus Leeft, De Groenen en Volt Nederland. Hoeveel zetels elk land mag verdelen, wordt bepaald aan de hand van het inwonersaantal. Zo blijft de verdeling gelijk en zijn de politici ook direct de vertegenwoordigers van hun land. Doe vooraf een stemwijzer, zodat je altijd op een partij stemt die het best bij je past.

Fracties
De Nederlandse partijen worden in één van de acht Europese fracties geplaatst. In welke fractie ze terecht komen, heeft niks met nationaliteit te maken, maar met politieke kleur. Zo zit het CDA in de Fractie van de Europese Volkspartij, Groen Links in Fractie De Groenen en D66 en VVD in Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa.

Vrouwen
De stichting Stem op een Vrouw zet zich keihard in voor meer female empowerment in onze politiek. Volgens hen is diversiteit ontzettend positief voor de democratie: "Uit onderzoek blijkt dat als de volksvertegenwoordiging de bevolking goed weerspiegelt, de politieke agenda een betere weergave zal zijn van de onderwerpen die spelen in de samenleving." Vaak wordt er op de eerste vrouw op de lijst gestemd, maar dat is niet altijd de beste optie. Wanneer je op de eerste vrouw ónder de kiesdrempel stemt, is de kans groter dat er meer vrouwen worden gekozen door voorkeurstemmen. Op de stemtip van de website zie je op welke vrouwen je het best kunt stemmen.

Dus, zien we je 23 mei bij het stembureau?

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points