Gamechanger Kauthar Bouchallikht: "De duurzaamheidsbeweging in Nederland is vrij wit"

Bo Hanna spreekt gamechangers over RESPECT

interview-Kauthar
Robin Alysha Clemens

Kauthar Bouchallikht zet zich in vanuit verschillende functies voor sociale rechtvaardigheid en het klimaat, die volgens haar onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ze is onder andere actief voor DeGoedeZaak en is voorzitter van de stichting Groene Moslims; een organisatie die zich vanuit een Islamitische visie hard maakt voor een duurzamere en eerlijkere wereld.

Duurzaamheidsbeweging in Nederland

"Ik heb van huis uit meegekregen dat het waardevol is om iets voor anderen te kunnen beteken. Mijn religie leert mij dat ik – met alle menselijke beperkingen die ik heb – op aarde ben gezet om een hoger doel te dienen. Vanaf jongs af aan wilde ik dan ook iets sociaal-maatschappelijks doen. In mijn eindexamenjaar werd ik al bestuurslid van LAKS; een organisatie die zich voor scholieren inzet. We organiseerden destijds een demonstratie tegen ophokuren. Vorig jaar organiseerde ik namens de DeGoedeZaak, een van de medeoprichters van de Klimaatmars.

Zien: Greta Thunbergs viral speech tijdens VN-klimaattop

"Ik geloof dat de aarde ons door God is gegeven en dat we hier goed voor moeten zorgen. We moeten bewuster nadenken over hoe we met onze planeet omgaan en kritisch naar ons consumptiegedrag kijken en de manier waarop we met dieren omgaan. Als ik tegenwoordig uitleg hoe de Koran mij juist motiveert om het goede te doen – door me bijvoorbeeld voor een beter klimaat in te zetten – zijn mensen soms verbaasd. Ze associëren mijn religie namelijk eerder met terrorisme en negativiteit. Helaas zien velen in Nederland de moslim nog steeds als de ander– in de media wordt er ook vaak op die manier over moslims gesproken. Daarbij neemt de steun voor extreem-rechtse partijen die islamofobie verspreiden toe. Ik weet dat sommigen bang voor me zijn. Ik herinner me nog dat ik als tiener naast een vrouw stond die krampachtig haar tas vasthield en me een blik toewierp. Dat doet wel iets met je."

Economische ongelijkheid

"Klimaat gaat ook over sociale rechtvaardigheid; groepen die het minst bijdragen aan klimaatverandering ondervinden namelijk de meeste consequenties. Economische ongelijkheid neemt door klimaatverandering ook toe. En waarom vinden we het normaal dat onze – te goedkope – kleding door kinderen in Bangladesh worden gemaakt? Er bestaan een hoop kruisverbanden als het gaat om verschillende vormen van onrecht. Helaas is de duurzaamheidsbeweging in Nederland vrij wit, het moet een inclusieve beweging worden als we de duurzame transitie echt samen willen maken.

'Groepen die het minst bijdragen aan klimaatverandering ondervinden de meeste consequenties'

We moeten elkaar de hand toereiken. Tegelijkertijd moeten we niet bang zijn om moeilijke gesprekken te voeren en machtsverhoudingen ter discussie te stellen. Maar met alleen praten komen we er niet; sommigen op machtsposities zullen een stap opzij moeten doen. We zijn bijvoorbeeld al zo lang aan ‘t praten over Zwarte Piet, terwijl inmiddels wel duidelijk is dat het racistisch is. Wat mij betreft mogen we soms eerder een grens stellen op basis van feiten, achterhaalde ideeën van de dominante groep hoeven niet altijd doorslaggevend te zijn. We zullen misschien niet overal over uitkomen, maar het is belangrijk dat we het blijven proberen– een alternatief is er niet."

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points