Naakte modellen eisen gelijkheid op social media

#freethefemalenipple

vrouwen-protest
Chris MaddenGetty Images

Afgelopen weekend protesteerde een groep modellen onder leiding van kunstenaar Spencer Tunick in New York. 'Niets nieuws, zo'n protest,' zul je denken. Klopt, behalve dan dat iedereen poedelnaakt was. De reden hiervoor is duidelijk: de groep komt op voor gendergelijkheid op social media.

Ongelijkheid
De modellen protesteren tegen het beleid van onder andere Facebook en Instagram. Wanneer een vrouw een topless foto deelt, worden haar tepels vervaagd, afgeschermd of wordt de foto van het platform afgehaald. Worden er echter foto's van mannen met zichtbare tepels gedeeld, dan mag dit wél gewoon. Dat is discriminatie op basis van gender, vindt de protestgroep.

#WeTheNipple
Spencer Tunick startte daarom in samenwerking met de Nationale Coalitie Tegen Censuur de #WeTheNipple campagne. De kunstenaar fotografeerde afgelopen weekend naakte mannelijke en vrouwelijke modellen terwijl ze bordjes van uitvergrote tepels vasthouden.

spencer-tunick-demonstratie-tepels-instagram-facebook
Stephanie KeithGetty Images

Gedoneerde tepels
De vrouwelijke modellen bedekken hun eigen tepels met de plaatjes van mannelijke tepels, die Tunick 'gedoneerde tepels' noemt. En gedoneerd zijn ze zeker. Bekende mannen lieten hun tepels vrijwillig fotograferen om de campagne te steunen. De mannentepels die je op de foto's ziet, zijn van onder anderen Chad Smith (de drummer van de Red Hot Chili Peppers), tv-persoonlijkheid Andy Cohen en Spencer Tunick zelf.

Kunst
De campagne roept social media op om het online verbod op vrouwelijke tepels af te schaffen in de naam der kunst. Op de website van #WeTheNipple wordt uitleg gegeven: "Het naaktverbod zorgt ervoor dat veel kunstenaars hun werk online niet kunnen delen. Het heeft vooral invloed op kunstenaars die op hun eigen lichaam focussen, onder wie queer en gender-nonconforming kunstenaars en de lichamen in hun gemeenschappen."

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points