Column: 'Volgens mij worden veel mensen stapelgek van hun drukke sociale leven'

Veel mensen ontlenen hun eigenwaarde aan hoeveel mensen hen erbij willen hebben

Blond, Headpiece, Fashion, Headgear, Fun, Fashion accessory, Hair accessory, Photography, Dress, Headband,
Luca Guadagnino

Lianne Marije Sanders (30) woont in Amsterdam en leeft een heel normaal leven. Een beetje werken, eten, slapen en soms over een stoeptegel struikelen. Ze schrijft het liefst over wat haar bezighoudt.

Afgelopen weekend was ik op een bruiloft. Daar vertelde een meisje dat ze soms zo gek wordt van alle vriendschappen, clubjes, contacten en sociale gelegenheden die ze moet onderhouden. Dat het toch niet normaal is, wat we onszelf aandoen?

Burn-out

Daar was ik het helemaal mee eens. Als ik om me heen kijk, zie ik veel van m’n vriendinnen zich onderdompelen in verjaardagen, barbecues, housewarmings, babyshowers, vrijgezellenweekenden, koffies hier, lunches daar, eten met een ander stel en dan ook nog op zondag brunchen met ‘de meiden’. Welke meiden? Nou, een groepje ándere meiden dan met wie ze al die verplichte sociale kost al deelden. Als je nog geen burn-out hebt, zou je er daar een van krijgen.

Als ik vroeger naar een doorsnee romantische film keek, was ik vaak jaloers op de vriendinnengroep van de hoofdpersoon. Meestal een overzichtelijk clubje van drie á vier meisjes die de hele film terugkwam. Dat leek me heerlijk: twee of drie beste vriendinnen met wie je je leven leeft.

Vriendin hier, vriendin daar
Maar in de praktijk zag mijn sociale leven er eerder zo uit: een groepje van vijf uit m’n studententijd, een vriendinnetje overgehouden aan een bijbaantje, twee vriendinnen overgehouden aan een commissie, een vriendin overgehouden aan m’n studie, twee vriendinnen overgehouden aan m’n eerste werkgever, eentje aan m’n tweede, een vriendin van die leuke freelance klus en dan nog dat meisje dat ik tegenkwam op een feestje met wie het zo goed klikte.

Dat vond ik stuk voor stuk allemaal leuke mensen. Lieve, gezellige, grappige mensen met wie het fijn was om soms een kop koffie te drinken. Maar toch werd ik er knettergek van.

Hoe beter ik mezelf leerde kennen, hoe meer ik ontdekte dat ik het best gedij bij een paar goede vriendinnen die dichtbij me staan. Die ik goed ken, die mij goed kennen, die veel om me geven en om wie ik ook veel geef. Een vriendje erbij? Nog leuker. Want die komt al helemaal in de buurt van het ‘veel om elkaar geven, elkaar goed kennen’-criterium. Maar mensen die ik of niet zo goed ken of die niet zoveel om me geven, daar had ik eigenlijk steeds minder behoefte aan.

Mindmap
Toen ik weer eens een week élke dag een koffie- of eetdate had gepland en helemaal moe was van steeds hetzelfde verhaal vertellen, pakte ik er een tekenblok bij. Ik zette mijn naam in het midden en begon de namen van alle mensen in m’n leven om me heen te schrijven. Intuïtief, op de afstand van mijn naam waarop ik voelde dat ze stonden. Ik concludeerde dat er achttien mensen waren waarvan ik vond dat ik de band moest bijhouden. Achttien! Dat waren er toch minstens vijftien meer dan in m’n gedroomde komedies.

Ik ging eerlijk kijken naar al deze mensen. Gaven zij om mij? Gaf ik echt om hun? Gaf het me energie om met ze te zijn? Gaf ik hen energie? Hielden we dit niet bij uit… beleefdheid? Gewoonte? Angst?

Eigenwaarde
In onze maatschappij gonst, denk ik, de onbewuste overtuiging dat wanneer je veel vrienden hebt, veel feestjes, veel uitnodigingen, veel sociale activiteiten, dat je een leuker mens bent. Dat je erbij hoort. Dat je ertoe doet. Veel mensen ontlenen hun eigenwaarde en zelfliefde aan hoeveel mensen hun erbij willen hebben. Aan hoe populair ze zijn.

Niet gek natuurlijk, dat heb ik zelf ook jaren gedaan. Maar door meer te investeren in mezelf, door te ontdekken wie ik ben, wat me blij maakt, kan ik die externe bevestiging meer loslaten en focussen op wat me echt gelukkig maakt.

Eind goed, al goed
Dus nu heb ik dagelijks contact met een of twee goede vriendinnen en daaromheen staan een aantal meisjes om wie ik veel geef, maar die ik minder zie. En dat is genoeg. Het is jammer dat mijn goede vriendinnen geen vriendinnen van elkaar zijn, maar anders hadden we zó in die romantische film gekund.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points