Column 'Meer dan een modemeisje': Feministen dragen geen make-up en andere onzin

Nee, ik doe geen make-up op zodat mannen mij ‘mooier’ vinden

meer-dan-een-modemeisje

Nsimba Valene Lontanga werd geboren in de Congolese hoofdstad Kinshasa, groeide op in Leusden en studeerde in Tilburg. In haar columnreeks 'Meer dan een modemeisje' deelt ze haar kijk op de mode en wereld.

Ja, je kunt feministisch, intelligent en serieus zijn én contouren alsof je leven ervan afhangt. Nee, ik doe geen make-up op zodat mannen mij ‘mooier’ vinden.

Ik bepaal het zelf wel

Ik krijg vaak reacties van vreemde mannen dat ik er zonder make-up veel mooier uitzie. Soms zijn het ook vrouwen die het niet kunnen laten om mij er op te wijzen dat ik een tikkeltje minder zou moeten aanbrengen. Zij vinden het namelijk niet z0 mooi; ik glim te veel en zou me bovendien verbergen achter een masker van make-up. Niet iedereen lijkt echter te begrijpen dat ik mij, net als veel andere make-upliefhebbers, niet opmaak voor anderen, maar voor mezelf. Er zijn dagen dat mijn highlight gewoon on fleek mag zijn, maar soms heb ik totaal geen zin in die vegen op m’n gezicht. Dat is overigens geen vrijbrief om mij te vragen of ik een zware nacht achter de rug heb gehad. Ik denk dan: “Is het echt zó moeilijk om te accepteren dat vrouwen zelf bepalen hoe en wanneer ze zich op hun mooist voelen? Of dat nou met of zónder make-up is— ik bepaal het zelf wel: dat is míjn girlpower.”

Net een ‘poppetje’

Fabel nummer 1: met het aanbrengen van make-up zou je een masker opzetten. Niet mee eens! Zie het eerder als het accentueren van de schoonheid die er zonder make-up ook al is. Veel make-up impliceert dus niet dat iemand iets probeert te verbergen of een gebrek aan hersencellen heeft. Het lijkt wel alsof make-upcritici hiermee proberen te zeggen dat de intelligentie van vrouwen samenhangt met de hoeveelheid make-up op hun gezicht.

Contouren als een baas

Gelukkig zien we steeds meer vrouwen aan de top die de wereld opnieuw opvoeden. Neem bijvoorbeeld de Ghanese Bozoma Saint John. Een behoorlijke baas, die ook nog eens van een likje make-up houdt. Zij is momenteel de chief marketing officer bij William Morris Endeauvor, een Amerikaanse talentenbureau in Beverly Hills. Daarvoor mocht ze zichzelf chief brand officer bij Uber noemen en is ze ook marketing executive bij Apple Music geweest. Saint John deelt graag haar ervaringen om ambitieuze vrouwen ervan bewust te maken dat een plek waar je niet geaccepteerd kan worden zoals je bent, niet jouw ‘place to be’ is.

Glow up, to the top

Wie nog meer krachtige make-up keuzes en een succesvolle carrière maakt is Chimamanda Ngozi Adichie. Een bekroond auteur en feminist die zich in het politieke debat mengt om te strijden tegen seksisme en racisme. Dat terwijl ze de wereld ook even wil laten weten dat make-up onderdeel is van haar feministische identiteit. Zo vindt ze dat feminisme vaak een te zwaar beladen woord is met opvattingen zoals het haten van mannen, bh’s en make-up. Je zou bijna denken dat dit voorwaardes zijn om als vrouw aan te tonen dat je in je eigen kracht staat.

Haar keuze om een paar jaar terug ambassadeur te worden van het Britse beautymerk No7 wekte dan ook wereldwijd een interessante discussie op. Een stap die eigenlijk helemaal niet zo doordacht was, liet veel mensen namelijk wel nadenken over de associaties die ze hebben met een intelligente, bedachtzame en innovatieve vrouw. Veel vinden Chimamanda haar feminisme revolutionair en ik sluit me daarbij aan. Ze was niet voor niets de inspiratie achter het nummer ‘Flawless’ van Beyoncé. Want ja, who run the world?

Lekker ‘shinen'

Make-up is niet zo oppervlakkig als ons wordt wijsgemaakt en ik hoop dat er na dit stuk minder mensen zijn die denken dat hoe vrouwen zichzelf presenteren gericht is op het aantrekken van mannen. En een gouden tip voor ieder die last heeft van vrouwen met te veel glitters op het gezicht, doe lekker een zonnebril op. Dan is dat bij deze ook weer opgelost en kan ik lekker shinen.

Dus leef en laat leven. En glow up, sis!

XXX

Meer dan een modemeisje

S
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points