Eline wil het even hebben over het rampzalige potje fatshaming in RTL Boulevard

"Wat zijn wij vrouwen toch nog steeds massaal gehersenspoeld"

Social group, People, Youth, Fun, Friendship, Yellow, Human, Event, Photography, Team,
Getty Images

Eline Cordie (33) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

RTL Boulevard

Mocht je onder een steen geleefd hebben: er ging onlangs iets heel, heel erg mis bij RTL Boulevard. Wat is het geval: Nike heeft de plussize-collectie twee jaar geleden al uitgebreid met grotere maten en lanceerde vorige week ook plussize paspoppen in hun flagship store op Oxford Street in Londen. Op social media werd Nike vooral geprezen om deze inclusieve zet, maar er kwam ook kritiek: zo noemde Britse journalist Tanya Gold de paspop “obese”. “Ze maakt zich niet klaar voor een stukje hardlopen in haar glimmende Nike-uitrusting. Ze kan niet eens rennen. Ze is waarschijnlijk pre-diabetisch en hard op weg naar een heupprothese.” Complete onzin natuurlijk. Maar bedankt voor je input, Tanya!

Shit show
Ook Olcay Gulsen en Caroline Tensen vonden er wat van bij RTL Boulevard. En het ging van kwaad tot erger. Olcay noemde de paspop in maat 48 “supersize” en achtte het “onwaarschijnlijk dat deze vrouw fit genoeg is om te gaan sporten.” Caroline vond het ook maar vreemd dat Nike kleding wil maken voor vrouwen die geen maat 36 zijn. Volgens haar kunnen ze beter “iets wijds” aantrekken. Waarop uitgerekend Ronald Molendijk – je weet wel, die van “vrouwen maken gewoon minder snel goede muziek” – opmerkte: “maar moeten ze dan op zolder sporten, in het donker? Ze moeten toch ergens beginnen”? De suggestie wekkend dat iedereen die niet superdun is zich vooral bezig zou moeten houden met afvallen. Het was, kortom, een shit show van epische proporties.

Halfbakken excuus
Olcay kreeg, terecht, een bak kritiek over zich heen en bood een paar dagen later een halfbakken excuus aan. Ze had het allemaal niet zo bedoeld en houdt juist van vrouwen, alle vrouwen, welke maat ze ook hebben. Nou ja. Dat zal allemaal wel. Ik heb persoonlijk niet zo’n behoefte om op deze plek haar of Caroline Tensen nog eens aan de schandpaal te nagelen. Het hele voorval maakte wat mij betreft één ding heel pijnlijk duidelijk: dat we nog een lange weg te gaan hebben wat inclusiviteit betreft, in de mode en in de media.

Gehersenspoeld
Toen ik de aflevering nog eens terugkeek, bekroop me vooral droevig gevoel. Want wat zijn wij vrouwen toch nog steeds massaal gehersenspoeld. Alleen al het feit dat we het over “plussize” hebben, betekende dat een maat 36 de norm is. Terwijl de gemiddelde maat in Nederland al jaren maat 40-42 is. Dat, als iemand niet voldoet aan deze volstrekt fictieve norm, we er meteen vanuit gaan dat die persoon liever dun zou willen zijn. Of dat iemands gewicht überhaupt een indicator is van diens gezondheid. Maar het meest treurige vond ik nog dat er twee mannen aan te pas moesten komen om een tegengeluid te geven aan dit rampzalige potje fatshaming. De vrouwelijke solidariteit was ver, heel ver te zoeken.

Ik verwacht niet dat RTL Boulevard na alle kritiek ineens ontzettend woke wordt. Maar de nationale verontwaardiging gaf wel hoop. Hoop dat we, heel misschien, eindelijk op weg zijn naar een tijd waarin we al deze bullshit achter ons kunnen laten. Dat we mensen in alle soorten en maten gaan zien op tv en in films, zonder dat daar meteen een heel ding van wordt gemaakt. En dat fatshaming straks voorgoed verleden tijd is.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points