Tijdschrift plaatst verkeerde foto bij interview met model Adut Akech

'Dit zou nooit gebeurd zijn bij een wit model'

Adut Akech
Mark MetcalfeGetty Images

Het Australische tijdschrift Who Magazine heeft een grote fout gemaakt in hun laatste nummer. Daarin staat een interview met het negentienjarige topmodel Adut Akech, die aan het blad vertelt over hoe mensen praten over vluchtelingen en zich opstellen tegenover mensen van kleur. Het interview is gepubliceerd in het laatste nummer van het tijdschrift, maar op de foto bij het stuk staat niet Adut, maar een ander zwart model.

Verkeerde foto bij interview Adut Akech

In een openhartige Instagrampost spreekt het model zich uit over de blunder van het tijdschrift. "Ik heb de afgelopen dagen goed nagedacht over deze situatie, die niet lekker zit." Kort licht Adut de situatie toe. "Voor wie het niet heeft meegekregen: het Australische tijdschrift Who Magazine heeft een artikel over mij gepubliceerd met een grote foto erbij, waarvan ze beweren dat ik het ben, maar het is een ander zwart meisje." De blunder heeft Adut gekwetst, maar haar vooral ook kwaad gemaakt. "Ik vind dit onacceptabel en onvergeeflijk, in welke omstandigheden dan ook."

Nooit bij een wit meisje
Vervolgens licht Adut toe waarom ze hier een uitgebreide Instagrampost aan wijdt. "Ik vind het belangrijk om dit probleem aan te pakken, omdat ik me niet alleen persoonlijk beledigd voel, maar ook op basis van mijn afkomst. Wie hier ook verantwoordelijk voor is; die persoon dacht dat ik het ben op de foto, en dat is niet oké." Het ironische is dat Adut dat aan het tijdschrift heeft uitgelegd in het interview dat ze heeft gegeven. Dat de fout alsnog is gemaakt, toont volgens het model aan dat er mensen zijn "die onwetend en bekrompen zijn", en denken "dat ieder zwart meisje er hetzelfde uitziet". Tot slot stelt Adut dat ze er vrij zeker van is dat dezelfde fout nooit bij een wit meisje zou zijn gemaakt.

Belangrijke discussie
Het model benadrukt dat ze haar verhaal níet deelt om Who Magazine te bashen – het blad zou direct zijn excuses hebben aangeboden – maar om zich publiekelijk uit te spreken over hoe ze zich erbij voelt. "Ik ben er diep door geraakt, en ik vind dat deze discussie plaats moet vinden. Ik weet zeker dat ik niet de eerste persoon ben die hier mee te maken heeft gehad, en het moet gewoon stoppen."

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points