Column Eline: 'Ik houd niet van de zomer'

De redenen voor mijn aversie tegen warm weer zijn drievoudig

column-eline-cordie
Westend61Getty Images

Eline Cordie (34) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

Hekel aan zomer

Hier volgt een schokkende bekentenis: ik hou niet van de zomer. Toen er vorige week opnieuw een hittegolf in Nederland werd voorspeld dacht ik alleen maar: alsjeblieft niet zeg. “Gewoon” mooi weer vind ik prima maar zodra de temperatuur hoger wordt dan, pak ‘em beet, 23 graden vind ik het al a-relaxed worden. De redenen voor mijn aversie tegen warm weer zijn drievoudig:

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

1. Zweet

In de zomer is het voor mij vrijwel onmogelijk om een beetje representatief van A naar B te komen. Als ik namelijk ook maar iets harder fiets dan wandeltempo kom ik volkomen bezweet aan op de plaats van bestemming. Vaak kijk ik dan om me heen om steun te zoeken bij mijn medemens, want er zullen er vast meer zijn die wegsmelten als een pudding in een Zweedse sauna. Maar nee hoor, iedereen oogt nog volledig droog en verzorgd. Misschien ligt het aan mij en heb ik een transpiratieprobleem waar ik eens naar moet laten kijken door een deskundige. Nog iets waar ik een hekel aan heb, is zweten terwijl je stilzit. De vuistregel wat mij betreft: zweten moet te alle tijden het resultaat zijn van fysieke inspanning, niet iets wat je ineens overkomt.

Zien: moet je je raam juist open doen of dicht houden bij hitte?

2. “Gezellige” dingen

In de zomer moet je de hele tijd gezellige dingen doen. Er wordt van je verwacht dat je, buiten werktijden om, continu buiten bent en de tijd van je leven hebt. Op terrassen, op bootjes, op het strand, op balkons. Nu ben ik de beroerdste niet en vind ik het heus leuk om in de buitenlucht te recreëren maar binnen is wat mij betreft echt ondergewaardeerd. En al helemaal in de zomer. Lig ik heerlijk op de bank met een boek in de zomer, voel ik al snel een maf soort schuldgevoel opkomen, want zou ik niet “lekker buiten” moeten zijn?

'Er wordt van je verwacht dat je, buiten werktijden om, continu buiten tijd van je leven hebt'

3. Gore voeten

Zomer is… waterijsjes, zwemmen, zweet, gezellige dingen en: gore voeten. Zodra de temperatuur boven 20 graden komt trekt iedereen z’n zomerschoeisel aan. Sommige mensen (lees: mannen) doen dat zonder eerst even de stand van zaken te evalueren wat betreft hun blote voeten. Die stappen fluitend met hun winterpoten in een paar teenslippers om nietsvermoedend buiten “lekker van het zonnetje te genieten”. Waarna ik vervolgens in het openbaar vervoer tegen eeltbonken, huidschilfers en gele teennagels aan moet kijken.

Gelukkig zit het er bijna op jongens. Straks is het alweer herfst en zit ik daar weer over te zeiken. Over regen en kou en herfstbladeren die tussen je spaken komen te zitten. Zie jullie dan.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points