Column 'Meer dan een modemeisje': The art of doing nothing

Je kunt nog steeds een baas zijn, als je even 'helemaal niks doet'

modemeisje-nsimba-lontanga-modeblog
Nsimba Valene Lontanga

Nsimba Valene Lontanga werd geboren in de Congolese hoofdstad Kinshasa, groeide op in Leusden en studeerde in Tilburg. In haar columnreeks 'Meer dan een modemeisje' deelt ze haar kijk op de mode en wereld.

Out Of Office

Waarom girlboss voor mij meer is dan het werken aan carrière. Je kunt nog steeds een baas zijn, als je even ‘helemaal niks doet’.

Ik ging laatst dus voor het eerst in drie jaar weer écht op vakantie. Zo één waar ik niet de zoveelste werkreis combineerde met een paar dagen strand of op vakantie ging maar wel mijn laptop meenam. Als brand consultant heb ik het afgelopen jaar klussen in zowel het binnen-, als buitenland gehad. Veel op en neer reizen en bezig zijn, werd mijn comfortzone. Wat vaker niks doen, is een van de uitdagingen die ik de komende weken aan moet gaan. Ik ben mij gaan afvragen waar dit vandaan komt?

'Strong black woman' in mijn DNA

Mijn moeder is grootgebracht in vrouwencirkels waar ‘bezig zijn’ het antwoord op kansen was. Als klein meisje was zij omringd door vrouwen die ‘s ochtends vroeg met kilo’s fruit, groenten of Afrikaanse stoffen op het hoofd naar de markt gingen om spullen te verkopen, zodat ze een opleiding konden betalen voor hun kinderen. Een ‘niet te stoppen’ werkinstelling die mijn moeder toegang gaf tot een studie en goede kantoorbaan. Zij kreeg mee dat vrouwen de architecten van de samenleving zijn en leerde dat een vrouw zijn gelijk staat aan sterk zijn, dus baas zijn. Met het gevolg dat ik als dochter van migrantenouders, die uit een landschap komen waar depressies, burn-outs of oververmoeidheid luxeproblemen zijn, ook niet meekreeg dat je soms even helemaal op kan zijn. Vrouwen die onder alle omstandigheden doorgaan, zijn de rolmodellen waar ik tegen opkeek en dus ook het gedrag dat ik tot vandaag de dag vertoonde.

Het harde werken dat in mijn DNA zit, heeft dan ook altijd in mijn voordeel gewerkt. Ik kreeg na mijn studie direct mijn lievelingsbaan en kansen waar ik als klein kind van droomde. Ik heb heel lang gedacht dat bezig zijn het antwoord was op een goed leven, tot ik een paar weken terug niet meer wist op welke dag we nou leefden. Ik had 50+ onbeantwoorde WhatsApp-berichten en was dagelijks tot twee uur ‘s nachts deadlines aan het afronden.

'Vrouwen die onder alle omstandigheden doorgaan, zijn de rolmodellen waar ik tegen opkeek'

Ofwel: ik zat er even doorheen en was niet alleen toe aan echt even niks doen, ik wilde ook mijn #boss vestje even af doen. Even niet weten wat mijn volgende stap is of een voorbeeld zijn voor anderen. Even niet op de hoogte zijn van alle nieuwe ontwikkelingen en het stereotype ‘strong black woman’ zijn, maar juist kwetsbaar zijn. Het bezig zijn wat ik mee heb gekregen, is een vorm van overleven. Vrouwen die zo krachtig moeten zijn dat ze vergeten echt te leven: ongezonde patronen die ik en veel anderen nog steeds moeten doorbreken.

Verslaafd aan updates geven

Terwijl het concept van druk zijn bij mij van generatie op generatie is overbracht, leven we in een tijd waar onze omgeving verslaafd is aan ‘updates’ geven. De vraag ‘hoe gaat het’ wordt standaard beantwoord met ‘lekker druk’. We rennen van a naar b, we volgen elkaars leven en ambities op social media en proberen elkaar vooral bij te benen. Want wat nou als je achter blijft? Des te meer plekken, mensen en activiteiten, des te belangrijker je bent toch? Zelfs vakanties zijn niet meer een vorm van rust nemen maar een vorm van updates geven. Oftewel in een nieuwe digitale cultuur maakt technologie het ons niet makkelijker om te ‘unpluggen’ en geen nieuws te hebben. Met als gevolg dat de cijfers van paniekaanvallen, stress stoornissen en millenial burn outs blijven stijgen. Sterker nog uit onderzoek blijkt dat bijna 20 procent van jongeren last heeft van psychische klachten.

Niks doen is een ‘guilty pleasure’

Nadat ik terugkwam van mijn week vakantie en eigenlijk weer bezig was geweest met updates geven, voelde ik me ook nog schuldig dat ik meer behoefte had aan ‘niks doen’. Ik was terug op een snelweg vol met female ‘only’ netwerkevents, waar we vooral willen praten over carrière, het luisteren van podcasts om strategieën te bedenken om de mannen gedomineerde wereld over te nemen en ik keek weer op tegen vrouwen die hun zoveelste boek- en kledinglijn lanceren. Een exit vinden is dan ook niet heel makkelijk. Kortom, ‘niks doen’ is in onze wereld eerder een ‘guilty pleasure’ dan een vorm van self-care, want maar zelden worden vrouwen die een maand durven bankhangen gewaardeerd. Wanneer we elkaar ontmoeten op plekken, wordt ‘bezig zijn’ dan ook vaak geassocieerd met succesvol zijn. Een volle kalender zou namelijk aan moeten geven dat je iets goed doet.

'In een nieuwe digitale cultuur maakt technologie het ons niet makkelijker om te unpluggen'

Maar is dat echt zo? Want wat als continu druk zijn eigenlijk wil zeggen dat je geen controle meer hebt over je eigen leven? Zoals ik laatst meemaakte. Dan ben je toch geen echte baas meer?

De nieuwe 'girlboss'

Laten we er even anders naar kijken. Als een girlboss een zelfverzekerde vrouw is die op haar eigen manier achter haar doelen aan gaat. Zou deze vrouw zich dus ook zelfverzekerd moeten voelen als ze ‘niks doet’. De term bedacht door ondernemer Sophia Amaruso staat namelijk voor iemand die juist controle heeft over haar eigen leven. Dit zou ook iemand moeten zijn die de kracht heeft om de stekker er zo nu en dan uit te trekken wanneer ze zin heeft. Want lieve bezige vrouwen, wat ik de afgelopen tijd heb geleerd is dat een echte baas het juist oké vindt om soms even stil te staan.

In het dagelijkse leven wil dat dus ook zeggen dat geen plannen hebben voor het weekend prima is. Wanneer je op maandag wordt gevraagd ‘wat heb je gedaan van het weekend’, je trots antwoord kunt geven met: ‘helemaal niks’. Dat het goed is om niks te melden te hebben. Dus ‘waar ben jij nu allemaal mee bezig?’ ook trots beantwoord mag worden met: ‘helemaal niks’. Dan ben je pas een baas! Kunnen we elkaar net zoveel complimenten geven voor onze rustmomenten als dat we doen wanneer we ‘presteren’? Rust nemen is tegenwoordig niet voor iedereen zo makkelijk als je denkt. Succesvol zijn staat niet gelijk aan bezig zijn, maar aan zelfverzekerd zijn. Dus ook zeker zijn wanneer je niks doet.

'Succesvol zijn staat niet gelijk aan bezig zijn, maar aan zelfverzekerd zijn'

Mijn moeder keek me laatst trots aan terwijl ik al dagen bij haar op de bank aan het hangen was; een magisch moment waarop ik besefte dat wanneer zelf zij mij op zo’n moment met een lach aan kan kijken, ik toch wel die echte baas ben.

xxx Meer dan een ModemeisjeThis content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points