Zo verdien jij het salaris waar je recht op hebt

Hier moeten we het echt even over hebben

zo krijg je het salaris waar je recht op hebt
Giphy

Sinds 1980 is er per wet vastgesteld dat mannen en vrouwen, die even bevoegd zijn, recht hebben op een hetzelfde salaris. Toch blijkt het dat een vrouw gemiddeld -houd je vast- 300.000 euro salaris minder verdient dan de man. Journalist Milou Deelen dook in dit onderwerp en zocht voor ons uit waar dit probleem vandaan komt, en beter: hoe jij de zuurverdiende centen krijgt, waar je recht op hebt.

Loonkloof mannen en vrouwen in Nederland

Onderhandelen is een veelgehoorde verklaring van ongelijke beloning. Vrouwen zouden ‘minder goed zijn’ in het onderhandelen over salaris. Iemand die hier alles over weet is onderhandelcoach Merel van der Wouden, oprichtster van Blackbird Negotiations. Zij coacht voornamelijk vrouwen om meer geld te verdienen. Volgens haar is de reden dat vrouwen vaak met een teleurstellend resultaat uit een onderhandeling komen, dat ze "sneller tevreden" en "minder assertief" zijn ingesteld.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Toch verwijst een onderzoek van Harvard Business het vrouwen-kunnen-niet-onderhandelen-argument naar het rijk der fabelen. Zij hebben bij 4600 werknemers van 800 verschillende bedrijven een onderzoek gedaan. Ze constateerden dat vrouwen net zo vaak om loonsverhoging vragen als mannen, maar dat zo’n onderhandeling bij mannen vaak beter uitpakt. Slechts 15 procent van de vrouwen die om loonsverhoging vroegen, kregen het daadwerkelijk, ten opzichte van 20 procent van de mannen. Hoewel dat klinkt als een bescheiden verschil, tikt het over time behoorlijk aan. Harvard onderzocht ook meteen hoe het gesteld was met de assertiviteit van vrouwen en of ze écht angstig zijn om de relatie met hun baas of collega's te verstoren. Er werd geconstateerd dat dit het geval is bij zowel mannen, als vrouwen geldt. 14 procent van beide partijen zegt dat dit een herkenbare gedachtegang is.

- Tekst gaat verder onder video -

Zien: zo heb jij je geldzaken meteen op orde

Het heeft hier dus niets te maken met vooroordeel dat vrouwen "sneller tevreden" en "minder assertief" zijn; vrouwen kunnen er vaak gewoonweg niets aan doen. Waardoor het pijnlijk evident wordt dat het probleem van ongelijke beloning veel dieper ligt. Praat erover, ga in discussie met je (mannelijke) collega's en laat je horen. Laten we blijven strijden voor gelijke salaris. Intussen kan je de onderstaande tips volgen.

Tips succesvolle salarisonderhandeling

Zomaar je salaris opgeven, is natuurlijk geen optie en een gesprek aangaan met je baas is daarom nooit een slecht idee. De volgende tips zorgen ervoor dat je goed voorbereid het gesprek ingaat en je er misschien wel een dikke loonsverhoging uit je gesprek sleept.

1. Weet wat je waard bent

      Het is ten eerste heel belangrijk dat je weet wat je als werknemer waard bent. Wat voor functie heb jij binnen het bedrijf? Welke verantwoordelijkheden brengt het met zich mee? Ben jij makkelijk vervangbaar? En heel belangrijk: wat verdienen jouw mannelijke collega’s? Voel je niet verlegen om deze vraag aan je collega’s te stellen. Als het toch een gênant gesprek wordt, of je het doodeng vindt zeg dan: “dit is mijn salaris: komt het jouwe in de buurt?” Een goede voorbereiding is het halve gesprek en zorgt ervoor dat je veel zelfverzekerde overkomt.

      2. Maak je doel concreet en haalbaar

       Beslis voor jezelf wat jij vindt dat je hoort te verdienen en zorg ervoor dat het matcht met wat je waard bent en dat je echt achter dit bedrag staat. Als je een ‘nee’ krijgt van je baas zit dan niet meteen bij de pakken neer. Vraag wat je moet doen om wél salarisverhoging te krijgen en maak meteen een afspraak voor vervolggesprek voor over twee è drie maanden.

       3. Doe alsof je thuis bent

        Leg als je bij het kantoor van je baas aankomt meteen je spullen neer op het bureau en ga comfortabel in de stoel zitten. Ga niet half bij de deur hangen en probeer niet zenuwachtig over te komen (ook al kan dat best moeilijk zijn), met andere woorden: doe alsof je thuis bent.

        4. Zet je empathisch vermogen aan de kant

         Voor veel vrouwen is hun empathisch vermogen iets waar ze trots op mogen zijn. Dit betekent namelijk dat je je kunt inlevingsvermogen hebt anderen en dat je je kunt verplaatsen in de gevoelens en de situatie van een ander. Probeer dit alleen even aan de kant te zetten tijdens de onderhandeling over je salaris. Gaat het niet zo goed met het bedrijf? Dat is even niet jouw probleem. Houd goed in je hoofd wat je waard bent en wat je collega’s verdienen dit gesprek vraag je aan voor je eigen belangen.

         5. Laat je niets wij maken

         Vrouwen voelen zich vaak zeurderig als ze een onderhandeling ingaan, dat is natuurlijk onzin. Zeg vlak voor het gesprek tegen jezelf: “Ik ga hier 20 minuten zitten, en ik vertrek pas als ik heb waar ik voor kom.” Er wordt vaak verwacht dat vrouwen ‘lief’ zijn, zodra ze stevig onderhandelen worden ze als onaardig gezien en krijgen ze het minder snel. Maar zet het ‘meisjes die vragen worden overgeslagen’ maar snel uit he hoofd, want meisjes die niet vragen voor al helemaal overgeslagen, wees niet bang om hard te zijn. Als je dingen krijgt te horen als “je verdient misschien wel minder, maar dit project staat mooi op je CV” hoef je dat niet te pikken.

         This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.


         This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
         Advertentie - Lees hieronder verder
         Meer van Money Talk