Eenzaamheid onder millennials een groeiend probleem

27 procent heeft geen goede vrienden

image
Unsplash

De ‘social media generatie’ is, hoe sociaal die ook klinkt, de meest eenzame generatie van het moment. Mensen die geboren zijn tussen het jaar 1980 en het jaar 2000 vallen onder de social media generatie en worden meestal millennials genoemd. Volgens een onderzoek van YouGov is 30 procent van de millennials altijd of vaak eenzaam. Generatie X (1965-1979) en de baby boomer-generatie (1946-1964) zijn, tot verbazing van velen, een stuk minder eenzaam. Twintig procent van Generatie X zegt een eenzaam te zijn, van de baby boomers is vijftien procent altijd of vaak eenzaam. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat 22 procent van de millennials geen vrienden heeft, 27 procent heeft geen goede vrienden en 30 procent heeft geen beste vriend of vriendin. Deze percentages zijn aanzienlijk hoger dan de oudere generaties, zo zegt negen procent van de baby boomers geen vrienden te hebben, en heeft zestien procent van deze generatie geen goede vrienden.

Millennials zijn eenzaam

Bijna iedere millennial heeft een account op social media, vooral Facebook, Instagram en Snapchat zijn populair. Op social media creëert men bewust of onbewust een betere versie van zichzelf. Er worden foto’s gepost met vrienden op het terras, kussend met geliefdes en de gezellige feestjes worden ook regelmatig vastgelegd. Maar als je alleen op het terras zit, geen lover hebt en niet weet met wie je naar dat festival moet, kun je je behoorlijk rot voelen van de foto’s en video's online. Mensen worden eenzaam van het idee dat zij niemand hebben, zijn bang om iets in hun leven te missen, dat kan leiden tot ernstige depressies, zegt psycholoog Melissa Hunt van University of Pennsylvania.

Het verband tussen eenzaamheid en social media

Hunt deed onderzoek naar het verband tussen social media en eenzaamheid. De psycholoog vroeg aan een groep van 143 social media-gebruikers van de universiteit hoe ze zich voelden terwijl ze ‘onbeperkt’ social media gebruikten. Na een week werd er aan een deel van de groep gevraagd om hun social media-gebruik (Snapchat, Instagram en Facebook) te beperken tot tien minuten per platform, per dag. Na deze drie weken werd er nogmaals gevraagd hoe de kandidaten zich voelden. De groep die moest minderen met social media voelde zich aanzienlijk minder alleen en minder depressief in vergelijking tot de groep die zoveel op social media mochten zitten als zij wilden.

"Het klinkt een beetje ironisch, maar het verminderen van je social media gebruik, zorgt ervoor dat je minder eenzaam bent,” zegt Melissa. Want wanneer je niet met je telefoon bezig, bent heb je meer tijd om dingen te doen waar je gelukkig van wordt in je leven.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Psyche