Columnist Eline: 'Ik verklaar de oorlog aan waist trainers'

Dat schiet me even totaal in het verkeerde keelgat

kim-kardashian-shapewear
Kevin Mazur/MG19Getty Images

Eline Cordie (33) was de afgelopen vijftien jaar onder andere go-go danseres, suikerspinverkoopster en mislukt fotomodel. Nu schrijft ze elke week voor Glamour over alles wat haar bezighoudt.

Waist trainer

Net als miljoenen andere mensen ben ik enorm gefascineerd door en volg ik alle Kardashian/Jenners op Instagram. Ik ben inmiddels bijna murw geworden voor alle rommel die ze hun volgers door de strot proberen te duwen: lolly’s die zogenaamd je hongergevoelens onderdrukken, make-up, parfums, spijkerbroeken, Fit-Teas (oftewel verkapte laxeermiddelen), tandpasta… je kunt het zo gek niet bedenken of de Gezusters Geldwolf verkopen of promoten het. Kim Kardashians meest recente onderneming: Skims, een lijn met shapewear, ondergoed dat je draagt onder (strakke) kleding zodat het er allemaal net wat gestroomlijnder uitziet. Een recente toevoeging aan het Skims assortiment is een waist trainer. En schiet me dat even totaal in het verkeerde keelgat.

Kim Kardashians Skims

Ondanks dat de samenstelling ervan namelijk anders is dan de korsetten die vijfhonderd jaar geleden gedragen werden is het idee achter een waist trainer hetzelfde: het “trainen” van de taille voor een felbegeerd zandlopersilhouet. De fabrikanten achter waist trainers raden aan het dragen ervan langzaam op te bouwen naar acht uur per dag. ACHT UUR PER DAG! Ook wordt aanbevolen om een waist trainer te dragen tijdens het sporten. Je zou dan zogenaamd meer vet verbranden rondom je middel – totale onzin, volgens artsen: het effect van een waist trainer is vrijwel alleen zichtbaar tijdens het dragen, daarna gaat alles weer terug naar het oude. MRI-scans van vrouwen die een waist trainer dragen laten daarnaast zien dat er aanzienlijke druk staat op de lever, nieren en ribben. Ook krijg je door het dragen van een waist trainer meestal te weinig lucht binnen wat weer kan resulteren in kortademigheid, duizeligheid, misselijkheid en zelfs flauwvallen.

'Je zou zogenaamd meer vet verbranden rondom je middel – totale onzin, volgens artsen'

Shapewear als kraamcadeau?

In het Instagram filmpje ter promotie van haar waist trainer vertelt KKW doodleuk dat ze zo’n ding standaard aan vriendinnen cadeau geeft als ze net zijn bevallen. Als een vriendin bij mij bij het kraambed aan zou komen met zo’n martelwerktuig zou ik haar meteen mijn huis uit trappen. Oprotten. Laatst zag ik een post van Jessica Simpson die anderhalve maand na haar bevalling al met een waist trainer aan het sporten was. Onderschrift: “the joys of postpartum”. Ja, als je niet goed bij je hoofd bent misschien. We leven toch niet meer in de 18e eeuw?

'We leven toch niet meer in de 18e eeuw'

Gaan we dan straks ook met z’n allen weer gepoederde pruiken dragen? Even later rapporteerde Jessica trots aan haar volgers dat ze 45 kilo was afgevallen sinds haar bevalling. De likes, hartjes en complimenten waren niet van de lucht. En natuurlijk is dat een knappe prestatie (haar nanny, personal trainer en diëtist even buiten beschouwing gelaten). Maar is dat per se bewonderingswaardiger dan een kind ter wereld brengen?

Respect voor elk lichaam

Elk lichaam verdient respect en waardering maar een lichaam dat een hele zware prestatie heeft geleverd – zoals een bevalling – helemaal. En dus geen achterlijke “tailleband” die je er constant aan herinnert dat je nog een lange weg te gaan hebt voordat je weer “sexy” bent. En dan nog iets: waarom zou je eigenlijk niet aan je lijf mogen zien dat je kinderen hebt gekregen? Die collectieve obsessie met een afgetraind lichaam, wanneer zijn we daar nou eens klaar mee? Het is toch allemaal water naar de zee dragen, oud en uitgezakt worden we toch wel. En niemand die op d’r sterfbed zegt: had ik maar meer buikspierdefinitie gehad.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points