Anke's 2020 goal: stoppen met zichzelf onderschatten

Onderschatting is a bitch, en waarom we daarmee moeten stoppen!

Monochrome, Black-and-white, Cool, Photography, Outerwear, Jacket, Stock photography, Child, Monochrome photography, Portrait,
Marc de Groot

Minder bescheidenheid, meer economische onafhankelijkheid en vooral: meer vrouwen aan de top, dáár pleit Glamour voor. Nu en ook in de toekomst. Met andere woorden: meiden, stop met jezelf onderschatten!

Facts & Figures

In Nederland wordt sinds 2017 een streven van 30 procent gehanteerd voor "een evenwichtige verdeling tussen mannen en vrouwen in topposities" binnen organisaties. Kleine kanttekening: kunnen we daar niet gewoon 50 procent van maken? In de tussentijd, bij de beste werkgevers, is op de topposities inmiddels 35 procent een vrouw. Ze zijn daarmee het wettelijk streefcijfer van 30 procent voorbij. Dat maakte internationale onderzoeksbureau Great Place to Work bekend. Gevalletje: we zijn er nog niet, maar we komen er wel. #GRLPWR.

Onderschatting is a bitch

Voordat we tips, trucs en tools bieden hoe je stopt met jezelf te onderschatten, zijn we op onderzoek gegaan om antwoord te kunnen geven op de so called 'waarom vraag'. Waarom onderschatten vrouwen zichzelf? Want dat we het doen (jij ook, geef maar toe), dat is duidelijk. En doodzonde, want dat voorkomt dat we stappen maken in onze doelen in het leven. Onderschatting komt door een laag gevoel van eigenwaarde, weinig zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid. En dit is waarom vrouwen zichzelf vaak onderschatten:

1. We zijn bescheiden

Bescheidenheid siert! Máár bescheidenheid kan tegelijkertijd een teken van onderschatting zijn. Complimenteert je collega je met je promotie? Met uitspraken als ''het stelt niets voor'' of ''zo geweldig is het nou ook weer niet'' onderschat je jouw eigen kunnen. En prestatie.

Tip van Glamour: accepteer complimenten, want als je ze krijgt, is het omdat je het verdient. Geloof het! Zeg nou zelf, als je dan (eindelijk) eens te horen krijgt dat je het goed doet, is het onnodig om in je bescheidenheid je gedrag te bagatelliseren. 'Ach, dat was geen moeite, dat is toch normaal.' Of, nog erger, jezelf kleiner maken. Zó haal je het complimentje van de ander eigenlijk onderuit, terwijl hij of zij het net heel goed bedoelde.

2. We zijn onzeker over onze eigen mening

  Dus: ondersteunen we onze eigen mening met de mening van een ander. ''Vraag die en die maar als je me niet gelooft''. Herkenbaar? Dikke kans dat jouw manier van spreken gekenmerkt wordt door steeds te verwijzen naar wat andere mensen hebben gezegd of gedaan. Bijvoorbeeld: ''mijn vriendje/collega/klasgenoot zegt…'', dit duidt op een gebrek aan zekerheid over wat je zegt.

  Tip van Glamour: formuleer je eigen mening, sta achter je eigen mening en ventileer je eigen mening. Like a boss!

  3. We denken niet eerst aan onszelf

   Maar altijd aan een ander! Wanneer was de laatste keer dat je een me-time moment hebt ingelast voor een mani/pedi (denk maar na, terwijl je naar je uitgegroeide gel-nagels kijkt) of jezelf een cadeautje hebt gegeven? Als je jezelf onderschat, heb je de neiging om te denken dat je je bepaalde vrijheden niet kunt veroorloven, zoals: ergens aan toegeven gewoon omdat je het leuk vindt. En er zin in hebt. Waarom zou je jezelf niet trakteren op een paar nieuwe gympen, een bindweefsel massage en/of een wilde stapavond met je vriendinnen?

    Tip van Glamour: gun jezelf de tijd om dat wat jij nodig hebt en verdient (van een solo Netflix and chill avond tot een knipbeurt mét föhnsessie) voorop te stellen. Goed om te weten en niet te vergeten: het is niet egoïstisch om even voor jezelf te kiezen. En daardoor afspraken met vriendinnen op te schuiven. Het is gewoon een kwestie van jezelf houden.

    5. We denken dat anderen een negatief beeld van ons hebben

    Stop met denken dat die lachende mensen bij de bushalte jou uitlachen. Op date geweest? Kraak je hersenen niet over wie als eerst een app gaat sturen... En zet die vervelende gedachten, zoals: ''van hem (of haar) hoor ik toch niets meer'' of ''voordat hij (of zij) mij écht leert kennen, is het alweer klaar'' uit je hoofd. En snel.

    Tip van Glamour: wanneer je je bedenkt dat er oprechtheid in de woorden van anderen zit en dat je niet het onderwerp van hun lachen bent, zal je sterker worden en groeien in vertrouwen. Denk niet voor anderen, zonde van je tijd. Besides, jij bent de enige die jou onderschat.

    6. We denken dat we niet uniek zijn

    Vrouwen die zichzelf onderschatten vinden zichzelf niet uniek. Wedden dat je denkt dat die ene guy naast jou ook andere vrouwen mee uitvraagt? Of in ieder geval contact heeft met meerdere vrouwen. En dat komt allemaal door jouw eigen ''ik ben niets bijzonders'' mind-set.

    Tip van Glamour: je moet in jezelf geloven! Je bent uniek (en leuk en lekker), er is niemand zoals jou. Own it!

    Onze Anke 'de expert'

    This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

    Onze hoofdredacteur Anke was er tot voor kort (en soms nog steeds) een ster in, zichzelf onderschatten. Inside info: toen ze vier jaar geleden werd gevraagd om hoofdredacteur te worden van Glamour, durfde ze eigenlijk niet... Toch nam ze de uitdaging aan. Speciaal voor jullie deelt ze haar tips hoe je onderschatting de kop in kan drukken. Take notes!

    "Ik was heel onzeker als kind en ik had erg last van faalangst. Ik moest overgeven voor het afzwemmen: week in, week uit was ik dat meisje dat niet dook. Totdat mijn moeder mij omkocht met een teddybeer, ik stond op de zwembandrand en ik kon alleen maar aan dat beertje denken... maar ik nam wél die sprong in het diepe. Wiskundetoetsen vond ik de hel, ik raakte altijd overstuur en begon standaard een potje te huilen. Er gewoon doorheen gaan heeft mij geholpen om mijn angsten te overwinnen. En mijn mindset te veranderen."

    Déze inzichten hebben Anke geholpen om zichzelf niet langer te onderschatten.

    1. Vergeet niet waar je vandaan komt

    "En welke stappen je al allemaal hebt gezet om te komen waar je vandaag de dag bent! Ik ben best van ver gekomen, all the way from Friesland en had nooit durven dromen dat ik hoofdredacteur van het grootste fashion- en beautymagazine van Nederland zou worden.

    Het gaat goed, met mij en met Glamour en dat is mede dankzij mijn sterke basis. Bestaande uit mijn ouders in Friesland, twee zusjes en mijn eeuwenoude vriendinnen die altijd my back hebben. Ook al maak ik een flater bij De slimste mens."

    2. Vertrouw in jezelf en je eigen kunnen

    "Toen ik vier jaar geleden als 28e jarige gevraagd werd om Glamour (met mijn fantastische team) te runnen, durfde ik in eerste instantie niet. Toch deed ik het! Het eerste jaar boekten we al successen, onder andere met Ashley Graham die ik voor de Glamour Health Challenge naar Nederland haalde. Ik kreeg daar een kick van. Nieuwe energie, ik wilde meer. En het begon allemaal door te vertrouwen op mezelf en mijn eigen kunnen..."

    3. Hard werken brengt je écht verder

    "Ik dacht altijd ik ben nergens heel goed in. Maar ik weet nú dat ik door heel hard werken wel heel goed kan worden in wat ik maar wil. Ik weet bijvoorbeeld dat ik by doing goed ben geworden in presenteren. Ook al denk ik in de voorbereiding elke keer weer waar ben ik aan begonnen."

    4. Perfectie bestaat niet

    "Ik ben niet perfect en daarom kunnen vrouwen zich met mij identificeren. Of dat nou vijf meisjes uit Friesland of 5.000 in heel Nederland zijn, die denken: als zij het kan, kan ik het ook."

    5. Blijf jezelf uitdagen

    "Ik heb het afgelopen jaar veel televisie en live-televisie gedaan. Dat went eigenlijk nooit. Toen ik voor het eerst aan tafel mocht schuiven bij RTL Late Night had ik een flesje rescue spray paraat. Doodeng vond ik het! Toch wilde ik mezelf uitdagen door daar te gaan zitten.
    Mijn motto: het leven is te kort om spijt te hebben van dingen die je niet gedaan hebt. Haal eruit wat er inzit!

    Of ik mezelf nu nog onderschat? Zeker! Toen ik vorige week werd gebeld of ik bij Jinek wilde zitten, heb ik vriendelijk bedankt omdat ik niet genoeg van het onderwerp wist. Dat dacht ik dan."

    6. Leer luisteren naar jezelf en ontdek wie je bent

    "Zó kom je erachter wat je wil in het leven. En dan vind je de kracht om daaraan toe te geven. Ook al is het eng, nieuw of beiden. Plus: vraag jezelf altijd af wat is het ergste dat er kan gebeuren? Als ik iets 'fout' doe op de redactie van Glamour kan ik ontslagen worden, maar ik ga dus niet dood. En mijn sterke basis is er dan nog steeds.

    Eerder dacht ik, ik ben niet goed genoeg om de functie van Glamour's hoofdredacteur te rocken. Gaandeweg kwam ik erachter: ik kan niet anders. Ik ben gemaakt om vrouwen samen te brengen; vrouwen te inspireren; vrouwen energie te geven. Dat is mijn drive. En ik doe het gewoon, zo goed als ik kan!"

    P.S. weet je even niet wat je wil, neem een goede coach in de arm (heeft Anke ook gedaan). "Mijn coach heeft mij onder andere geholpen om in mezelf te geloven. Als jij er zelf niet in gelooft, dan gaat het niet lukken. Dan hebben de gesprekken met je coach ook geen zin."

    Anke @ De slimste mens

    Mocht het het gemist hebben, onze Anke was onlangs te zien in de meest populaire kennisquiz van Nederland, De slimste mens. Hoe zij terugkijkt op deze bijzondere ervaring lees je hier.

    This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Talking points