Te luid, te sexy, te bitchy: Iris voelde zich altijd 'té'

"Wat als je je hele leven het gevoel hebt te véél te zijn?"

Portrait Of Young Confident Women
Lara Callahan / Refinery29 for Getty ImagesGetty Images

Iris hoort haar hele leven al dat ze te veel is: te luid, te sexy, te bitchy. Dus maakte ze zich kleiner. Dat was geen succes. Nu is ze weer zichzelf, inclusief volume en emoties.

“Als ik naar je Instagram kijk, dan denk ik vaak: kan dat niet wat minder, Iris?!” Over jezelf niet goed genoeg voelen is al veel geschreven, maar wat als je je hele leven het gevoel hebt te véél te zijn? Van jongs af aan hoor ik al dat ik moet inbinden. Toen ik vier jaar was op klassiek ballet: “Altijd haantje de voorste hè.” Toen ik als elfjarige een meisjesjurkje aanhad (te sexy). En nu nog steeds: als ik zeg wat ik wil (te bitchy), als ik zeg wat ik niet wil (te emotioneel), maar ook als ik lach (te luid), praat (te luid) of als ik überhaupt bén ( je raadt het al: te luid).

Lessen in zelfvertrouwen

Een Amerikaanse schrijfster zei ooit: “Men are taught to apologize for their weakness, women for their strengths.” Precies. En dat doet wat met je. Met mij. In tijden van #couplegoals, #fitgirls en #girlbosses is je zelfvertrouwen behouden al lastig genoeg. Stel je voor dat je altijd een hardnekkige onzekerheid met je meedraagt. Als een parfum dat je ’s ochtends opdeed, maar dat twintig jaar later nog steeds om je heen hangt. En aan de geur word je subtiel herinnerd bij alles wat je doet, zegt en draagt. Het gevolg: je maakt je kleiner dan je bent. Ik keek bijvoorbeeld een tijd lang alleen maar naar de grond als ik over straat liep. Bang om op te vallen. Mijn eigen succes relativeerde ik tot in den treure. En elke vraag begon ik met “Sorry, maar…” en eindigde met “… toch?” terwijl ik noch sorry meende noch twijfel had.

"Ben ik écht te veel?"

“De dingen die je draagt, zijn te sexy, Iris,” zei een mannelijke collega ineens uit het niets. “Je moet een spijkerbroek aan, je haar in een staart en geen make-up op.” En zo kwam het dat ik op een dag als presentatrice gehuld in een oude spijkerbroek, op vertrapte gympen en met ongewassen haar een item maakte. Ik voelde me vreselijk. Niet omdat ik nooit sneakers draag (of met ongewassen haar de deur uitga #noshame). Nee, ik maakte me druk om de achterliggende boodschap. Ben ik écht te veel?

Zijn wie je bent

Maar ik ben gewoon wie ik ben. Is dat zo weerzinwekkend? Moet ik dan iemand anders zijn? Vinden mensen me leuker als ik niet mezelf ben? Aaargh! Ik ging verdrietig naar huis, jankte een potje, keek in de spiegel en besloot: dit gaan we niet meer zo doen. De volgende draaidag deed ik op mijn eigen manier. Jammer voor je. “You will always be too much of something for someone: too big, too loud, too edgy. But if you round out your edges, you lose your edge,” aldus bestsellerauteur Danielle LaPorte. En zo is het. Laat je nooit zeggen dat je niet genoeg bent. Of te veel.

Deze column verscheen in het januari-februari van 2019 van Glamour. Deze maand ligt er ook weer een gloednieuw issue in de winkel, bomvol real life verhalen, interviews, het laatste fashion nieuws, alles wat je wil weten over beauty en nog véél meer. Geen zin om de deur uit te gaan? Je bestelt hem hier online.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points