Glamour's Yeliz deelt drie belangrijke lessen om rijk te worden

“Iedereen kan drie tot zeven miljoen euro vergaren”

Young Woman holding rolled up US Dollar Note
Pando HallGetty Images

Met alleen maar happy thoughts ten aanzien van je geldzaken kun je praktisch slapend rijk worden, abstraheert chef repo Yeliz uit het boek ‘The Having: het geheim van rijk worden’. Wat moet je doen?

Aziatische rijk-word-methode

Het verhaal van journalist Jooyun Hong is misschien wel bijzonderder dan het boek ‘The Having, The secret art of feeling and growing rich’ dat ze samen met geldgoeroe Suh Yoon Lee schreef. Na het overlijden van haar vader ging Hong op zoek naar de beste manier om rijk te worden, een wens van haar zuinige vader. Ze ontdekte Suh Yoon Lee, ook bekend als de ‘goeroe voor rijke mensen’.

"Zo kunnen we als van nature naar meer rijkdom stromen"

Deze vrouw was pas halverwege de twintig, afgestudeerd aan een prestigieuze universiteit en alle bekende rijken stonden in de rij om haar te ontmoeten. Op zesjarige leeftijd had Lee de klassieke Aziatische manier om de toekomst te voorspellen geleerd, de vier pilaren, waarmee je iemands lot kunt aflezen aan de hand van zijn of haar geboortedag en tijd. Haar boeken over rijkdom stonden allemaal op de belangrijkste bestsellerlijsten. Mensen die haar ontmoetten, beweerden dat zij hun levens heeft veranderd. Dat ze dankzij haar hun kans grepen en uiteindelijk rijker zijn geworden.

Zo word je rijk

En toen verdween Lee plotseling van het toneel en ging iedereen naar haar op zoek, want zonder haar was een (rijk) bedrijf of mens gedoemd te mislukken, dachten ze. Ook Hong besloot haar te traceren. Ze stuurde haar een kwetsbaar mailtje, over het verlies van haar vader. En Lee, die tot dan toe al een aantal jaar geheel onder de radar bleef, besloot haar mail te beantwoorden en haar uit te nodigen.

Hong stelde haar meest prangende vraag: Wat is het geheim van rijkdom? Having, was het antwoord. “Having: de innerlijke kracht om de stroming van het water te versnellen en veranderen. Net zoals een stroompje uiteindelijk in de oceaan komt, zo kunnen we door Having als van nature naar meer rijkdom stromen.” Having kun je leren, net als fietsen (nu heb ik je aandacht hè?). En belangrijker: iedereen kan het leren. Wat volgens Lee betekent dat iedereen rijk zou kunnen zijn en een dikke vette spaarrekening zou kunnen hebben. Tussen de drie en zeven miljoen euro’s, als je het haar vraagt. Say whut? Je snapt dat ik even in de materie ben gedoken; gelukkig heeft Jooyun Hong alle wijsheden van Suh Yoon Lee opgetikt en verzameld in het boek The Having. Deze lessen uit het boek heb ik ter harte genomen.

Les 1: een positieve mindset trekt geld aan

“Bij Having gaat het erom dat je rijkelijk voelt wat je hebt op het moment dat je geld uitgeeft.” De truc is om dat gevoel van vreugde, rijkdom en dankbaarheid op te roepen précies op het moment dat jij wat gaat uitgeven. Je richten op wat je wél hebt, in plaats van wat niet.

"Niet treuren over wat je niet hebt, maar happy zijn met wat je wel hebt"

Denk aan een luxe kopje koffie in de ochtend. In plaats van te denken hoeveel je per week uitgeeft aan kopjes koffie, kun je ook denken: ik heb dit kopje koffie met mijn zuurverdiende centen gekocht, ik kán dit kopen, omdat ik hard werk. We denken te vaak ‘dit is te duur’, ‘dit is verspilling’, ‘mag ik dit wel kopen?’ of ‘ik kan me dit niet veroorloven’. Het gaat erom dat je een positieve houding aanneemt jegens wat je hebt. Niet treuren over wat je niet hebt, maar happy zijn met wat je wel hebt. Dat zal een positieve stroom energie opleveren, aldus de goeroe.

Les 2: iedereen kan rijk worden

Vond ik zeer geruststellend en bemoedigend: iedereen kan rijk worden. Misschien niet even rijk als Bill Gates, maar Suh Yoon Lee kan met zekerheid zeggen dat iedereen het in zich heeft om rijk te worden, net zoals iedereen het in zich heeft om bemind te worden. De snelste en efficiëntste manier daartoe is dus (heb je het weer): Having.

Hong dook in de wetenschap en deed nader onderzoek naar neuronen en synapsen, om te kijken wat er in je hersens gebeurt als je Having toepast in je leven. Het zit zo: prikkels van buitenaf worden eerst overgedragen op neuronen in onze hersenen en vervolgens via synaptische verbindingen doorgegeven aan andere neuronen. Die neuronen zijn een soort wegen; een synaps is een soort kruising. Stel dat iemand altijd angstig is als hij geld moet uitgeven. Als het signaal ‘geld’ de hersenen bereikt, zorgen de zenuwcellen en synapsen ervoor dat het signaal uitkomt bij ‘angst’, als een reeks lampjes aan een snoer die één voor één aangaan.

Dat klinkt me bekend in de oren. Ik kijk niet graag op mijn rekening, blauwe enveloppen laat ik het liefst zo lang mogelijk gesloten en als ik een nieuw paar Prada’s aanschaf, krijg ik toch een onbehagelijk gevoel bij de kassa. Food for thought voor mij dus. Door happy te zijn met het geld dat wél op mijn rekening staat, zou er een ander uitkomstlampje moeten gaan branden, namelijk het lampje ‘geluk’. Doordat ik op die manier een positieve relatie met geld creëer, zou ik in de toekomst anders moeten gaan reageren op kansen waarmee geld gemoeid is – en die aanpakken in plaats van ervoor weglopen.

Les 3: de kracht van emotie

Ik dacht altijd dat een gezonde financiële situatie begint met een goed verstand. Je koppie erbij houden. Elke maand een kasboek maken. Goed nadenken voordat je iets koopt. Je hersenen gebruiken. Daar denkt goeroe Lee heel anders over. Volgens haar zijn gevoelens kostbare energie die de werkelijkheid kan veranderen. Die emotionele energie staat in verband met je levenskracht. Als je het goed gebruikt, kan het een bron van rijkdom zijn. De sleutel tot andere levensomstandigheden is namelijk emotie, niet rede.

"Weet je wat ik heb verdiend? Een boterzachte, klassieke Bottega-tas"

Een positief gevoel ten aanzien van geld en rijkdom zou volgens Lee resulteren in een andere energiestroom, waardoor je geld zou aantrekken. Energie is de oorzaak, materie het gevolg. Naarmate de technologie zich verder heeft ontwikkeld, zijn we steeds meer gaan vertrouwen op de rede, maar het geheim dat de weg zal effenen naar een betere toekomst, waarin we geen radertje zijn in een maatschappij die wordt gedomineerd door rede, is gevoel. Rijkdom creëren met je gevoelens. Dat is Having. En als je dat goed doet, kun je al in een half jaar resultaat zien in de vorm van keiharde munten. Weet je wat ik heb verdiend? Een boterzachte, klassieke Bottega-tas. Ik ga ’m nu kopen. Omdat ik er hard voor heb gewerkt. Omdat ik het dus mag van mezelf. Daarom.

Dit verhaal verscheen in het money issue van september 2019 van Glamour. Deze maand ligt er ook weer een gloednieuw issue in de winkel, bomvol real life verhalen, interviews, het laatste fashion nieuws, alles wat je wil weten over beauty en nog véél meer. Geen zin om de deur uit te gaan? Je bestelt hem hier online.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Money Talk