Glamour test: zo gaat een lezing bij een astroloog er echt aan toe

Glamour's Elke liet haar geboortehoroscoop uitleggen door een astroloog

astrologie op glamournl
Glamour

Glamour's Elke verdiept zich in de wereld van astrologie. Ze bezocht astroloog en spiritueel coach Karin van der Vaart om in drie sessies alle antwoorden op haar prangende levensvragen te krijgen. Wat houdt een echte horoscoop nu in? En wat voor invloed kan de stand van de planeten op je leven hebben? Lees mee!

Ik ga compleet blanco in mijn eerste sessie met Karin van der Vaart. Natuurlijk heb ik wel eens een daghoroscoop en Glamour's XL jaarhoroscoop van 2020 gelezen, maar ik mis de specifieke details in die algemene beschrijvingen. Logisch, zo vertelt Karin: een doorsnee horoscoop is alleen gebaseerd op je zonneteken. Om een accurate voorspelling te doen van je persoonlijkheid en de thema's waar je in je leven mee dealt, moet je met veel meer rekening houden: onder andere met je ascendant, de huizenverdeling en de positie van de Maan ten tijde van je geboorte en vanaf de plek waarop je geboren bent. Een behoorlijk gecompliceerde rekensom, dus. Het is niet voor niets zo dat iedere horoscoop uniek is.

Geboortehoroscoop

Karin heeft al behoorlijk wat voorwerk gedaan. Wanneer we sessie 1 (het traject bestaat in totaal uit drie sessie's) beginnen, krijg ik meteen mijn persoonlijke geboortehoroscoop op een A4'tje. Op de tekening staan de posities van de zon, maan en planeten op de tijd en vanaf de plek waarop ik geboren ben. Het ziet eruit als een ronde, wiskundige grafiek. De tekens zijn nu nog abracadabra voor me, maar voor een astroloog maakt de grafische weergave een hoop duidelijk.

"Zo'n tekening is een blauwdruk van je karakter," aldus Karin. "Maar zie je horoscoop niet als de absolute waarheid: je hebt nog steeds vrije wil en er zijn nog veel meer aspecten die invloed hebben op je levensloop. Ik zie het duiden van een horoscoop niet als doel, maar als instrument voor zelfinzicht en persoonlijke ontwikkeling."

Wat lees je dan in zo'n horoscooptekening? "Zo boven, zo beneden, is de favoriete slogan van astrologen," vertelt Karin lachend. "Dat betekent dat de stand van de planeten in de hemel zich qua energie vertalen in wat er hier in de wereld gebeurt. Er is sprake van een synchroniciteit tussen hemel en aarde." Ze vertelt dat de astrologie werkt met archetypen (de symboliek van beelden). "Deze kunnen op verschillende manieren tot uitdrukking komen; als talenten of als uitdagingen. De horoscoop geeft inzicht in hoe deze energieën in jou werkzaam zijn, maar je bepaalt zelf hoe je hier invulling in geeft."

Werkt astrologie echt?

Allemaal leuk en aardig, zo'n geboortehoroscoop. Maar kan Karin ook echt mijn karakter duiden op basis van zo'n grafiek? Ik kom al snel achter het antwoord: ja, dat kan ze, grotendeels.

Karin begint met een globale beschrijving van mijn karakter en gaat per thema in op details. Ze weet mijn dagelijkse valkuilen op te noemen ("je kunt moeite hebben met te veel verandering tegelijkertijd"). Ze wijst karaktereigenschappen - die zowel positieve als negatieve kanten hebben - aan ("je kunt een dominante rol aannemen bij relaties met anderen") en geeft praktische tips die ik in het dagelijks leven kan hanteren ("strakke to do-lijstjes werken voor jou niet. Gun jezelf een ruimere planning.").

Ik ben de afgelopen jaren al veel bezig geweest met soul searching en weet vrij goed wie ik ben en wie ik wil zijn. De meeste dingen die Karin opvallen kan ik bevestigen:

"Je hebt een grote allergie voor woorden als 'moeten' of als mensen druk op je leggen."

En of ik daar een hekel aan heb.

"Omdat je enthousiast bent, kun je vaak te veel hooi op je vork nemen. Je zegt overal 'ja' tegen en loopt daardoor het risico op te branden."

Jep, learned that the hard way.

"Je kunt nogal eens impulsieve aankopen doen. Als je niet lekker in je vel zit, voel je een plotselinge behoefte om te shoppen of om te snoepen."

Herkenbaar, voor mij én m'n bankrekening.

Een horoscoop lezen

De sessie wordt het interessants wanneer Karin de stand van de planeten (en de invloed die dit op mij heeft) aan me uitlegt. "Je bent weliswaar Stier (een aarde element), maar hebt een behoorlijke dosis vuur in je horoscoop. Je Maan en Venus staan in Ram (een vuurteken), je Mars staat in de Leeuw (ook een vuurteken) en Jupiter staat in Boogschutter (je raadt het al: een vuurteken)," aldus Karin. "Dit zijn persoonlijke planeten die dus een groot onderdeel zijn van je karakter. Je hebt een vurige kant. En als je minder lekker in je vel zit, is er een ontzettende behoefte aan vrijheid."

Nieuwe inzichten

Een andere vondst: een aantal planeten in mijn horoscoop staan op zichzelf. Venus en Pluto staan in hun eentje, terwijl de Zon en Uranus alleen verbinding maken met elkaar. Dat zorgt voor een aantal rake observaties: "Deze energieën maken het voor jou lastig om zicht te krijgen op wat je wil in het leven. Je kunt snel faalangst hebben en er is een stemmetje in je hoofd dat steeds zegt dat je niet goed genoeg bent. Daardoor overcompenseer je en werk je extra hard. Je zoekt erkenning in de buitenwereld (anderen die zeggen dat je het goed doet), maar dat werkt niet. Je moet die erkenning in jezelf zoeken en jezelf accepteren zoals je bent." Een geruststellende side note: deze 'alleenstaande' planeten zorgen ook voor een hoop kwaliteiten. "Deze talenten komen meestal later in je leven pas tot ontwikkeling. Hoewel je er zelf minder zicht op hebt, wordt dit wel vaak door je omgeving aangevoeld."

Familiepatronen

Karin vertelt me dat er in een aantal aspecten van mijn horoscoop een 'alles of niets'-sfeer zit. "Dat heeft ook te maken met familiepatronen, dus een onbalans in voorouderlijke lijnen. Het kan soms heel zinvol zijn om die rode draad zichtbaar te krijgen, omdat het veel vertelt over wie jij bent." In de volgende sessie gaan we hier dieper op in.

Wil je ook meer inzichten krijgen over jezelf? Karin van der Vaart en Hans Planje geven op zondag 16 februari een introductieworkshop, waarin je kennis maakt met astrologie door te werken met opstellingen en je persoonlijke geboortehoroscoop. Kijk voor meer informatie op de website van Karin van der Vaart.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Astrologie