Hé jij, stop eens met slecht over jezelf te denken

Met deze tips gooi je het roer om

stop met slecht over jezelf denken
Mick de Lint

Ik ben een perfectionist. Dat is soms fijn; het heeft ervoor gezorgd dat ik een harde werker ben en altijd het beste uit mezelf wil halen. Maar meestal is het vervelend, of zelfs destructief. Als ik negen van de tien dingen goed doe, is het enige wat ik zie dat minuscuul foutje. En reken maar dat dat ene gênante moment van drie jaar geleden me op een slapeloze nacht nog uren kan kwellen.

Er is altijd een kritisch stemmetje in mijn hoofd dat net zo veel meedogenloos commentaar levert op mijn dagelijkse bezigheden als de twee grumpy oude poppen van The Muppet Show. "Je hebt een onderkin op die foto; een 6,2 voor je tentamen? dat is laag; natúúrlijk vindt hij je niet leuk, wat denk jij nou?" Het is een automatische reactie geworden op alles wat ik doe, en ik ben er helemaal klaar mee.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Slecht over jezelf denken

Ik ben lang niet de enige met dit probleem. Volgens onderzoek kan negatieve self-talk gekoppeld worden aan stress, een laag zelfbeeld of zelfs depressie. Wanneer je overwegend positief over jezelf praat, leidt dat vaak juist tot succes, zo meldt Verywell Mind.

Persoonlijk geloof ik in manifestatie. Als je echt gelooft dat er ergens een droomhuis voor je is, dan zou het zo maar kunnen dat je een paar maanden later plotseling een perfect woningaanbod krijgt. En als je gelooft dat je goed genoeg bent, dan bén je ook goed genoeg. Voor jezelf en voor anderen.

Tips tegen negatieve gedachten

Maar hoe ga je van denken dat je niet goed genoeg bent naar geloven dat je dat wel bent? Met kleine stapjes:

 • Erken dat er een negatief stemmetje in je hoofd is. Observeer het. Probeer zo neutraal mogelijk te kijken wat het zegt.

 • Gedachten zijn één ding, maar stop met negatief over jezelf te praten. Geen "oh, dat vind ik juist lelijk aan mezelf" meer. Als ik een euro zou krijgen voor iedere keer dat ik mezelf publiekelijk naar beneden haalde, dan was ik nu stinkend rijk. Als je stopt met negatief te praten, is de kans ook groter dat je stopt met negatief te denken.

 • Accepteer complimenten. En probeer er echt naar te luisteren.

 • Onthoud dat jij dat kritische stemmetje niet bent. Het is zo subjectief als maar kan en het definieert jou niet. Je kunt zijn wie je wil zijn.

 • Onderwerp je innerlijke criticus aan een pittig verhoor. Jep, this is a case for the FBI. Waarom heb je dat niet goed genoeg gedaan? Wat maakt het uit of je een 6,2 of een 8,6 gehaald hebt? Dus omdat je één keer bent afgewezen, wil niemand een relatie met je? Belachelijk!

 • Behandel jezelf zoals je je beste vrienden behandelt. Als je zo lief bent voor de mensen van wie je houdt, waarom gun je jezelf dan niet minstens zoveel liefde?

 • Wanneer je een negatieve gedachte over jezelf hebt, stop jezelf dan even. Vervang de negatieve gedachte door een positieve. Ja, één van de tien dingen ging minder goed. Maar kijk eens hoe goed je die negen dingen hebt gedaan.
  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Talking points