Anke's goal in 2020 part 2: stoppen met iedereen pleasen

'Ik heb moeite met mensen teleurstellen, ik wil graag aardig gevonden worden'

White, Street fashion, Photograph, Clothing, Fashion, Snapshot, Jeans, Street, Shoulder, Waist,
Renwe Jules

''Ik ben een hardcore people pleaser: ik heb moeite met mensen teleurstellen, ik wil graag aardig gevonden worden'', aldus onze Anke. En met haar zijn er - wanna bet - ontzettend veel andere (jonge) vrouwen die als pleasers door het leven gaan. Er is niets mis mee om aan een ander te denken. Maar het wordt een 'probleem' zodra dat keer op keer gebeurd (je geen avond in de week voor Netflix and chill hebt!). En het ten koste gaat van jezelf: je als het ware je eigen belangen, doelen en dromen vergeet. Yes, you do matter too!

Pleasen, pleasen en nog meer pleasen

Een groot gevoel van empathie en sensitiviteit kunnen eraan zorgen dat je dingen doet om mensen te pleasen. Van een zaterdag staan op de IJhallen, alleen om je vriendin te supporten en zelf geen meuk te verkopen tot een vaste oppasavond bij je kleine nichtje, zodat je zus een yogales kan pakken - terwijl jezelf niet toe komt aan een avond sporten.

Het is overigens niet zo dat je weinig zelfrespect hebt, maar je voelt je simpelweg teveel verbonden met de emoties en gevoelens van anderen. En dat kost jou enorm veel emotionele energie, je wil het anderen immers 24/7 naar HUN zin maken. Herkenbaar?

De grote waarom vraag!

Pleasen kan worden gebruikt om 'iets' van een ander te krijgen, zoals: aandacht, waardering en/of bevestiging. Ieder mens heeft behoefte aan een vorm van aandacht (en waardering, al is tegenwoordig in de vorm van een Insta-post). Zeker als je weinig zelfvertrouwen hebt is dit een enorme boost voor de pleaser. Het voelt gewoon goed en lekker. Máár langzaamaan ebt dat fijne gevoel weg en is een nieuwe boost nodig om het zelfvertrouwen omhoog te houden... Gevolg? Je blijft pleasen. Totdat je uitgeput raakt.

De keerzijde van people pleasen? Je spreekt niet alles uit, omdat je niet duidelijk bent. En misschien niet helemaal jezelf, omdat je geen zin hebt in een verwijt of een confrontatie.

De 3 grootste valkuilen van een people pleaser

1. Je zegt niet wat je écht wil zeggen

  Doordat je bang bent bent dat mensen je minder aardig gaan vinden en - wie weet - op den duur in de steek laten zeg je niet wat je écht wil zeggen. Je doet alles om een teleurstelling én conflict te voorkomen. Dus: praat je vaak mensen naar de mond. En zeg je overal 'ja' op, terwijl je eigenlijk 'nee' wil zeggen.

  2. Je kan geen ‘nee’ zeggen

  Als je constant doet wat anderen vragen vind je het lastig om 'nee' te zeggen. Daarbij: je omgeving is gewend dat je altijd 'ja' zegt en zal het raar vinden als je een keer voor jezelf opkomt. Het is dan makkelijker om toe te geven, omdat je zo een mogelijk conflict uit de weg te gaan.

  3. Anderen bepalen wat jij doet, doordat je dat laat gebeuren

  Omdat je bang bent iemand voor het hoofd te stoten laat je andere mensen voor jou beslissen. Zó krijg je nooit wat jij zelf wil! Je schuift je eigen wensen, verlangens en behoeften aan de kant om een ander te pleasen.

  Onze Anke 'de pleaser'

  Onze hoofdredacteur Anke wilde altijd al graag goed en aardig gevonden worden en is het liefst in elke situatie confrontatie mijdend. Oplossing? Pleasen. Of toch niet?

  ''Mijn moeder zegt ook altijd dat het een van de eerste dingen was die ik zei, 'kijk mij dan memmie (Fries voor mama), zie dat ik het goed doe'. Als klein meisje wilde ik al graag dat men mij goed en aardig vond. Ik had vroeger bijvoorbeeld een roze jas waar ik superblij mee was. Totdat een klasgenoot mij Pink Panther noemde. Ik heb die jas nooit meer aangedaan. Ik wilde niet dat ze over mij gingen praten. Of 'iets' hadden om lelijk over mij te doen en te denken.''

  ''Dat komt voort uit mijn onzekerheid. Ik zit pas sinds een tijdje lekker in mijn vel, doordat ik van alles aan mezelf heb bewezen. En ook aan andere mensen. Hierdoor please ik iets minder, maar ik vind het nog steeds moeilijk dat ik door mijn werk ook automatisch 'nee' zeg, kijkend naar privé-dingen. Dat is de grootste struggle van het afgelopen jaar. Natuurlijk, het is een keuze, omdat ik hoofdredacteur ben van het mooiste magazine ever, maar verjaardagen missen van vriendinnen en familieleden is nooit leuk. Om mezelf in te dekken zeg ik vaak tegen vriendinnen dat ik onder voorbehoud naar hun verjaardag kom. Ik beslis op de dag zelf of ik het red, er nog de energie voor heb. Veel meiden vinden dat lastig, en dat snap ik. Vandaar dat ik, om mijn please-gedrag enigszins te kop in te drukken én wel leuke dingen te blijven doen, veel met collega's omga. We zitten op hetzelfde level. Ik klets met ze over fashion week en festivals waar we deze zomer naartoe willen zónder dat we eerst een uur moeten bijpraten over van alles en nog wat. Scheelt tijd en energie.''

  ''Ook al heb ik een heel ander leven dan veel vriendinnen (met kids) en is de interesse over en weer wat minder geworden, ik wil ze niet teleurstellen. Ik wil dat het goed is tussen ons. Ik ga eventuele confrontaties altijd uit de weg, want ruzie met de mensen waar ik omgeef dat wil ik al helemaal niet. Misschien komt dat ook wel door de scheiding van mijn ouders, dat ik vanaf dat moment dacht 'oké geen ruzie meer maken ofzo'. On that note, ik heb wel stappen gemaakt: ik heb geleerd dat het oké is om te zijn wie ik ben. Niet iedereen kan mij aardig vinden. Ik probeer nú duidelijker te zijn tegen mensen, wat ze wel en niet van mij kunnen verwachten. Ik ben dat ook waard, dat ik grenzen stel. En mezelf niet vergeet!''

  Met déze tips is Anke aan de slag gegaan (work in progress), wie weet heb je er wat aan.

  1. Erken wie je bent

  En: erken je behoefte aan bevestiging en goedkeuring. Ben je ervan bewust dat je het moeilijk vindt om mensen teleur te te stellen, maar erken óók je eigen behoeften. Zorg voor een gezonde balans tussen voor jezelf en voor anderen zorgen. Als je elke keer iets voor een ander doet, vraag je dan ook 'es af of dit jou helpt. En: of de persoon in kwestie, best friend/buurvrouw/broer, jou ook bijstaat, wanneer je haar of hem een keertje nodig.

  2. Wat neem jij als vanzelfsprekend aan?

  Vragenvuurtje! Wat doe jij allemaal voor een ander, wat je inmiddels als vanzelfsprekend beschouwd? Is het zo vanzelfsprekend dat jij dit doet; is het aan jou om dit op te lossen?

  3. Je kunt niet iedereen te vriend houden

  ''That's life. Als je iedereen te vriend wil houden gaat dit ten koste van jezelf. Niet iedereen kan je aardig vinden. En dat wil je niet! Oplossing? Kies af en toe voor jezelf, door dingen voor jezelf te doen. #metime

  4. Aanvaard je schuldgevoel als je de eerste keer ‘nee’ zegt

  Oefen met 'nee' zeggen. De eerste keer dat je volmondig 'nee' zegt ervaar je waarschijnlijk een schuldgevoel. Aanvaard dat gevoel! Het is effe wennen en niet leuk, maar op den duur went je omgeving aan je 'nieuwe gedrag' en is je schuldgevoel verdwijnen als sneeuw voor de zon.

  5. Stel grenzen

  Door deze allereerst voor jezelf te bepalen! Stel jezelf bijvoorbeeld deze vraag: om mijzelf, mijn energie en mijn tijd te beschermen mag ik… Weet jij waar jouw grenzen liggen? Maak ze kenbaar aan anderen.

  Tot slot: pleasen of helpen?

  Er is een verschil is tussen pleasen en gewoon vriendelijk helpen. Stoppen met pleasen betekent niet dat je opeens niets meer voor iemand mag doen. Check alleen wél voor jezelf of je je zus helpt met verhuizen omdat je echt wil helpen, of alleen omdat zij dat graag wil.

  Ben je bang voor de gevolgen als je iets niet doet, of wil je de situatie zo manipuleren dat je wel moet helpen? Dan is het waarschijnlijk pleasen in plaats van helpen. Door het verschil tussen pleasen en helpen te leren, kan je betere keuzes maken voor jezelf.


  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Talking points