Reality Story: Annemarie werd als baby te vondeling gelegd

“Ik zie het als een daad uit moederliefde”

text, font, yellow, orange, line,
Glamour

Meer dood dan levend werd Annemarie (45) als baby op straat aangetroffen, op de stoep voor een Colombiaans kindertehuis. Wie haar biologische familieleden zijn, wat haar echte geboortedatum is en welke naam haar moeder haar ooit gaf, is tot op de dag van vandaag één groot vraagteken voor haar.

Aangetroffen op de stoep

“Het was nog maar de vraag of ik het ging redden, toen ik 45 jaar geleden, gehuld in doeken, werd gevonden op de stoep bij kindertehuis FANA in Colombia. Ik was pasgeboren, extreem ondervoed en had bronchitis. De arts die dagelijkse controles hield in het kindertehuis, vreesde een paar keer voor mijn leven. Uiteindelijk heeft hij mij toch op weten te lappen. Hierna ben ik zes maanden in het kindertehuis gebleven en kreeg ik van de zusters de naam Ruby Ramírez. Ik vermoed dat ik deze naam te danken heb aan de robijn, een edelsteen die staat voor kracht. Mijn toenmalige achternaam is in Colombia een standaard achternaam, vergelijkbaar met Jansen in Nederland."

“Ik zag vroeger niet dat ik niet op mijn ouders leek”

De adoptie

"Toen ik een half jaar oud was, werd ik geadopteerd. Mijn adoptieouders gaven mij de naam Annemarie Sheldon. Ik heb natuurlijk geen genetische band met mijn adoptieouders, maar ik heb ze altijd als mijn papa en mama gezien. Uiteindelijk zijn zij degenen geweest die mij al hun liefde, steun en vertrouwen hebben gegeven die ik zo hard nodig had."

“Toen ik vijf jaar was, trok mijn moeder mij op schoot en vertelde mij dat ik een andere moeder had. Ze zei tegen mij dat mijn biologische moeder niet in staat was om voor mij te zorgen en dat ik met een reden naar Nederland ben gebracht. Op deze leeftijd had ik hier nog nooit over nagedacht. "Ik heb er nooit problemen mee gehad dat ik niet op mijn ouders lijk en ik een andere huidskleur heb. Ik was daar helemaal niet mee bezig."

“Ik ben mijn moeder dankbaar dat ze mij te vondeling heeft gelegd”

Opzoek naar haar roots

“Ik heb nooit de behoefte gevoeld om terug te keren naar Colombia, opzoek te gaan naar mijn roots of om mijn biologische moeder te ontmoeten. Mijn ouders hebben dit vroeger wel gestimuleerd, maar van mijn achtergrond moet ik niets weten. Ik voel me een echte Nederlander en hoef niets met Colombia te maken te hebben. Dat ik mijn biologische familie niet hoef te ontmoeten, betekent niet dat ik het mijn moeder kwalijk neem dat ze mij te vondeling heeft gelegd. Integendeel; ik ben haar ontzettend dankbaar."

“De keuze om mij te vondeling te leggen, zie ik als moederliefde”

Je kind te vondeling leggen als moeder

"Ik ben zelf moeder en ik kan me niet voorstellen hoe moeilijk het voor mijn biologische moeder moet zijn geweest om mij af te staan. Ik zie haar keuze als een vorm van moederliefde. Zij gunde mij een beter leven, ietwat ze zelf niet kon bieden op dat moment,” aldus Annemarie.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig stichtingen, die jonge kinderen opvangen en een toekomst bieden. Barbara Muller zei 11 jaar geleden haar baan bij de kinderbescherming op, om haar eigen sociale ondernemingen Stichting het Babyhuis en Stichting Beschermde Wieg te starten.

“Uit wanhoop besloten vrouwen vroeger om alleen te bevallen, en hun kind ik de kliko te gooien”

Stichting Beschermde Wieg

Aan Glamour legt Barbara uit: “Voordat Stichting Beschermde Wieg bestond, mochten vrouwen in Nederland niet anoniem bevallen of anoniem hun kind afstaan. Uit wanhoop zochten deze aanstaande moeders vaak uit hoe ze alleen thuis konden bevallen, om hun kindje vervolgens in een tas op straat te zetten of in de kliko te gooien,” aldus Barbara.

Stichting Beschermde Wieg staat klaar voor zorgmijdende vrouwen die onbedoeld of tegen hun wil in zwanger raken, en dit niet met de buitenwereld kunnen of mogen delen. Met hulp van de stichting is het mogelijk veilig en anoniem te bevallen en toch zelf voor de baby te zorgen of de baby ter adoptie af te staan. Ook kan een moeder haar baby in de vondelingenkamer overdragen.

Voorheen werd er zo’n zes keer per jaar een vondeling op straat gevonden, sinds 2019 is er, dankzij de anonieme vondelingenkamers én de hulp aan de moeders van Stichting Beschermde Wieg, geen enkele hulpeloze baby meer gevonden op straat.

boek-lief-liever-liefde-barbara-muller
Maak kans op het boek Lief, liever, liefde van Barbara Muller.
Barbara Muller

Lief, liever, liefde

Barbara heeft onlangs een boek uitgebracht ‘Lief, liever, liefde’. Dit boek gaat over liefde tussen ouder en kind. Een boek die je laat nadenken over de liefde in al haar facetten. En heel belangrijk; de volledige opbrengst van de verkoop gaat naar Stichting het Babyhuis en Stichting Beschermde Wieg.

Koop hem hier!

Goed nieuws: wij mogen namens Glamour 3 van deze prachtige boeken weggeven! Wil je een exemplaar winnen? Doe dan mee aan de actie Win het boek lief, liever liefde.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points