Tips om thuis te werken zonder je een ellendige slons te voelen

Zo kom je de komende weken thuis door

Thuis werken tips
Aleksandr Sumarokov / EyeEmGetty Images

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 13 maart 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Mark Rutte heeft gisteren nieuwe maatregelen ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken. Er wordt opgeroepen om thuis te werken waar kan, wat voor veel mensen betekent dat ze de komende weken in hun eentje thuis zitten. We begrijpen dat het een luxe is om thuis te kúnnen werken, en willen allereerst ons uiterste respect en waardering tonen voor de hardwerkende helden in de zorg.

Tips om thuis te werken

Now, als jij de komende tijd vanuit huis werkt, zijn er een paar valkuilen waar ikzelf – als freelancer – regelmatig in val, en met deze thuisisolatie wil proberen te tackelen. Ik neem jullie mee in mijn stappenplan.

Blijf niet in bed

Mijn grootste valkuil is dat ik om 9 uur begin, en dan doorgaans om 8.30 (direct nadat mijn wekker gaat) mijn laptop op schoot pak om de eerste nieuwtjes te lezen. Uiteindelijk word je direct je werk in gezogen, want je ziet toch al dat ene mailtje, en dat kun je maar beter meteen beantwoorden. Voor je het weet is het 12 uur en lig je nog in je nest te stinken. Klim dus uit je bed voordat je begint, en maak een werkplekje voor jezelf. Als je in een studentenhuis woont, claim dan een plekje aan tafel. Lukt dat echt niet en móet je op je bank of op je bed werken, zorg dan in elk geval dat je bed is opgemaakt en dat je een actieve zithouding kan aannemen. De gezondheidszorg is al overbelast en niemand zit te wachten op duizenden extra mensen met rugproblemen.

Behoud of creëer een ochtendroutine

Het liefst houd je je ochtendroutine precies hetzelfde als wanneer je naar kantoor zou moeten, en als die routine doorgaans slecht is, creëer je een ochtendroutine. Mijn routine voordat ik naar kantoor ga slaat namelijk helemaal nérgens op. Ik kijk eerst een half uur naar memes en hondenfilmpjes op Instagram, dan besef ik dat ik te laat ga komen als je zo doorga, spring onder de douche, trek een outfit aan en sprint dan de deur uit. Ik ren even de Ap in om een croissantje en een net mandarijnen te halen, en een kwartier later zit ik achter mijn bureau. Júist nu ik thuis werk, probeer ik een routine te creëren: douchen, aankleden, een ontbijtje maken en eten zónder telefoon of laptop voor mijn neus, en dan opstarter.

Ga even naar buiten

Als je iedere dag naar kantoor gaat, krijg je in elk geval nog de nodige frisse lucht en lichaamsbeweging. Of dat nou is in de vorm van fietsen, lopen of rennen voor de bus. Nu je thuis zit moet je dat vervangen. Ga in de ochtend dus even een rondje hardlopen, een blokje om of een rondje fietsen (uiteraard niet als je griep-achtige klachten hebt). Door alleen maar in dezelfde ruimte te blijven doe je je immuunsysteem ook geen plezier, en op deze manier 'reset' je je dag eventjes, zodat het niet één lange sleur wordt van bed-bureau-bed-bureau-bed.

Zorg voor je leefruimte

Ben je rommelig ingesteld? Je huis is nu ook je werkplek, dus zorg dat er een prettige sfeer hangt. Als je tóch de hele dag thuis bent, kun je tussendoor ook even die sokken van de grond rapen (laten we even doen alsof ik niet uit persoonlijke ervaring spreek), een extra wasje draaien en even met een Swiffer door je kamer wapperen. Ik werk zelf vanuit een studio-appartementje, en voor mij maakt het een wereld van verschil om bijvoorbeeld mijn bed op te maken, en te zorgen dat mijn werkplek vrij is van troepjes. Mama zegt altijd: 'Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd,' and girl had a point. Steek meteen ook even een kaarsje aan, of zo. Nu je zo veel tijd thuis doorbrengt, kun je je huis maar beter een gezellige plek maken. Check de nieuwe campagne van Made.com eens, met styletips om je thuiswerkplek zo fijn mogelijk te maken.

De hele dag in je muffe pyjama blijven hangen sleurt zelfs de vrolijkste zonnestraal op den duur een depressie in.

Feel cute

We voelen ons allemaal al helemaal kut omdat er een pandemie (!) gaande is (!) en de wereldeconomie op instorten staat (!), so the least you can do is feel cute. De hele dag in je muffe pyjama blijven hangen sleurt zelfs de vrolijkste zonnestraal op den duur een depressie in.. Dus als je toch al je aankleedt, make it cute. Nee, dat betekent niet dat je in een cocktailjurk with a face beat for the Gods aan je bureau moet gaan zitten, maar hé: kies in plaats van je verwassen flanellen pyjama voor lekker zittende yoga pants. Vul je wenkbrauwen in elk geval in zodat je er niet uitziet als een Victoriaans spook (laten we wederom doen alsof ik niet uit eigen ervaring spreek). Wat mij ook helpt, is om iets aan m'n voeten te hebben. Sokken of sloffen zijn te comfy, door sneakers of Birkenstocks voel ik me actiever en zit ik beter achter mijn bureau.

Neem echt lunchpauze

De lunchpauze is normaal het moment dat je al je collega's een gedetailleerde uiteenzetting geeft van je falende liefdesleven (again: we blijven stug doen alsof ik niet uit eigen ervaring spreek), maar nu ben je op jezelf aangewezen. Het is verleidelijk om een broodje te smeren en weer achter je bureau te gaan zitten, en mailtjes te blijven lezen. Neem echt een half uur voor jou. Dus ga even op een andere plek zitten, zet de radio aan, mediteer of kijk wat YouTube. Als je dat niet doet, worden je dagen wel érg lang.

Blijf gezond eten

We weten allemaal niet hoe de komende weken eruitzien wat betreft voorzieningen als supermarkten, dus is het logisch dat we allemaal voor de zekerheid nét iets meer boodschappen inslaan. Focus daarbij wel op gezonde voeding, en haal niet te veel ongezonde snacks in huis. Als je thuis werkt is het namelijk erg verleidelijk om tijdens een inkakker even naar de koelkast te sloffen en jezelf te belonen voor je harde werk. En voor je het weet is je hele snackvoorraad verdwenen. Juist nu, met de minimale lichaamsbeweging die je krijgt, is het belangrijk om te zorgen voor voldoende gezonde snacks, zoals wortels, mandarijnen of ingrediënten voor een smoothie.

Hopelijk werken deze tips voor je, en komen we allemaal gezond de komende weken en maanden door!


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder