Verpleegkundige Charlotte: "Bezoekers stelen onze mondkapjes, die we nu hard nodig hebben"

"We proberen zo zuinig mogelijk met mondkapjes te doen. Het isolatiemateriaal raakt op."

Asian woman with protective face mask using smartphone while commuting in the urban bridge in city against crowd of people
d3signGetty Images

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 13 maart 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Er is nogal wat veranderd in Nederland sinds de komst van het coronavirus. Daarom delen we verhalen van jonge vrouwen die in hun werk te maken hebben met COVID-19. Dit keer spreken we kinderverpleegkundige Charlotte (23).

Hoe heeft het coronavirus je werk veranderd?
“We zijn er constant mee bezig. Het ziekenhuis bereidt zich al weken hierop voor. Kinderen die symptomen vertonen, plaatsen we direct in isolatie. We nemen dan een kweek af, die naar het lab gaat. Als dan blijkt dat zo’n kindje het coronavirus heeft, dan mag hij/zij niet meer uit de isolatie. Hetzelfde geldt voor de ouder die daarbij aanwezig is, die is dan ook besmet.

We hebben alles goed onder controle, maar het is wel even wennen: niet-noodzakelijke operaties worden afgezegd, ouders raken best wel snel in de stress en we hebben het een stuk drukker dan normaal. Voor werknemers in het ziekenhuis betekent dat dat managers in de weekenden ook naar het ziekenhuis moeten komen, vakantiedagen van medewerkers gecanceld zijn en van ons gevraagd wordt dat we extra werken, ook op andere afdelingen. Vooral op de Intensive Care en Spoedeisende Hulp is het momenteel erg druk, dus ze proberen alvast werknemers op andere afdelingen voor te bereiden om daar in te springen. Doordat de werkdruk nu hoger ligt, gelden voor ons andere regels bij het ziekmelden. Bij andere beroepen moet je je ziekmelden als je verkouden bent, maar wij mogen ons echt pas ziekmelden als we alle symptomen hebben. Dit komt door het tekort aan mensen in de gezondheidszorg.”

Tegen welke problemen stuiten jullie aan?
“Het isolatiemateriaal raakt op. We hadden een hoop isolatieboxen – waar spullen als mondkapjes en dergelijke in zitten – maar we merken dat mensen die stelen en mee naar huis nemen. Gisteren moesten we het hele ziekenhuis doorzoeken voor beschermingspullen. De manager moest vanuit huis naar werk komen om een spoedbezorging mondkapjes te regelen. Om zo zuinig mogelijk met de mondkapjes te doen, mogen studenten in opleiding of stagiaires niet meer mee naar binnen of überhaupt niet meer werken.”

Hoe gaan mensen in jouw omgeving met de chaos om?

“Ik ben zelf niet bang om het virus te krijgen, maar ik ga niet meer langs bij mijn moeder of oma. Mocht ik het virus hebben, dan wil ik er zeker van zijn dat ik het niet overdraag aan een van hen. Ik merk dat mensen met een medische achtergrond heel rustig blijven onder deze situatie. Anderen zijn een stuk banger. Ik ontvang een hoop vragen en er is nog veel onduidelijkheid. Dat komt voor een groot deel door de media, die vaak onwaarheden verspreiden.”

Wat raad jij mensen aan te doen?
“Blijf binnen, was goed je handen en houd de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) goed in de gaten. Ga niet langs bij ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid. En houd alsjeblieft op met hamsteren - dat is nergens voor nodig en behoorlijk egoïstisch. Laten we leren van situaties als Italië. Dat soort praktijken kunnen voorkomen worden als we allemaal de maatregelen van het RIVM aanhouden en niet eigenwijs gaan doen, hoe lastig het ook is.”

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder