In thuisisolatie met depressie: "Mijn routines zijn mijn vangnet"

Glamour's Laura over haar ervaringen

despressie-isolatie-thuis-corona
Glamour

Dit artikel volgt de maatregelen zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid op 18 maart 2020. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Glamour's Laura heeft de afgelopen jaren goede manieren ontwikkeld om met haar depressie en angstaanvallen om te gaan, maar met de coronacrisis moet alles – net als de rest van de wereld – even op de schop. Ze deelt haar ervaringen vanuit thuisisolatie.

Zo. Gekke tijden. Het kwam ineens in een sneltreinvaart op ons af: begin vorige week kon het nog prima om ergens een biertje te gaan drinken of gewoon naar je vriendinnen te fietsen, inmiddels is dat ondenkbaar. We blijven binnen voor de mensen die kwetsbaar zijn, we blijven binnen voor de mensen in de zorg. Maar dat binnenblijven (vooral als je helemaal in je eentje bent) heeft ook invloed op je mentale gezondheid, zeker als je al een geschiedenis hebt met depressie en angstaanvallen. In deze moeilijke tijd moeten we ook niet vergeten om op dat vlak bij elkaar in te checken.

Eventjes een kleine rewind. Twee jaar geleden zocht ik hulp: mijn depressies begonnen iets te veel invloed te hebben op mijn leven en het was duidelijk dat ik in therapie moest. Ik vond een fantastische psychologe, die mij via een combinatie van EMDR en cognitieve gedragstherapie ontzettend veel handvatten heeft gegeven om het dagelijks leven op een gezonde manier te navigeren.

Vangnet

Routines en sociale contacten zijn voor mij het belangrijk. Gelukkig heb ik lieve, fijne vrienden in de buurt waarvan ik heb geleerd (en echt heb móeten leren) dat ik altijd bij ze terecht kan. Ik heb vaste avonden met bepaalde vrienden waarop we elkaar hoe dan ook zien. En als het tussendoor even niet gaat, zijn ze er ook.

Dat is mijn hulplijn: zodra ik de donkere wolk voel opkomen – wat steeds minder vaak gebeurt – bel ik meteen één van mijn lieve vriendinnen en stap ik op de fiets. Change of scenery, change of mind. Bij hen kan ik even janken, waarna zij relativeren en me oplappen, en binnen no time zitten we met een wijntje op de bank te lachen. Samen zijn we hier goed in geworden. Enkele uurtjes later fiets ik met een andere mindset weer naar huis. Door dat consistent te blijven doen, val ik zelden te ver down the rabbit hole.

Thuisisolatie

Cool. Daar zit je dan, in je studio-appartementje van vijfentwintig vierkante meter. Ik woon in een drukke straat en op het moment dat ik al vijf dagen in thuisisolatie zit, is het onder mijn raam nog een drukte van jewelste. Frustrerend. 'Gewoon eventjes' bij iemand op bezoek gaan is er niet meer bij. Routines worden snel weggevaagd. Ineens zit ik 10 uur per dag naar m'n telefoon te staren. Toch eventjes de Nu.nl-app openen. Toch eventjes op Twitter kijken. Op Instagram hoop ik een sprankje serotonine op te trommelen met memes, maar hé: alle memes gaan over quarantaine en corona. Ondertussen is het 24/7 corona, doem en spanning in mijn hoofd.

Bevoorrecht

Na de toespraak van Rutte brak ik even. Het was allemaal wel héél overweldigend, nu. Ik FaceTime mijn ouders even, die – toen ze me zagen – elkaar aankeken en knikten: "Papa komt je morgen halen." Ik besef dat ik ontzettend bevoorrecht ben met het feit dat ik bij mijn ouders terecht kan. Of überhaupt de kans heb om mijn kleine huisje te ontvluchten en samen te isoleren. Heb je die kans en is er ruimte voor, dan zou ik het je aanraden. Ik ben inmiddels in Limburg, waar ik de tuin in kan lopen, gedurende de dag wat aanspraak heb en er mensen zijn die me aan mijn routines houden, me eraan herinneren dat ik moet eten en dat ik mijn telefoon weg moet leggen. Ik heb nog wel pieken, maar de baseline is rustig.

Wat kan jij doen?

Waar ik je aan wil herinneren is dat er dingen zijn die je kan doen om voor je mentale gezondheid te zorgen, ook als je gewoonlijke vangnet wegvalt. Of dat vangnet in de eerste plaats niet helemaal goed had geïnstalleerd.

Zit je in hetzelfde schuitje en heb je deze mogelijkheid niet, dan zijn er dingen die je kan en móet doen. Pleur die nieuws-app van je telefoon. Pleur Twitter van je telefoon. Mute alle Instagram-accounts die je stress geven, en volg de accounts en outlets waar je blij en rustig van wordt. Bij Glamour brengen we je elke dag een lading positief nieuws en inspiratie, en op mijn eigen Instagram-account post ik elke dag een lading memes die niets met corona te maken hebben, maar gewoon met Baby Yoda, daten of andere pre-corona luxes.

Er wordt zo veel paniek gezaaid, en níemand weet wat er gaat gebeuren. De mens lijdt het meest van het leed dat hij vreest. Spreek dus met jezelf af dat je gewoon ouderwets naar het journaal kijkt, in plaats van jezelf te verdrinken in de 24 hour news cycle. Daar help je niemand mee. Leg je telefoon af en toe aan de andere kant van de kamer en houd je bezig met de grote hoeveelheid aan dingen die je in isolatie kan doen. Kijk wat comedy-films, bel een vriend of vriendin die je al even niet hebt gesproken en heb een echt en open gesprek, schrijf je gevoelens van je af. Maak positieve plannen voor de onzekere toekomst. Schilder, zing of teken, ook al ben je er slecht in. Stay strong.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder