'Alles is beter dan in een relatie blijven zitten zonder genegenheid voor elkaar'

Zijn hun relationele wijsheden in 2020 verouderd, of kunnen we er nog ons voordeel mee doen?

Marilyn Portrait
BaronGetty Images

Ghosting, body positivity, slut shaming, samenwoonstress: wat je frustraties ook zijn op het gebied van liefde, sex en relaties, er is gegarandeerd een vrouw geweest die er eerder mee te maken heeft gehad. Voor haar boek We came first verzamelde Jennifer Wright de adviezen van beroemde vrouwen uit de geschiedenis, van Jane Austen tot Pocahontas. Zijn hun relationele wijsheden in 2020 verouderd, of kunnen we er nog ons voordeel mee doen?

We came first

In het voorwoord van haar heerlijk met sarcastische humor doordrenkte boek verklaart Jennifer Wright waarom ze dit zo graag wilde schrijven: “Je hoort steeds vaker mannen klagen dat vrouwen zo ‘eigenwijs’ zijn geworden, en dat ze terugverlangen naar vroeger, toen we zogenaamd nog braaf naar ze luisterden. Ik heb nergens een grotere hekel aan dan het idee dat onze geschiedenis volledig gevuld is met brave, verzorgende vrouwen zonder eigen mening. Dat is echt onzin. Op liefdesgebied hadden ze voor een groot deel met dezelfde problemen te maken en hoe ze daarmee omgingen was, zelfs naar de huidige standaarden, regelmatig vooruitstrevend. Een eigen mening hadden ze absoluut wél, en daar zouden we best meer respect voor mogen hebben.”

Cleopatra

Koningin van Egypte, van 51-30 voor Christus, bekend vanwege haar betoverende uiterlijk, hoge intelligentie en powervrouw-kwaliteiten.

Probleem: Hoe zet je de eerste stap, wanneer je wilt flirten met iemand die je (nog) niet kent?

Plan van aanpak: Cleopatra had haar zinnen gezet op Julius Caesar, maar zijn ‘management’ vond het niet zo’n goede match en weerhield haar van contact. Cleopatra’s reactie: zichzelf in een tapijt laten rollen en zo binnengesmokkeld worden. Hij was meteen om. Toen ze even later haar interesse verlegde naar Julius’ rechterhand Marcus Aurelius kleedde ze zich volledig in goud en arriveerde in een enorm schip, omgeven door als Cupido verkleedde mannen, voor hun eerste ontmoeting.

Handig in 2020? De gemiddelde man schrikt waarschijnlijk behoorlijk wanneer je aan komt varen omgeven door halfnaakte mannen en jezelf in een tapijt wikkelen is misschien ook wat, tsja, apart. Toch heeft de doelbewuste aanpak van Cleopatra wel wat. Ze liet zich in ieder geval niet snel afschrikken. In de geest van Cleo je telefoonnummer op een briefje aan die knappe jongen in de trein geven dus, of een oogverblindende outfit kiezen voor een date.

Josephine Baker

Een legendarische danseres, die in Parijs met haar zwierige verenjurken vele harten veroverde én zich volop inzette voor de rechten van Afro-Amerikanen.

Probleem: Wat doe je wanneer je gewoon houdt van seks, maar door anderen wordt geslutshamed?

Plan van aanpak: Geremd was Josephine niet bepaald; regelmatig stond ze op het podium in niets meer dan een bananenrokje. Seks vond ze, net als dansen, iets dat bedoeld was om van te genieten. Haar biografe María Frias omschreef haar zelfs als iemand die ‘zo actief was op seksueel vlak dat het bijna een gymnastiek-oefening leek’.

Handig in 2020? Absoluut. Waarom zou je je schamen voor iets dat zo ontzettend leuk kan zijn? En, nog belangrijker, waarom zouden voor ons andere normen op dit vlak gelden dan voor mannen? Dus laat vol overgave je inner-Josephine los als je daar zin in hebt.

Grace Kelly

Actrice, en prinses nadat ze trouwde met Prins Rainier van Monaco.

Probleem: Wat doe je als je al een tijdje contact hebt met iemand en zo snel mogelijk een eerste stap wilt maken, om te voorkomen dat je in de friendzone terechtkomt?

Plan van aanpak: Grace verklaarde ooit hier een goede tactiek voor te hebben. Zet je potentiële partner op de bank, wandel naar de bad- of slaapkamer met een smoes en kom er volledig naakt weer uit. Dat dit wel heel direct was, interesseerde haar geen bal. Ze wist er maar mooi mannen als Frank Sinatra, Marlon Brando en Cary Grant mee te versieren.

Handig in 2020? Zoals we ook in die ene onvergetelijke aflevering van Friends ooit zagen, met de man die Joey inspireerde om dates met zijn naaktheid te verrassen: het kán werken. Wel voelt het onwijs kwetsbaar en is het daarmee een behoorlijk spannende actie. Maar als jij je er prettig bij voelt én denkt een eventuele afwijzing (je weet maar nooit) aan te kunnen, zeker de moeite van het experiment waard.

Norma Jean Baker aka Marilyn Monroe

Onvergetelijke actrice en seksbom uit de jaren vijftig, die werd gezien als ‘dom blondje’ maar dat imago juist reteslim wist uit te buiten voor een succesvolle carrière.

Probleem: Hoe pak je het aan als je wederhelft totaal geen idee heeft hoe hij of zij je een orgasme moet bezorgen?

Plan van aanpak: Gewoon zelf doen. Marilyn gaf ooit de beroemde quote dat als de Academy Oscars uitreikte voor het beste fake orgasm, ze die ongetwijfeld jaar na jaar zou binnenslepen. Maar uiteindelijk leerde haar psychiater hoe ze zichzelf kon bevredigen, waarna ze sex pas écht leuk ging vinden. Ze verklaarde nog nooit zo hard gehuild te hebben als na haar eerste orgasme, vanwege alle jaren die ze verspild had met doen alsof.

Handig in 2020? Van een psychiater leren hoe je moet masturberen lijkt ons ietwat discutabel, maar het is absoluut nog steeds zonde om jezelf dat plezier te ontzetten. Lijden in stilte zorgt alleen maar voor frustratie: spreek uit wat je prettig vindt, hoe eng dat ook lijkt, want uiteindelijk is dat niet alleen fijn voor jou maar ook voor je partner.

Frida Kahlo

Mexicaanse surrealistische kunstschilder, die zich in haar ambities niet liet tegenhouden door een handicap aan haar rechterbeen, veroorzaakt door kinderverlamming.

Probleem: Wat doe je wanneer je gelukkig bent met je partner, maar óók behoefte hebt aan tijd (en ruimte) voor jezelf?

Plan van aanpak: Frida was getrouwd met Diego Rivera; een behoorlijk veelbewogen huwelijk, onder andere doordat ze beiden nogal koppig waren. Een eigen plek claimen vond ze dan ook belangrijk, met als resultaat dat ze twee huizen naast elkaar liet bouwen: een blauw pand voor haar en een identiek wit exemplaar voor Diego, met elkaar verbonden door middel van een bruggetje op het dak.

Handig in 2020? Het is met de huizenprijzen van tegenwoordig waarschijnlijk iets te prijzig om ieder een eigen huis te laten bouwen (Zo niet: doen!), maar je kunt deze tactiek ook op een betaalbaarder manier toepassen. Door een aparte kamer of hoekje te maken in huis, regelmatig dingen zonder elkaar doen (hobby’s, een cursus, uit eten met je eigen vrienden) of gewoon niet samen te gaan wonen. Want ja, in één huis bivakkeren is goedkoper en gezellig, maar ieder je eigen stek heeft ook wel iets romantisch: je moet meer moeite doen om elkaar te zien. Bovendien scheelt het een boel ergernis vanwege rondslingerende spullen/irritant gesnurk/verdwijnende tandenpasta-dopjes.

Joséphine de Beauharnais

Keizerin der Fransen, koningin van Italië, echtgenote van Napoleon.

Probleem: Hoe pak je een break-up zo slim mogelijk aan?

Plan van aanpak: Joséphine en Napoleon kregen geen kinderen, maar hij verwekte wel een kind bij een andere vrouw (al schijnt Joséphine ook niet bepaald trouw te zijn geweest). Om dat kind zijn wettelijk erfgenaam te maken scheidde hij van Joséphine, wat toen (in 1809) heel zeldzaam was. Voor Joséphine natuurlijk behoorlijk kwetsend, maar het stel pakte dit allemaal heel netjes aan. Ze organiseerden een heuse ceremonie, waarin ze allebei een verklaring voorlazen over hun toewijding aan elkaar. In de woorden van Napoleon: “Ze heeft mijn leven dertien jaar lang mooier gemaakt en de herinnering aan haar zal voor altijd in mijn hart gegraveerd staan.” Hij gaf haar voldoende geld om comfortabel van te leven en ze bleven voor de rest van hun leven bevriend.

Handig in 2020? Jazeker, sterker nog: een zogeheten divorce party geven wanneer je uit elkaar gaat komt de laatste jaren steeds vaker voor. Het idee is om een huwelijk of relatie waar een einde aan komt niet langer als mislukt te zien, maar de periode dat jullie wél happy waren met elkaar te eren en alles op een goede manier af te sluiten. Dat heeft iets heel moois, alleen: zorg er wel voor dat jullie er allebei evenredig achter de breakup staan. Met slingers en ballonnen een feestzaal afhuren, terwijl je ex-to-be zwaar in de put zit vanwege de naderende scheiding is niet zo héél handig.

Jane Austen

Schrijfster van ultieme klassiekers, zoals Pride and Prejudice en Emma.

Probleem: Wat te doen als je happy single bent, maar iedereen in je omgeving (en de maatschappij) lijkt te denken dat je alleen gelukkig kunt zijn met een relatie?

Plan van aanpak: Jane schreef de meest romantische verhalen, maar had zelf nooit een langdurige relatie of behoefte daaraan. Veel relaties waar ze over schrijft, werden aangegaan omdat de vrouwen in de verhalen een plek nodig hadden om te leven. In de tijd van Jane mocht een vrouw namelijk geen huis bezitten, zelfs niet erven. “Wat je keuzes op liefdesgebied ook zijn”, vertelde ze haar nichtje ooit, “alles is beter dan in een relatie blijven zitten zonder genegenheid voor elkaar.”

Handig in 2020? Godzijdank kunnen we nu ons eigen geld verdienen en uitgeven aan een huis als we daar zin in hebben. Een relatie aangaan alleen maar om jezelf in leven te houden en te voorkomen dat je dakloos wordt is voor heel veel vrouwen niet langer nodig (al komt het in sommige delen van de wereld helaas nog steeds voor). Dus als dat voor jou ook geldt en je met je werk, sociale leven en andere bezigheden tevreden bent, laat je dan vooral niet geen relatie opdringen die je ongelukkig maakt. Een m/v/x die voor een gevalletje 1+1=3 zorgt daarentegen; daar houden we met liefde onze oren & ogen voor open.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Talking points